5 Langkah Mudah Buat Roti Golok Viral, Lemak Manis Penuh Dengan Mentega Gula

Haritu jalan-jalan ke pasar malam sekali ternampak ada yang jual roti planta gula yang memang kena dan dekat konsepnya dengan roti sapu planta gula yang dimakan sewaktu zaman kanak-kanak dulu. Rupanya dah diupgrade sedikit jadi Roti Golok Viral. Dijual sehingga RM3 sepotong. Jadi adalah lebih baik buat sendiri kalau nak jimat.
.
Jadi jom kita selongkar 5 langkah mudah nak buat roti golok ni



Bahan A 
  • 1 cawan air suam 
  • 1 sudu besar susu pekat 
  • 4 sudu besar gula 
  • 3 sudu besar yis 
(Bancuh bahan A dan biarkan sampai kembang atau berbuih naik)




Bahan B:
  • 4 cawan tepung roti atau tepung high protein 
  • 1 sudu kecil bun softoner 
  • 2 sudu besar mentega 
  • 1 biji telur 
  • 1 sudu besar susu tepung (tak letak pun takpe,kalau letak lagi sedap) 
(Ramas-ramas bahan B sampai rata)

2. Timbang doh 20 gm setiap satu sebanyak 3 utk sebiji roti.. buat memanjang dan pintal-pintal
(ikut citarasa masing-masing).

3. Susun dlm loyang. Jarak-jarakkan 4. Rehatkan lagi selama 1/2 jam atau sampai naik dua kali ganda. Sementara tu panaskan oven. Bolehla dibakar pada suhu 180c atau mengikut suhu oven masing-masing. Api atas bawah sampai masak.

5. Tunggu roti sejuk baru sapu butter atau marjerin. Last tabur gula kastor atau gula halus.

Kredit : @resepimakananMY
Via : Selongkar10
Jangan lupa untuk ikuti kami di Facebook / Instagram / Twitter

Post a Comment

Apa Kata Anda?

Previous Post Next Post