5 Langkah Mudah Buat Sambal Ikan Kering, Tumbuk-Tumbuk Je Siap

Ada pedas,ada masam ada masin ada manis.Cara buat pun senang je tumbuk je belaka.



Resepi sambal ikan kering.



Bahan
1.ikan kering(ikan gelama)
2.belacan (Digoreng)
3.satu ulas bawang besar
4.Cili padi merah+hijau(12biji nak pedas letak lebih)
5.mangga muda(saya guna mangga epal)
6.1 sudu kecil gula


Mula2 masukkan belacan,bawang merah,dan gula.


Kemudian masukkan ikan kering masukkan terus sekali kepala,kepala ikan yg buat lemak,


masukkan buah mangga yg dicincang halus,


dan last sekali baru masukkan cili.
Cili padi masuk last sekali takut terpercik masuk mata masa menumbuk.Xperlu tambah garam ikan kering dah masin.


Dah siap.Sedap di makan dengan nasi panas2 lauk sayur lemak sawi putih ayam goreng kunyit,ada ulam2 petai adehhh mngences plak...



P/S : Kalau ada buah kundang ke,buah bacang ke pun sedap selain mangga.

Selamat menerai.😘

Kredit: Nooraini Ramly

4 Comments

Apa Kata Anda?

  1. sedapnya. nak cuba try buat dekat rumah nanti. hihihi terima kasih atas perkongsian.

    ReplyDelete
  2. wow... nampak sedap. kena cuba resepi ni. makan dengan nasi panas2...

    ReplyDelete
  3. sedap nye...teringat mak kt kampung selalu buat sambal ni..terima kasih atas perkongsiaan.

    ReplyDelete
  4. Sedapnya..menyelerakan betul tengok ikan masin tu..kalau makan dengan nasi panas mesti bertambah-tambah ni..

    ReplyDelete
Previous Post Next Post