5 Langkah Siang Udang Lipan (Mantis Shrimp) Tanpa Luka-Luka & Resepi Sedap

Ni akak nak bgai petua mcm mna nak siang udang lipan ni dgn senang .. Comferm x dak luka2 jari.


Ni udang yg bru di beli.. 



2. Cara Siang Udang Lipan (Mantis Shrimp)
Saya nak kongsikan kepada anda, yang mungkin nak tahu cara nak menyiang Udang Lipan, atau mengupas kulit udang ini yang agak keras.

1. Untuk menyiang Udang Lipan, anda digalakkan menggunakan gunting yang tajam.

2. Bahagian kepala udang hampir tiada isi, jadi dibuang je bermula dari tengkok.

3. Kemudian, anda perlu gunting bahagian kaki-kakinya yang berjurai dan juga kaki belakang udang ini berbentuk seperti pendayung. 

4. Pada bahagian hujung udang terdapat organ yang menyerupai perisai yang tajam. Bahagian ini paling penting dibuang bagi mengelakkan dari luka ketika memakannya. Awas, durinya sangat tajam dan menyakitkan. Memang pedih kalau tidak berhati-hati.

5. Akhir sekali potong duri tajam bahagian tepi keliling badan udang.

Dah siap.

Itu cara biasa nak menyiang Udang Lipan ini seperti ditunjukkan dalam video di bawah ini. Kulitnya tidak dibuang, agar mudah dimasak terutamanya untuk menggoreng. Ini adalah kerana isi udang ini mudah terlerai apabila dimasak.

Video Cara Siang Udang Lipan (Mantis Shrimp)


Siang dulu mcm ni sampai habis .. 
Boh la dlm besen

Rendam Dalam Air Sejuk
Ketuk kecil2 ketulan air batu/ guna ice cube .. Tu ada nmpk seketui dua ja... 
Bubuh air dan biarkan udang berendam dlm air ais dlm 10 hingga 15 minit...


Kopek Kulit Udang
Lepas tu boleh le dikopek guna tangan..
Buang cengkerang atas dan bawah... 
So mcm ni le rupa udang yg dah siap dikopek.. 
Tak hancur kan... Dan x de le yg melekat dah kat cengkerang...
Jari2 pun x de luka..


Basuh le elok2... X yah basuh dgn asam pun


Resepi Udang Lipan
Boh le garam kunyit.. Garam jgn byk takut masin. 
Gaul le dgn tepung kegemaran masing2.. 
Akak tdi boh cabai blander sikit.. Rempah daging sikit.. Telur.. Tepung jagung dan beras sikit @ boleh guna tepung segera kfc ke adabi ke.. Tdi x de .. So guna apa yg ada



Siap yg goreng... Boleh terus hidang...Nyum2


Tp tdi sya masak campak2 je .. 
Jadi camni

Bhn2. 
Bwg merah dan cili padi tumbuk jgn blander tau.. 
Tumis .. Boh sos tiram.. Perencah pasti sedap sikit.. Gula sikit..
Tabur bawang besar..
Masuk udang yg digoreng tadi.. ..
Kacau2 bagi mesra... siap..
 






Kesukaan ank2 dan husbn tau... 
Selamat mencuba yg nak mencuba

Kredit : Sabariah Abu Bakar

Post a Comment

Apa Kata Anda?

Previous Post Next Post