Haritu jalan-jalan ke pasar malam sekali ternampak ada yang jual roti planta gula yang memang kena dan dekat konsepnya dengan roti sapu planta gula yang dimakan sewaktu zaman kanak-kanak dulu. Rupanya dah diupgrade sedikit jadi Roti Golok Viral. Dijual sehingga RM3 sepotong. Jadi adalah lebih baik buat sendiri kalau nak jimat.
.
Jadi jom kita selongkar 5 langkah mudah nak buat roti golok ni
Bahan A
.
Jadi jom kita selongkar 5 langkah mudah nak buat roti golok ni
Bahan A
- 1 cawan air suam
- 1 sudu besar susu pekat
- 4 sudu besar gula
- 3 sudu besar yis
(Bancuh bahan A dan biarkan sampai kembang atau berbuih naik)
Bahan B:
Bahan B:
- 4 cawan tepung roti atau tepung high protein
- 1 sudu kecil bun softoner
- 2 sudu besar mentega
- 1 biji telur
- 1 sudu besar susu tepung (tak letak pun takpe,kalau letak lagi sedap)
(Ramas-ramas bahan B sampai rata)
2. Timbang doh 20 gm setiap satu sebanyak 3 utk sebiji roti.. buat memanjang dan pintal-pintal
(ikut citarasa masing-masing).
3. Susun dlm loyang. Jarak-jarakkan 4. Rehatkan lagi selama 1/2 jam atau sampai naik dua kali ganda. Sementara tu panaskan oven. Bolehla dibakar pada suhu 180c atau mengikut suhu oven masing-masing. Api atas bawah sampai masak.
5. Tunggu roti sejuk baru sapu butter atau marjerin. Last tabur gula kastor atau gula halus.
Kredit : @resepimakananMY
2. Timbang doh 20 gm setiap satu sebanyak 3 utk sebiji roti.. buat memanjang dan pintal-pintal
(ikut citarasa masing-masing).
3. Susun dlm loyang. Jarak-jarakkan 4. Rehatkan lagi selama 1/2 jam atau sampai naik dua kali ganda. Sementara tu panaskan oven. Bolehla dibakar pada suhu 180c atau mengikut suhu oven masing-masing. Api atas bawah sampai masak.
5. Tunggu roti sejuk baru sapu butter atau marjerin. Last tabur gula kastor atau gula halus.
Kredit : @resepimakananMY
Via : Selongkar10