Resepi Topokki/Tteokbokki (Korean Spicy Rice Cake) versi Malaysia

Bahan-bahan Topokki:
1 cawan tepung pulut
3 sudu besar tepung gandum
Secubit garam
Sedikit minyak bijan
Air suam
Bahan-bahan kuah Topokki:
3 ulas bawang putih yang dicincang
1 sudu besar pes cili giling
1 sudu besar sos cili
1 sudu besar sos tomato
1 sudu besar sos tiram
1 sudu besar gula
1 sudu kecil stok ayam
(Boleh juga tambahkan sos pedas Korea Adabi)
Sosej
1 biji telur rebus
Biji Bijan
Cara penyediaan Topokki:
1. Campurkan semua bahan dan uli sehingga menjadi doh dan pastikan doh tersebut tidak melekat di tangan.
3. Sapukan minyak bijan di atas pinggan, dan letakkan topokki, seterusnya kukus selama 5 minit.
4. Setelah dikukus, rendamkan topokki ke dalam air sejuk bagi mengekalkan kekenyalan topokki.
1. Panaskan sesudu besar minyak masak dan tumiskan bawang putih sehingga naik bau.
3. Kacau rata sehingga kuah likat dan perasakan secukupnya
4. Masukkan Topokki dan hirisan sosej ke dalam kuah, dan masak untuk beberapa minit.
Sedia dihidang bersama telur rebus dan taburan biji bijan!


Bahan-bahan Topokki:
1 cawan tepung pulut
3 sudu besar tepung gandum
Secubit garam
Sedikit minyak bijan
Air suam
Bahan-bahan kuah Topokki:
3 ulas bawang putih yang dicincang
1 sudu besar pes cili giling
1 sudu besar sos cili
1 sudu besar sos tomato
1 sudu besar sos tiram
1 sudu besar gula
1 sudu kecil stok ayam
(Boleh juga tambahkan sos pedas Korea Adabi)
Sosej
1 biji telur rebus
Biji Bijan
Cara penyediaan Topokki:
1. Campurkan semua bahan dan uli sehingga menjadi doh dan pastikan doh tersebut tidak melekat di tangan.
2. Uli doh secara memanjang dan dipotong kecil.
3. Sapukan minyak bijan di atas pinggan, dan letakkan topokki, seterusnya kukus selama 5 minit.
4. Setelah dikukus, rendamkan topokki ke dalam air sejuk bagi mengekalkan kekenyalan topokki.
Cara penyediaan Kuah Topokki:
1. Panaskan sesudu besar minyak masak dan tumiskan bawang putih sehingga naik bau.
4. Masukkan Topokki dan hirisan sosej ke dalam kuah, dan masak untuk beberapa minit.
Sedia dihidang bersama telur rebus dan taburan biji bijan!

Kredit resipi & gambar: Zurina Zulkefli (Facebook)