Bila pergi ke restoren mewah atau majlis formal di hotel, biasanya ada cara-cara atau etika makan yang menunjukkan sesuatu maksud atau mesej kepada pelayan.
Etika di meja makan merupakan satu kemahiran yang perlu ada pada setiap individu. Penggunaan sudu dan garfu yang betul adalah sangat penting. Secara asasnya, kita memegang sudi disebelah kanan dan garfu di sebelah kiri sekiranya sajian makanan melayu dihidagkan.
Memegang pisau disebelah kanan dan garfu disebelah kiri untuk sajian makanan barat. Mungkin diantara kita ada dan pernah belajar benda ni suatu ketika dulu di sekolah tapi ingat-ingat lupa dah sekarang? jadi jom kita selongkar maksud disebalik perletakan sudu dan garfu ini.
Sekian
Haa..ingatkan sekarang... jangan sampai nanti nak pegi rumah mertua pun malu tal tau adap..sampai kawan malu nak bawak pegi makan kat hotel sebab tak tau tatasusila..
Etika di meja makan merupakan satu kemahiran yang perlu ada pada setiap individu. Penggunaan sudu dan garfu yang betul adalah sangat penting. Secara asasnya, kita memegang sudi disebelah kanan dan garfu di sebelah kiri sekiranya sajian makanan melayu dihidagkan.
Memegang pisau disebelah kanan dan garfu disebelah kiri untuk sajian makanan barat. Mungkin diantara kita ada dan pernah belajar benda ni suatu ketika dulu di sekolah tapi ingat-ingat lupa dah sekarang? jadi jom kita selongkar maksud disebalik perletakan sudu dan garfu ini.
Start
Peralatan sedang dalam etika peralatan
“I know what fork to use.”
Do Not Take The Plate
Excellent
“The meal was excellent.”
Meal is Over
Ready For Next Plate
“I am ready for my next meal.”
Finished eat
The Meal is over
“I am finished.”
Bring Complaints Book
Services was Bad
Haa..ingatkan sekarang... jangan sampai nanti nak pegi rumah mertua pun malu tal tau adap..sampai kawan malu nak bawak pegi makan kat hotel sebab tak tau tatasusila..
Kredit : Demic