10 Resipi Acar Sayur & Buah Simple Dan Mudah Disediakan

Acar adalah sejenis sajian Malaysia yang terdiri daripada bahan-bahan yang dijeruk. sayur atau buah yang dijeruk disatukan menjadi sebuah hidangan yang tersendiri. Terdapat acar yang dimasak ada juga yang dihasilkan seperti gaul seperti rojak atau salad.



Jadi jom kita selongkar 10 resipi acar sayur & buah sedap memikat selera dimakan bersama menu utama seperti nasi minyak kenduri kahwin, nasi beriani sebagai sayur tambahan.

1. Resepi Acar Timun Mentah Sedap



untuk menyediakan acar timun ini memerlukan waktu lebih kurang 10 minit sahaja dan resepi yang saya buat ini untuk hidangan 7 orang. jom langsung sahaja kita layan resepi sedap dibawah.

Bahan-Bahan

8 sudu besar cuka
2 biji bawang besar
4 sudu besar gula
2 biji cili merah
garam secukupnya
1/2 biji nenas
3 biji timun

Cara Penyediaan

1. mula-mula bersihkan nenas dari kulitnya kemudian hiris nipis. bersihkan timun dan buang bahagian kulit. selepas tu cakar bahagian luar timun menggunakan garfu dalam garis memanjang. kemudian hiris nipis.

2. hiris nipis cili merah dan bawang merah.

3. akhir sekali, gaulkan semua bahan tadi bersama gula, cuka, dan garam secukupnya hingga sekata dan acar timun mentah spesial siap utnuk di hidangkan.

ketika membuat acar timun jangan tambahkan air sebab timun dan buah nenas akan keluar air selepas dibancuh bersama bahan-bahan tadi. dan sampai jumpa diresepi sedap seterusnya.

Kredit : sajian kampung

2. Acar Nenas & Timun



Bahan-Bahan
  • nenas
  • timun
  • cili besar segar merah + hijau pun blh
  • bwg merah
  • cuka
  • garam
  • gula
Cara penyediaan
potong2 nenas dan timun..
hiris nipis bawang merah
letak dlm bekas
tabur garam, gula dan curah kan sedikit cuka.. dlm 1 sudu mkn je..
gaul2 kan sampai sebati.. siap...
sumpah sedap gais...
nk lagi cun...
tabur ikan bilis goreng kat atas tu...

resepi paling senang di dunia...
try la buat. ..

Kredit: Aby Baiduri

3. Acar Timun Bertauchu


 
Bahan-Bahan
2 biji timun saiz sederhana ~ dipotong memanjang kasar
4 biji bawang merah ~ dibelah 2
1 biji bawang besar ~ dihiris memanjang
2 ulas bawang putih ~ dihiris
2 biji cili merah / hijau ~ dibelah 2
sejemput ikan bilis (jika suka)
2 sudu besar tauchu (jangan mumbung sangat)
1 sudu besar asam jawa ~ bancuh dengan air jadikan jus
sedikit gula, aji & garam (jika perlu)
sedikit air (tak perlu byk)
sedikit minyak

Cara penyediaan
1. Panaskan minyak lalu tumiskan bawang besar, ikan bilis & bawang putih yang dihiris hingga naik bau. Masukkan air, tauchu & air asam jawa.
2. Masukkan timun & biarkan mendidih. Biar timun sedikit layu, kemudian masukkan gula & aji sikit. Jika kurang masin boleh tambah sikit garam (biasanya tak perlu tambah garam sebab masin tauchu dah mencukupi). Akhir sekali masukkan bawang merah & cili besar yang dibelah dua tadi. Kacau sebati & biar layu sikit. Bolehlah matikan api & dihidangkan.

Kredit owner

4. Acar Rempah Timun Telur Puyuh Utara  



BAHAN-BAHAN A:

Telur puyuh (rebus dan kopek kulit)
1 biji timun – di potong jejari
1 biji lobak merah – di potong jejari
Bawang merah ros – dibelah dua
Cili merah dan hijau
3 sudu besar rempah kurma
3 sudu besar kerisik
Cuka
Garam
Gula
Biji Sawi

BAHAN-BAHAN B (DIHIRIS):

2 biji bawang merah ros
2 ulas bawang putih
1 inci halia

BAHAN-BAHAN C (DIKISAR):

3 biji bawang merah ros
3 ulas bawang putih
1 inci halia
1 inci kunyit
Segenggam udang kering
1 sudu kecil jintan manis
1 sudu kecil jintan putih
1 sudu kecilketumbar

CARA MEMASAK:

1. Tumis bahan-bahan hirisan hingga naik bau.
2. Masukkan bahan-bahan yang telah dikisar (Bahan C) kemudian masukkan rempah kurma. Tumis hingga garing.
3. Masukkan sedikit air dan kerisik
4. Masukkan semua bahan-bahan utama (Bahan A)
5. Perasakan dan biar hingga kuah agak pekat.
6. Akhir sekali, taburkan biji sawi
7. Siap dan boleh dihidangkan.

Kredit pada empunya resepi

5. ACAR TIMUN ALA PERANAKAN

Resepi : Mat Gebu



 
Sumber : MaDiHaA aka Ratna

BAHAN-BAHAN

2 biji timun saiz besar, kerat 3 atau 4, buang empulur dan hiris jejari*
Sedikit garam*
1 camca teh serbuk kunyit*(*digaul rata dan perap sekejap)
1 batang lobak merah, kerat 3 dan hiris jejari
1 batang cili merah, kerat 3, buang biji dan hiris jejari
1 batang cili hijau, kerat 3, buang biji dan hiris jejari
10 biji bawang merah, belah 2 setiap 1 (MaDiHaA letak 7 ulas je)
5 ulas bawang putih, belah 2 setiap 1
1 inci halia, mayang halus
1 camca besar cili kisar
1 camca besar penuh rempah kari ikan
3 - 4 camca besar gula
2 - 3 camca besar cuka makan (cm guna cuka Jalen)
1 biji bawang besar*
2 ulas bawang putih*
3 biji buah keras, hiris*(*dikisar halus)
Garam secukup rasa

BAHAN TUMIS

1 batang kayu manis
1 kuntum bunga lawang
5 kuntum bunga cengkih
2 biji buah pelaga
1 camca teh penuh biji sawi

CARA MEMBUATNYA

1. Panaskan minyak dalam kuali, masukkan bahan tumis dan tumis hingga harum, masukkan cili kisar dan tumis sekejap. Tambah bahan kisar halus dan rempah kari, masak hingga terbit minyak. Masukkan bawang putih, halia dan bawang merah. Tambah gula dan cuka makan. Kacau rata dan biar mendidih.
2. Masukkan lobak merah, gaul rata dan masak hingga lobak lembut. Tambah cili merah dan cili hijau. Toskan timun, perah sedikit dan masukkan ke dalam kuali. Gaul rata dan tambah garam secukup rasa. Masak hingga pekat, rasa dan jika ok boleh matikan api. Hidangkan bersama nasi tomato..

Selamat mencuba!

SUMBER :BLOG DARI DAPUR MADIHA

6. RESEPI SIMPLE ACAR UMBUT KELAPA


 
BAHAN-BAHAN
Umbut kelapa
Bawang Merah*
Bawang Putih*
Halia*
Cili kering (direbus dan dibuang biji)*
Santan
Gula
Garam
Cuka
*bahan dikisar

CARA-CARA
Tumis bahan-bahan kisar sehingga pecah minyak
Masukkan Cuka dan Gula
Apabila bau cuka hilang, masukkan umbut kelapa dan santan.
Masak sehingga umbut lembut dan perasakan dengan sedikit garam.

SELAMAT MENCUBA
 
7. Acar Rebung Madu



Bahan Kisar
2 biji bawang besar
2 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih

Bahan2 Tumis

3 cm halia ~ hiris halus memanjang
2 sudu kecil biji sawi
minyak masak secukupnya

Bahan2 Lain

550 gm rebung madu yang siap direbus ~ dikelar2
2 batang carrot ~ potong batang mancis kasar
1/2 cawan Enzim Halia (sekira tiada abaikan)
15 ulas bawang merah (sekiranya bawang merah agak besar boleh dibelah 2 tak putus)
15 ulas bawang putih (jika besar dibelah 2)
15 biji cili padi
2 sudu besar rempah kari daging
2 sudu besar serbuk cili
1 sudu kecil serbuk kunyit
1 cawan air
2/3 cawan cuka
7 sudu besar gula
garam secukup rasa
bahan perasa sekiranya perlu
Bijan yang disangai ~ MaDiHaA tak letak

Cara menyediakan
1. Panaskan minyak masak & tumiskan hirisan halia & biji sawi hingga wangi. Kemudian masukkan bahan kisar & tumis hingga naik minyak. Masukkan rempah kari, serbuk cili & serbuk kunyit dan tumis lagi hingga rempah masak.
2. Masukkan air, cuka dan rebung madu. Kacau rata. Bila mendidih, masukan hirisan carrot, bawang merah, bawang putih, enzim halia serta garam & gula. Masak sehingga mendidih lagi. Kemudian boleh campakkan cili padi & gaul rata.
3. Masak hingga agak pekat kuahnya. Rasakan apa yang kurang boleh ditambah biar ada rasa masam, manis & masin. Bila dah cukup pekat bolehlah dihidangkan. Tabur bijan sangai semasa menghidang.

Selamat mencuba!

Kredit : MamaWandiha

8. Resipi Acar Rampai



Resepi pembuka selera. Sedap dimakan bersama nasi panas atau nasi minyak atau nasi berani.

BAHAN-BAHAN :
2 biji timun
2 batang carrot
10 ulas bawang merah
10 ulas bawang putih
10 biji cili padi hijau
4 inci halia
1 peket kecil udang kering
15 tangkai cili kering
2 biji bawang besar
4 ulas bawang putih
2 inci halia
2 cawan cuka
1 cawan gula pasir
1 cawan air
Garam halus
Ajinomoto
Kapur makan
Minyak masak
Biji sawi (disangai)

CARA-CARA :


1. Timun dan carrot (dibuang hempulur ) dan halia di hiris memanjang spt batang mancis. Rendam dalam air kapur selama 15 minit (supaya rangup). Kemudian di basuh dan dituskan hingga kering airnya.

2. Bawang merah dan bawang putih jika besar ukurannya hendaklah di belah dua. Cili Padi dibuang tangkai.

3. Blend cili kering, bawang besar, bawang putih, halia dan udang kering hingga halus.

4. Panaskan minyak hingga pijar dan tumiskan bahan2 yang telah diblend tadi hingga naik minyak. Kemudian masukkan cuka, air, gula, garam halus dan ajinomoto. Masak bahan selama 1/2 jam hingga kuahnya pekat.

5. Bila kuah telah pekat baru masukkan halia, carrot, bawang merah, bawang putih, cili padi Dan timun. Gaulkan hingga rata baru masukkan biji sawi yang telah disangai dan gaul lagi hingga rata dan tutup api.

6. Biarkan acar di dalam kuali selama 1/2 jam barulah dihidangkan.

Nota : Acar rampai sedap di makan bersama nasi panas atau nasi minyak atau nasi beriani.

Kredit : fauziah ali
 
9. ACAR DARAT JOHOR

by: Che Mat Gebu


Kredit : Norazlitaaziz 

Bahan-Bahan
2 biji timun, kerat, belah dua, buang biji dan hiris jejari
1 batang lobak merah saiz sederhana, kerat dan potong jejari
1 biji cili merah, buang biji, dan hiris jejari
10 biji bawang merah, belah dua setiap satu
5 ulas bawang putih, belah dua setiap ulas
1/2 inci halia muda, mayang halus
1 camca besar udang kering, rendam, tos dan tumbuk kasar
1 batang kayu manis*
1 kuntum bunga lawang*
5 kuntum bungPaa cengkih*
2 biji buah pelaga*(*rempah tumis)
1/4 cawan cuka makan
Sedikit serbuk kunyit
Garam secukup rasa
Gula secukup rasa
Sedikit biji sawi

Cara Penyediaan

Timun tadi digaul bersama sedikit serbuk kunyit dan sedikit garam. Ketepikan. Panaskan sedikit minyak dalam kuali, masukkan rempah tumis, bersama bawang merah, bawang putih, udang kering dan halia, tumis hingga harum dan semua layu. Masukkan cuka dan gula secukup rasa, biar mendidih.

Tambah lobak merah dan masak hingga pekat dan lobak sedikit lembut. Toskan timun tadi, perah sedikit dan masukkan ke dalam kuali. Gaul rata dan tambah cili merah dan biji sawi, masak sekejap saja dan rasa, jika ok boleh matikan api. Hidangkan.

 10. Resepi Acar Buah



Bahan A
1.5 cawan minyak untuk menumis
5 ulas bawang putih, 5 ulas bawang merah (ditumbuk)
1 sudu besar biji sawi
halia sebesar ibu jari (ditumbuk)

Bahan B
(rempah tumis, campur semua sekali)
1/2 sudu besar serbuk kunyit
1 sudu besar penuh serbuk cili
1/3 sudu besar halba sahaja
*goreng kering @sangai dan tumbuk
1/2 sudu nesar jintan putih biji
*goreng kering @sangai dan tumbuk
1/2 sudu besar jintan manis biji
*goreng kering @sangai dan tumbuk
1 sudu besar rempah biji
*goreng kering @sangai dn tumbuk

Bahan C
3/4 botol cuka makan
1/2 kilo gula putih @ 3/4 kilo gula merah
garam

Bahan D
1/2 kilo buah2 jeruk campur
3 biji limau jeruk
prune tanpa biji
buah kurma sekotak
1 cawan cili padi (lebih byk lbh sedap)
15 ulas bawang merah (belah dua)
15 ulas bawang putih (belah dua)
1 cawan kismis
halia sebesar 1/2 tapak tangan

Bahan E (untuk tabur)

3 sudu besar bijan (sangai)
2 sudu bessr biji sawi (sangai)

Cara2 Penyediaan
1)Panaskn minyak
2)Tumiskan bahan A sehingga garing
3)Masukkan bahan B, kacau jangan biar hangit dan terus masukkan bahan C
4)Biarkan sampai mendidih dn sedikit kering (berbuih-buih air gula)
5)Masukkan bahan D dan akhir sekali bahan e dan digaul sedikit supaya bercampur (Jangan dikacau terlalu lama kerana buah akan hancur)
6) Bila mendidih terus padamkn api (Jangan masak terlalu lama kerana buah akan kecut)
*Pastikan tiada air digunakan. air dr buah2an akan sendiri nya keluar sebagai kuah)

Boleh bertaha 1 tahun jika dimasak dengan betul dan tidak bercampur dengan air

Selamat mencuba pd yg inginkn resepi acar buah sedapppp ini

Kredit: RH Niesya Tahir



p/s : Sedapnya! Membangkitkan Selera Disamping Menu Utama betullah

Post a Comment

Apa Kata Anda?

Previous Post Next Post