Roti Paratha atau roti perata ini terkenal di Malaysia sebagai hidangan ala roti canai segera yang tidak perlu susah-susah uli tepung dan tebar sebesar alam untuk dimasak. Hanya perlu dibakar atas kuali sahaja, roti paratha siap disediakan untuk dimakan bersama lauk kari atau hidangan sambal bilis.

Resepi Sosej Prata Mudah

Cara cara:
sekeping prata dipotong 8
Cheese pun potong 8
susun sosej dan gulungkan.
sapu kuning telur

masak dlm air fryer suhu 180m 5minit
siap Mudah, cepat dan sedap
Kredit : Nor Qamarina
Paratha Cheese Sosej

Ramuan
2 orang
1 Roti paratha
Mozzarella cheese
1 sosej
Langkah
Sediakan bahan2.nyahbekukan semua bahan.
Letakkan sosej dan cheese atas paratha dan gulung macam gulung popia.

Bakar dalam air fryer dengan suhu 190 selama 10 minit.balikkan selepas 5 minit.boleh adjust suhu dan masa asalkan paratha masak.xperlu sapu minyak tau.

Bahan-bahan;
* Roti perata sejuk beku
* Pisang
* Keju
* Coklat cair
Cara membuatnya;
1. Bakar roti perata menggunakan kuali atau ketuhar gelombang.
2. Taburkan keju di atas roti prata.

6. Siap dan enak dimakan.
Tart telur roti prata

Ramuan
5 orang makan
kulit prata brand tisha`s 1peket
4 biji telur
1 cawan susu cair
1 cawan gula
1 cawan air
1 sb tepung kastard
1 suduteh esen vanilla
Langkah
Blend semua bahan
Kemudian guna loyang atau acuan tart...3/4 penuh... jangan penuh sangat nanti limpah kastard nye...
Bakar suhu 180c selama 25 minit
Kredit : Jommasak
Roti Paratha Triangles

Ramuan
2 orang
4 keping roti paratha tishas
1 botol herbs italian
Langkah
Keluarkan roti paratha dan potong segitiga. Satu loyang dibiarkan kosong dan satu loyang ditaburkan italian herbs. Cucuk-cucukkan potongan roti paratha dengan garfu terlebih dahulu. Bakar dalam oven dengan suhu 180’C selama 8 minit.

Sementara itu didihkan air dalam periuk dan rendamkan paket kari. Biarkan dalam 2 minit dan kuah kari sedia dihidangkan bersama roti paratha triangles.
Roti Perata Sarang Burung

Ramuan
1 sajian
1 keping roti prata
1 biji telur
Butter
Black-pepper for seasonings
Langkah penyediaan
Potong roti prata. Untuk dapatkan bentuk sarang burung, potongan haruslah bermula dari bahagian tengah dan tarik keluar. Potong lapan. Dan potongan tersebut tidak sampai hujung. Just nice untuk buat gulungan.
Selepas potong, gulung untuk bentukkan sarang.
Sapu butter di roti prata dan goreng atas non stick pan. Api perlahan.
Dah agak garing, terbalikkan. Kemudian repeat step 3
Okay, sarang burung dah ready kan, pecahkan telur dalam sarang burung. Tunggu hingga masak. Nak telur separuh masak ke, masak sepenuhnya its up to you
Lastly letak black pepper for seasoning (optional). Garam kalau boleh tak perlu letak. Sebab roti prata dah rasa masin.
Then, tadaaa !! Breakfast is ready
Kredit : Azura Hamid
Roti Paratha Kentang

Bahan – bahan resepi roti prata kentang :
Bagaimana untuk membuat resepi roti prata ayam :
Cheesy Croissant Paratha

Stok paratha memang sentiasa ada dlm peti. Macam2 menu boleh buat dengan paratha ni.
Ramuan
16 biji
2 keping Paratha (Cikna guna Tesco Onion Paratha)
1 biji Telur (utk sapu atas paratha)
Mozarella Cheese
Langkah
Sediakan bahan2 yg diperlukan. Panaskan oven suhu 170°.
Ambil sekeping paratha. Buka kedua2 belah plastik dulu kalau tak nanti melekat. Potong paratha kepada 8 bahagian.
Letakkan cheese di bahagian hujung paratha.

Gulung paratha bermula dari bahagian luar ke tengah. Ulang langkah 2-4 utk kepingan seterusnya.
Sapu tray dengan sedikit mentega. Kemudian susun paratha dalam tray. Sapu telur di bahagian atas.
Bakar paratha dalam oven selama 30 minit atau hingga masak (bergantung kpd oven masing2)

Cheesy Croissant Paratha sedia dihidangkan.

First time buat pizza dari roti paratha frozen. Sedap pulak. Anak boleh pulun 2 keping. Dia kata lebih sedap dari pizza beli. Hihi..ye la tuuu
Jom kita lihat resepi pizza roti paratha yang sedap dan mudah.
Ramuan
1 keping roti paratha
👉bahan toping 🍕
50 g daging cincang
1/2 sudu teh serbuk lada hitam berperisa Ajishio
2 sudu besar sos tomato
3 biji tomato ceri
Keju mozarella secukupnya
Serbuk oregano secukupnya
Sedikit minyak
Langkah
Untuk toping. Panaskan sedikit minyak dalam kuali. Masukkan daging cincang. Masak hingga kering dan letak serbuk lada hitam berperisa Ajishio. Kacau sebati. Matikan api. Sejukkan.

Bakar dalam ketuhar pada suhu 180 darjah celcius atau sehingga kekuningan. Siap. Boleh dihidangkan.
Kredit : Sarmila Sharif
Resepi THAI BANANA PARATHA

Hiris pisang kepada 12 hirisan dan susunkan di atas roti paratha tadi. Lipat setelah habis susun 12 hirisan pisang tadi.
Panaskan frying pan dan letak butter, be generous dengan butter kalau nak roti paratha korang rangup.

Setelah bahagian bawah tadi tukar warna golden, taburkan gula perang. Then terbalikkan, masak sehingga rangup juga yang sebelah nya. Flip roti paratha byk kali sehingga capai kerangupan yang korang suka.
Setelah korang puas hati dengan kerangupan roti paratha tersebut, angkat dan sapukan Nutella dan drizzle kan susu pekat di atas pancake krabi korang.
Lepastu dah siap untuk di makan.
Senang kan?
Selamat mencubaa!

Von Chin

Pelbagai resipi diolah menggunakan roti paratha ini tidak hanya dihidangkan seperti roti canai. Jadi jom kita selongkar.
Resepi Sosej Prata Mudah

Cara cara:
sekeping prata dipotong 8
Cheese pun potong 8
susun sosej dan gulungkan.
sapu kuning telur

masak dlm air fryer suhu 180m 5minit
siap Mudah, cepat dan sedap
Kredit : Nor Qamarina

Jom breakfast/minum petang dengan roti prata dengan cheese + sosej.Inspirasi daripada tiktok Millie Guo.
15 minitRamuan
2 orang
1 Roti paratha
Mozzarella cheese
1 sosej
Langkah
Sediakan bahan2.nyahbekukan semua bahan.
Letakkan sosej dan cheese atas paratha dan gulung macam gulung popia.

Bakar dalam air fryer dengan suhu 190 selama 10 minit.balikkan selepas 5 minit.boleh adjust suhu dan masa asalkan paratha masak.xperlu sapu minyak tau.
Paratha Coklat Pisang

Bahan-bahan;
* Roti perata sejuk beku
* Pisang
* Keju
* Coklat cair
Cara membuatnya;
1. Bakar roti perata menggunakan kuali atau ketuhar gelombang.
2. Taburkan keju di atas roti prata.
3. Letak coklat cair.
4. Racik pisang kemudian taburkan di atas roti prata.
5. Letak sekali lagi coklat cair di atas pisang.
4. Racik pisang kemudian taburkan di atas roti prata.
5. Letak sekali lagi coklat cair di atas pisang.

6. Siap dan enak dimakan.
Tart telur roti prata

Ramuan
5 orang makan
kulit prata brand tisha`s 1peket
4 biji telur
1 cawan susu cair
1 cawan gula
1 cawan air
1 sb tepung kastard
1 suduteh esen vanilla
Langkah
Blend semua bahan
Kemudian guna loyang atau acuan tart...3/4 penuh... jangan penuh sangat nanti limpah kastard nye...
Bakar suhu 180c selama 25 minit
Kredit : Jommasak
Roti Paratha Triangles

Ramuan
2 orang
4 keping roti paratha tishas
1 botol herbs italian
Langkah
Keluarkan roti paratha dan potong segitiga. Satu loyang dibiarkan kosong dan satu loyang ditaburkan italian herbs. Cucuk-cucukkan potongan roti paratha dengan garfu terlebih dahulu. Bakar dalam oven dengan suhu 180’C selama 8 minit.

Sementara itu didihkan air dalam periuk dan rendamkan paket kari. Biarkan dalam 2 minit dan kuah kari sedia dihidangkan bersama roti paratha triangles.
Roti Perata Sarang Burung

Ramuan
1 sajian
1 keping roti prata
1 biji telur
Butter
Black-pepper for seasonings
Langkah penyediaan
Potong roti prata. Untuk dapatkan bentuk sarang burung, potongan haruslah bermula dari bahagian tengah dan tarik keluar. Potong lapan. Dan potongan tersebut tidak sampai hujung. Just nice untuk buat gulungan.
Selepas potong, gulung untuk bentukkan sarang.
Sapu butter di roti prata dan goreng atas non stick pan. Api perlahan.
Dah agak garing, terbalikkan. Kemudian repeat step 3
Okay, sarang burung dah ready kan, pecahkan telur dalam sarang burung. Tunggu hingga masak. Nak telur separuh masak ke, masak sepenuhnya its up to you
Lastly letak black pepper for seasoning (optional). Garam kalau boleh tak perlu letak. Sebab roti prata dah rasa masin.
Then, tadaaa !! Breakfast is ready
Kredit : Azura Hamid
Roti Paratha Kentang

Bahan – bahan resepi roti prata kentang :
- Paratha Roti jenama kawan-kawan
- Burger ayam daging kisar * perlu menjual tetapi jangan tu kat kedai, dan di samping lelaki makan daging xboleh
- bawang Holand
- timun
- Lobak merah
- Sos cili
- Sos tomato
- mayones
- Mentega
Bagaimana untuk membuat resepi roti prata ayam :
- Bawang Holand, dadu timun dan lobak merah. kemudian goreng bahan-bahan yang mereka gunakan butter. Lobak merah tu boleh dimasak sedikit lagi.
- Dilenyekkan burger ayam yang jadi musnah, kemudian masukkan bersama-sama dengan bahan-bahan goreng. Burger ayam
- memilikinya sendiri minyak xperlu letak jadi kami lantas minyak sehingga ia dimasak secukup rasa. Intipati ayam kita tidak mahu ia kerana jika basah soggy roti paratha takut kami akan koyak minyak pulak. Sebaik-baiknya kering sedikit Tukang masak tanpa menggunakan minyak.
- Selepas teras siap untuk dimasak, kami masak roti paratha kami dalam kuali sahaja. Juga tanpa minyak. Makanan itu sendiri sudah lembap.
- Gunakan kuali roti paratha untuk mengelakkan melekat ke dalam kuali kusta.
- Seperti dalam gambar, kami telah meletakkan teras ayam, bersama sos cili dan sos tomato, meletakkan sedikit mayones. dan gulungan roti.
- Taraaa … dah boleh siap makanan kami disediakan dan dihias mengikut kreativiti anda agar ia kelihatan selera pinggan
Cheesy Croissant Paratha

Stok paratha memang sentiasa ada dlm peti. Macam2 menu boleh buat dengan paratha ni.
Ramuan
16 biji
2 keping Paratha (Cikna guna Tesco Onion Paratha)
1 biji Telur (utk sapu atas paratha)
Mozarella Cheese
Langkah
Sediakan bahan2 yg diperlukan. Panaskan oven suhu 170°.
Ambil sekeping paratha. Buka kedua2 belah plastik dulu kalau tak nanti melekat. Potong paratha kepada 8 bahagian.
Letakkan cheese di bahagian hujung paratha.

Gulung paratha bermula dari bahagian luar ke tengah. Ulang langkah 2-4 utk kepingan seterusnya.
Sapu tray dengan sedikit mentega. Kemudian susun paratha dalam tray. Sapu telur di bahagian atas.
Bakar paratha dalam oven selama 30 minit atau hingga masak (bergantung kpd oven masing2)

Cheesy Croissant Paratha sedia dihidangkan.
Paratha Pizza

Jom kita lihat resepi pizza roti paratha yang sedap dan mudah.
Ramuan
1 keping roti paratha
👉bahan toping 🍕
50 g daging cincang
1/2 sudu teh serbuk lada hitam berperisa Ajishio
2 sudu besar sos tomato
3 biji tomato ceri
Keju mozarella secukupnya
Serbuk oregano secukupnya
Sedikit minyak
Langkah
Untuk toping. Panaskan sedikit minyak dalam kuali. Masukkan daging cincang. Masak hingga kering dan letak serbuk lada hitam berperisa Ajishio. Kacau sebati. Matikan api. Sejukkan.
Sementara itu..letak roti paratha atas dulang pembakar. Sapukan sos tomato atas roti.
Taburkan daging cincang. Letak tomato ceri yang telah di hiris nipis.Taburkan cheese mozarella dan tabur sedikit serbuk oregano.

Bakar dalam ketuhar pada suhu 180 darjah celcius atau sehingga kekuningan. Siap. Boleh dihidangkan.
Kredit : Sarmila Sharif
Resepi THAI BANANA PARATHA

Bahan (1 serving)
• 1 Pcs Frozen Roti Paratha
• 1 Pisang
• 2 Tbsp Nutella
• 1 Tbsp Unsalted Butter
• 1 Tbsp Gula
• 1 Tbsp Susu pekat
CARA2 Penyediaan
Defrost Roti paratha frozen selama 5 minit
Letakkan roti paratha di atas parchment paper, then tekan roti paratha untuk luaskan lagi permukaannya.
Tarik sedikit demi sedikit hujung paratha dan tekan kan di parchment paper supaya roti paratha tidak mengecil.

p/s : Roti paratha bukan hanya dianggap seperti roti canai, lempeng malah sudah menjadi seperti adunan doh tepung mudah disediakan tinggal dipadankan dengan bahan-bahan sesuai selera.