12 Video Game On Finalis Anugerah Juara Lagu 28 (AJL28)..!!!!

Selepas pengumuman barisan finalis pada akhir bulan November lalu, Anugerah Juara Lagu 28 (AJL 28) yang akan memperlihatkan persiangan sengit 12 buah lagu terbaik hasil nukilan serta garapan komposer dan penulis lirik tempatan pada 26 Januari ini telah memperkenalkan tema pada malam kemuncak tersebut.

 


Diangkat sebagai muzik tahunan berprestij tempatan , AJL 28 memperkenalkan Game On sebagai konsep dan tema persembahan pada tahun ini.
 
Start The Game

Live streaming di laman web 

Ketua Pegawai Eksekutif , Rangkaian Televisyen, Media Prima Berhad, Ahmad Izham Omar berkaya seperti setiap tahun, AJL pasti akan membawa kelainan dengan tema baru itu.

"Kami telah memilih Game On kerana dinamik penggiat muzik yang dipamerkan dalam menggerakan industri muzik tanah air.

"Elemen Game On akan direalisasikan dengan grafik dan imej yang disusuli dengan susunan muzkk dan persembahan istimewa yang mampu memberi impak mendalam bukan sahaja kepada persembahan para finalis, segmen pembuka tirai dan interlude, malah boleh dilihat dan dirasai keseluruhan acara pada malam itu," katanya.

Malam kemuncak AJL 28 akan menyaksikan penampilan pertama pasangan hos, AG dan Scha Al- Yahya.
 Persembahan pembuka tirai yang membawa konsep battle vokal dan tarian oleh Shila Amzah dan Mus May.

Anugerah Juara Lagu ke 28 (AJL28) dengan Tema Game On

1. Salam - Aku Pelat
Komposer - DJ Fuzz
Penulis Lirik - Jaytan, Eyza Bahra, salam
Tak begitu dijangkakan juga ada lagu berunsurkan reggae yng buat kali pertama cipta sejarah memasuki AJL...Mungkin jugak ada keunikan pada lagu ni yng juga merupakan pertaruhan irama raggaeton serta juga ala Carribean...Kemain lagi....Lirik ini mengisahkan sorang yng berada di luar negeri namun mahu cakap bahasa diorang punya pelat!!!
2. Hafiz - Bahagiamu deritaku
Komposer - LY
Penulis Lirik - Baiduri
Hasil ciptaan oleh pasangan suami isteri iaitu LY atau nama sebenar Rosman Shafiee serta lirik oleh Baiduri atau isteri bliau,diiringi sepenuhnya oleh piano,lagu tu mmg menusuk kalbu...Hafiz yng sudah 3 kali mempertahankan Vokal Terbaik mungkin akan trus kekal ataupun sebaliknya kerana ada saingannya yng cukup terapat skali iaitu Black,Hazama,Ronnie Hyperact,Azlan Typewriter dn mungkin jugak Alyah....Hayatilah lirik lagu yng cukup puitis

Teruskan Pembacaan...

3. Aizat Amdan & Noh Salleh - In Love With You
Komposer - Noh Salleh
Penulis Lirik - Noh salleh
video
Noh Salleh feat Aizat Amdan  - Gabungan tenaga Aizat Amdan serta vokalis kumpulan Hujan iaitu Noh Salleh yng semakin unik skali...Lagu rojak!!!


4. Awi Rafael & Altimet - Kalau Aku Kaya
Komposer - Omar K & Audi Mok
Penulis Lirik - Altimet
Altimate feat Awi Rafael
Inilah kali kedua Altimet iaitu mat rapper ke AJL dn kali ini bergabung dgn penyanyi Singapura iaitu Awi Rafael...Lagu yng sungguh unik lagi catchy,menceritakan apa mungkin berlaku jikalau kita kaya raya....Hahahaha!!!!
 

5. Alyah - Kau yang Terindah
Penulis Lirik - Erma Fatima
Komposer - Citra
video
Lagu terakhir ini mmglah bukan calang lagi,kerana lagu tu merupakan pertaruhan ketiga penyanyi yng bervokal mantap lagi lunak dn merdu...Kemantapan vokal Alyah yng semakin menyerlah lagi berkesan dalam sebuah penghayatan irama lagu yng sungguh melankolik...Disertakan juga,lirik lagu yng sungguh ringkas malah juga mempunyai keikhlasan dn kejujuran dn juga puitis...

Diiringi oleh strings,piano serta juga orkestra dn juge kesan bunyi yng semakin epik lagi magis,lagu tu mungkin akan menjuarai AJL 28 nanti...Tabik kepada penerbit drama Citra Abdullah serta pengarah Erma Fatima yng berkolaborasi dalam menghasilkan lagu yng sungguh bermakna skali dalam hidup sesetengah ramai lagi menyentuh jiwa...

6. Hazama - Penglipur Lara
Komposer - Omar K & MIke Chan
Penulis Lirik - Zel Hadauan
Hazama feat The Penglipurlara
Dah lama takde jgk lagu yng berunsur irama etnik.Dn inilah keunikannya...Tpi lihat betul-betul lirik dia mungkin ada beberapa rangkap pantun...Psl apa,aku rasa,inilah yng menunjukkan bahwa legenda Melayu dn juga budayanya yng patut dikekalkan ke generasi yng akan datang...Secara twist...Inilah lagu Hazama yng kedua ke AJL lps Simetri

7. Najwa Latif Ft. Sleeq & Syamkamarul - Sahabat
Komposer - Najwa Latif
Penulis Lirik - Ika Latif
Najwa Latif feat Sleeq feat Syamkamarul
Pilihan ramai skali golongan muda,menyaksikan penyanyi yng cukup muda lagi berbakat ini bergabung dgn pendatang baru serta penyanyi hip hop dri Singapura juga...Lagu yng sungguh catchy,terutama skali mengisahkan erti sebuah persahabatan...Mungkin inilah kejutannya?

8. Black - Takkan Terpisah
Komposer - Kunci Demak
Penulis Lirik - Kunci Demak
Begitu ramai skali yng menginginkan lagu tu menduduki tempat yng paling atas skali...Inilah hasil karya Kuncidemak yng pertama yng besar mungkin ada juga impak yng sungguh positif,slepas berkali-kali mencuba...Vokal Black juga cukup menyerlah

9. Azlan & The Typewriter - Tanda Tanya
Komposer - Bakri & Light
Penulis Lirik - Dark
Pimpinan sorang individu yng bersuara lantang...Kali ini lps Idola,Tanda Tanya pula yng menyusul....Lirik begitu hebat skali,sehingga dipenuhi dgn misteri...

10. Stacy - Bosan
Komposer - Audi Mok, Omar K, Kimberly Chin
Penulis Lirik - Audi Mok, Omar K, Kimberly Chin
Setelah skian lama di AJL dgn signature genrenya iaitu irama dance pop dn funk,dn skali je layak dgn lagu baladanya,Stacy yng kini muncul dgn imej baru berambut pendek ala Miley Cyrus akhirnya kembali dgn lagu rancaknya...Pasti begitu ramai skali yng inginkan bliau kembali lincah atas pentas....

11. Hyper Act - Hanya Aku
Komposer - Hyper Act
Penulis Lirik - Frozen
Setelah kecundang dgn lagu Harapan,akhirnya band ini berjaya dgn lagu Hanya Aku,iaitu lagu yng sungguh jiwang...Lirik die kemain lagi tahan ni!!!!

12. Jaclyn Victor - Ikut Rentakku
Komposer - Edry Abdul Halin
Penulis Lirik - Edry Abdul Halim
Lagu yng berirama ala pop retro dn disco ini mempertaruhkan kebolehan Jac yng bersuara lantang lagi nyaring ini...Inilah satu-satunya lagu ciptaan komposer yng cukup berpengalaman dalam menghasilkan lagu-lagu yng sungguh berprofil tinggi...
 Persembahan pembukaan #ajl28 tampilkan konsep battle vokal & tarian daripada Shila Amzah & Mus May. Nantikan persembahan hebat daripada Waris, Ziana Zain, M Daud Kilau, Dali Ahli Fiqir & Zaidi ONE sebagai artis jemputan pada 26 Januari 2014.

"Tak perlu IKUT RENTAKKU kerana kau tersendiri dan jelas sekali KAU YANG TERINDAH. Sememangnya kita TAKKAN TERPISAH. Aku BOSAN melihat lagakmu umpama ternama, berhentilah menjadi PENGLIPURLARA. Kau tak pernah tahu selama ini BAHAGIAMU DERITAKU. Segalanya aku pendamkan kerana terkadang AKU PELAT meluahkan ungkapan "sayang, i'm IN LOVE WITH YOU" seperti insan lain. Biarlah aku noktahkannya menjadi TANDA TANYA kerana aku tahu HANYA AKU yang mampu menyayangimu setulus hati. Takdir penentu segalanya, KALAU AKU KAYA sekalipun, kau takkan ku persiakan kerana bagiku kau jua SAHABAT sejati!" #AJL28


P/S : Siapa agaknya yang menjadi juara..?? 

tv3.com.my | anugerahjuaralagu.com | tonton.com.my

No comments

Powered by Blogger.