3 Kisah Trajedi Raya 2018 Tv Plasma Jatuh, Kucing Mati, Ikan Mati Yang Ibubapa Perlu Take Noted..!!!

kecoh seketika media sosial apabila netizen mendedahkan apa yang berlaku di sebalik kemerihan anak-anak dan taulan datang berkunjung beraya ke rumah-rumah 

1. Kisah TV Plasma RM3999 Jatuh Berderai 



Mendapat 15K like dan lebih dari 9k share, memang jadi pedoman la kisah ni pada lebaran kali ni


Everything start from HOME! Mak bpk guru pertama yg sepatutnya mendidik n sekaligus mendispinkan anak bkn dh kena baru nk sentap! Zaman skarang ramai mak bpk tk blh terima bila anak2 kena tegur..alasan 'ala budak2 biasalh'..anak tu manusia yg membesar bkn mcm robot. Kesimpulannya, jd ibu bapa yg berakal n waras dlm bertindak, biar dia nangis hari nie jgn smp kita yg menangis bila dorg dh dewasa..




2. Ikan Kolam Tuan Rumah Mati Terlebih Dedak


Before this heboh pasal anak kucing mati kena rendam dlm air & tv plasma tuan ruman jatuh dan pecah..dua2 pasal kes dtng beraya bawa anak2 yg hyperactive tp tak pantau.  tak cukup dengan itu, ada pula yang kongsikan kisah ikan di kolam peliharaan pula



Now 1 of my friend on IG ikan2 dlm kolam dia banyak mati sbb kes yg sama, bawa anak dtng beraya tak pantau jaga.ni kes tabur sebalang makan kat ikan mcm tu je pastu ikan x makan n effect kat air kolam....esok nya 20 ekor semua terapung mati.please lah ya yg ada anak2 kecik tu terutamanya.jaga elok2 n pantau seketat yg mungkin...kalau boleh ikat tangan anak tu ngan tgn sndri. Nak bawa anak2 kecik boleh tapi Jgn sedap nak penuhkan perut sendiri je pastu membawang rancak smpai anak sendiri tak terpandang perangai kt tempat orng.

ikan2 kolam ni bukan murah nk beli.last gambar tu ikan tu dh ready nk bertelur tp dh sampai ajal...kesian tuan rumah.lain kali kalau tau anak tu dh perangai buas sngt n sendiri x reti nak control,better tinggal jelah anak kt rumah. jgn nnti menyusahkn orng lain..

ni datang beraya rumah orang tau...ada adab mengunjung, bukan kat padang bola boleh terkinja-kinja.

“Rumah orang bukan PLAYZONE”!!!  



 

Mkin ibu bapa sendiri yg x pernah d ajar kut...tu yg ajar anak x reti bahasa tu...x suka ...silartyrrahim pun jd rengam kl cam gini.

 

Spe ade ank hyperactive akan phm mcm mne ...memng x bleh nk kwal ...kwan sy ade ank mcm ni ..kesian tgok dia ..pergi braya umh kwan2 pun x mkn ..dok jga ank dia .. tu pun x duduk diam ...


  



3. Anak Kucing Mati Kena Rendam 
Allahuakbar. Kesiannya anak-anak kucing tu. Ibu bapa tolonglah pantau anak-anak kalau beraya rumah orang. Jangan sampai kita dicop mak bapak tak reti ajar anak. Jadi macam ni siapa kita nak salahkan?  



 

Perhatikan la anak2 anda. Tuan rumah tak boleh nak perhatikan anak anda setiap masa kalau ada banyak tetamu. Kesian la kat tuan rumah. Nak jaga semua. Korang kena tahu ada benda yang sangat berharga bagi tuan rumah. Mungkin susah dia nak dapatkan. Takkan la tuan rumah nak marah anak2 korang. Korang la yang patut didik anak2 dari rumah. Dulu saya adik beradik kalau beraya rumah orang mak selalu bagi warning sebelum sampai ke rumah orang. Tengok la kalau kitaorang terkinja2 kat rumah orang. Keluar je dr rumah orang memang kena cubit la atau pukul.

Menarik sekali perkongsian ini, dari tuan rumah yang mendapat pelbagai reaksi dari netizen apabila disharekan, tentang gelagat anak-anak beraya dirumah... macam-macam kes berlaku yang pastinya mendatangkan kerugian dan trajedi bagi yang mengalaminya dan dapat kita jadikan tauladan supaya kes sama tidak berulang lagi.


Kredit : Nadia Busari, qhalidaqaseh, Ayeem Jemain

No comments

Powered by Blogger.