16 Idea Resipi Mi Bergoreng Dan Bersup Yang Sedap Memikat

Hari-hari makan nasi pun jemu pula dibuatnya, Ada jenis orang yang memang suka makan mi berbanding nasi tapi nak masak mi apa pula harini? 



Jadi jom kita selongkar koleksi resipi berasaskan mi besar, mi sanggul, yee mee dan banyak lagi.

1. MEE UDANG


 
Bahan-bahan:
  • 1 kg mee kuning
  • 500 gram udang saiz besar
  • 4 sb lada kering kisar
  • 4 biji bawang merah dikisar
  • 3 ulas bawang putih dikisar
  • 1 sb udang kering - rendam, tos dan kisar
  • 1/2 inci halia kisar
  • 2 sb sos tomato
  • 1 sb sos cili
  • 1 sb petis
  • 2 biji keledek kuning/kentang - rebus dan lenyek lumat
  • gula
  • garam
  • taugeh - celur, toskan
  • sawi - celur, toskan
  • 2 keping tauhu - goreng, dadu kecil
  • 3 biji telur - rebus, potong 2
  • bawang goreng
  • daun bawang - hiris
  • 3 batang cili merah - hiris
  • 3 biji limau kasturi - potong 2
Cara-cara:
  1. Rebus udang hingga masak... tapis keluar udang n asingkan.. Air rebusan jgn buang....
  2. Tumis lada boh hingga garing... Kisar bahan bertanda *... Tumis lak bahan kisar.... hingga betul garing n naik bau....
  3. Masukkan air rebusan udang.. biar kuah mendidih... Masukkan sos tomato, sos cili n petis... Renehkan kuah
  4. Masukkan garam n gula... bergantung pada citarasa masing.... Adalah lebih baik kalau kuah ni direneh lebih lama.... Lagi lama lagi sedap....
  5. Letak keledek/kentang yg tlh dilenyek utk memekatkan kuah... Tapi kuah ni dah cukup pekat sbb ada letak sos... so depend masing2lah eh...
  6. Celur mee, taugeh n sawi.... Masukkan udang yg telah direbus tadi... tuang kuah n taburlah dgn daun bawang, bawang goreng, hirisan lada merah, potongan tauhu goreng dan telur rebus. Perahkan jus limau kasturi kalau suka.
  7. Makanlah dengan kuah yang banyak baru umph.:))

2. Mee sup Ala Thai  



Hari2 mkn nasi bosan jgk kan . hari ni tekak nk mkn mee sup . ada jgk yg panggil mee rebus . nama berbeza ikut negeri  kita buat mee sup ala thai 
Resipi ni mmg xde guna rempah sup . tapi rse dia cenggini haaa 
 
Bahan2 nye
- Bawang merah 6 biji (blend )
- Bawang putih 6 ulas ( blend )
- lada hitam 1 sudu ( blend )
- rempah 3 sekawan * kayu manis...bunga lawang ngan bunga cengkih 
- ayam / daging / udang / sotong
- sayur2 carrot & sawi
- limau kasturi ( 2 biji )
- telur
- daun sup
- bawang goreng

Cara2 nye :
- tumis bahan blend dan bertanda ( * ) sampai garing & naik bau
- masukkan bahan lauk2 . masak hingga separuh masak
- masukan carrot
- masukkan air ( buka api besar bg mendidih ganas )
- masukkan mee yg telah dibersihkan
- pecah kan telur ( jgn kacau kuat )
- masukkan sawi
- perah limau
- sebatikan dgn perasa
- taburkan bawang goreng & daun sup

Siap, Sedia untuk dihidangkan!

Kredit Resepi : darl wina

3. MEE SOTO



Bahan-bahan:
  • 500gm mee kuning (bee hoon pun boleh) - dicelur
  • 100 gm/50 sen taugeh -dibersihkan (kalau ada masa lerr!) dan dicelur
  • 1 ekor ayam (kira-kira 1.5 kg)- dibelah dua atau empat
  • 3-4 liter air
  • 3 sudu makan ketumbar }
  • 3 sudu makan jintan kasar }
  • 2 sudu makan jintan halus } --- disangai & dikisar halus
  • 1 sudu teh serbuk lada putih
  • 1 batang kayu manis
  • 4 biji buah pelaga
  • 4 biji bunga cengkih
  • garam secukup rasa
  • 200 ml minyak untuk menumis
  • 1 biji bawang besar hiris
  • 1 kuib ayam dan 1 sup punjut adabi

Bahan kisar:

3 biji bawang besar
8 ulas bawang putih
5 cm halia

Bahan sampingan:

secukup daun sup & daun bawang
bawang goreng
bagedil
sambal kicap cili padi
isi ayam (disiat-siat)

Sambal Kicap Cili Padi:

25 biji cili padi merah/cili api
4 ulas bawang putih
125 ml (dalam 1/2 cawan) kicap lemak manis
jus dari perahan 2 biji limau kasturi

Cara:
1. Goreng cili padi dan bawang putih bersama sedikit minyak ..lepas tu meletup tau..cepat-cepat tutup dengan penutup periuk dan padam api.
2. Toskan dan kisar/tumbuk dan perahkan jus limau)

Cara Membuat Kuah Soto:

1. Panaskan minyak di dalam periuk.
2. Tumis bawang besar tadi hingga kuning sedikit. Masukkan rempah tumis (kayu manis, cengkih & pelaga) yang telah dititik.
3. Kemudian, masukkan rempah yang telah dikisar. Kacau hingga garing dan naik baunya.
4. Masukkan serbuk ketumbar, jintan halus, jintan kasar dan lada putih. Kacau hingga rata.
5. Masukkan ayam, air, kiub ayam, rempah sop punjot dan garam. Kacau sekali-sekala dan biarkan hingga mendidih. Kemudian, keluarkan ayam yang telah empuk dari periuk.

Cara Menghidangkan Mee Soto:
Ambil mee/bee hoon lalu bubuhkan dalam mangkuk. Bubuhkan juga taugeh celur.
Tuangkan kuah soto dan taruklah isi ayam yg telah disiat ke atas mee tadi.
Taburkan daun sup/bawang dan bawang goreng.
Bubuh sebiji bagedil dan sedikit sambal cili padi.

BAGEDIL (PEGEDIL)
Bahan-bahannya:
1 kilo kentang (dikupas kulitnya,dipotong bulat)
250 gram daging cincang (goreng dgn sedikit garam hingga kering)
2 biji putih telur (utk mencelup bagedil, bubuh siket garam)
1/2 cawan bawang goreng
secukup daun sup/daun bawang (dihiris)
2 sudu teh serbuk lada putih
garam secukup rasa
secukup minyak utk menggoreng bagedil

Cara:
1. Panaskan minyak dalam kuali. Goreng kentang yang telah dipotong bulat dan angkat setelah kentang masak. Toskan. Kemudian tumbuk sehingga lumat.
2. Masukkan daging cincang, serbuk lada putih, daun sup/bawang, bawang goreng, dan garam.
3. Gaul hingga rata dan sebati.
4. Bentukkan bulat-bulat dan celupkan dgn putih telur sebelum digoreng dalam minyak panas

4. MEE SANGGUL GORENG BASAH



Mee sanggul goreng petang ni.. suka yg basah2 telur lebih macam ni.. hehehe
Edit letak resepi 
Resepi mee sanggul goreng..
 
Bahan-bahan
  • 3 bungkus mee sanggul ( rendam dalam air biasa sampai lembut )
  • Udang
  • 5 biji Telur
  • 4 senduk Cili kisar
  • 2 senduk Sos cili
  • 1 senduk Sos tomato
  • 1 senduk Sos tiram
  • Setengah senduk Kicap pekat
  • 1 ikat Sayur sawi ( potong )
  • Garam

Bahan2 kisar
  • 4 biji Bawang besar
  • 2 ulas Bawang putih

Cara masak

1. Panaskan minyak dan tumis cili kisar dan bahan2 kisar sehingga masak dan pecah minyak..
2. Masukkan sos cili, sos tomato, sos tiram dan kicap.. boleh tambah air kalau pekat sangat.. masukkan garam.. masak sehingga mendidih..
3. Kemudian masukkan telur dan kacau bagi hancur.. telur dah masak, masukkan udang.. bila udang dah masak masukkan mee sanggul.. gaul bagi rata..
4. Last sekali masukkan sayur sawi.. siap.. makan perah dengan limau lagi best..

#AkmaFood
Cdt akma abdullah

5. MI REBUS JOHOR 


 
Bahan-bahan:
  • 2 kilo mee kuning, dicelur
  • 1/2 kilo daging, dihiris halus ataupun tetel
  • 4 biji keledek, direbus dan dikisar
  • 1 cawan tauchu, dicuci dan dikisar
  • 3 ulas bawang putih, dikisar
  • 3 biji bawang merah, dikisar
  • 1 inci halia, dikisar
  • 1/2 cawan udang kering, dikisar
  • 3 batang serai, dititik
  • 1 inci lengkuas, dititik
  • 5 sudu makan rempah kari daging
  • garam, gula dan serbuk perasa secukupnya
  • minyak untuk menumis

Bahan Taburan Tepung Udang Kering:
  • 1- 1/2 cawan udang kering, dikisar
  • 2- 80g tepung gandum
  • 3- ¼ camt serbuk kunyit
  • 4- garam
  • 5- air secukupnya
  • 6- minyak untuk menggoreng

Bahan Hiasan:1-tahu yang digoreng, dipotong kecil2-daun sup, dimayang
3-bawang goreng
4-telur rebus, dibelah dua
5-lada hijau, dipotong bulat
6-taugeh, dicelur
7-limau kasturi, dibelah dua

Cara Menyediakan Mi Rebus Johor
1- Cara-cara untuk Tepung Udang Kering:
Campurkan kesemua bahan-bahan dan gaul rata. Cara menggoreng ada teknik sikit. Bancuhan tepung direnjis pada minyak dan goreng adunan sehingga garing. Angkat dan toskan. Minyak kena banyak untuk menggoreng tepung ini.

2- Cara-cara untuk Kuah
1- Panaskan minyak dalam periuk.
2- Masukkan serai dan lengkuas yang telah dititik.
3- Kemudian tumis bawang putih, bawang merah, halia dan udang kering yang telah dikisar hingga naik bau.
4- Masukkan rampah kari kacau rata,
kemudian masukkan tauchu dan keledek yang telah dikisar bersama dengan daging. (selalu tauchu dan keledek yang dikisar kita letakkan air untuk senang dikisar) jadi tak payah tambah air takut kuahnya tak pekat.
5- Masukkan garam, gula dan serbuk perasa.

Cara untuk menghidang:
Hidangkan mee yang telah dicelur bersama taugeh. Tuangkan kuahnya dan kemudian hiaskan dengan tauhu goreng, daun sup, bawang goreng, telur rebus, lada hijau, limau kasturi dan tak lupa juga taburan tepung udang kering.
kredit resepi : tidak dapat dikesan,jika ini resepi anda mohon jasa baik untuk pm page,untuk admin masukkan nama anda sebagai kredit resepi..terima kasih

6. MEE KARI



Bahan-bahan:
  • 1 bungkus mee
  • 3 peket kecil serbuk kari daging – campur dgn sedikit air.
  • 2 pelepah daun kari
  • Udang sederhana besar
  • 1 kg Kerang – direbus hingga air mendidih aje, tutup api dan perisikan.(kalau rebus lama, rasa manis kerang akan hilang)
  • 1 mangkuk santan
Bahan tumbuk:
  • 3 biji bawang besar
  • 3 ulas bawang putih
  • 1 inci halia
  • Segenggam udang geragau/ udang kepal
Bahan hiris:
  • Isi ayam
  • Daging
  • Fish ball
Bahan hiasan:
  • Tauhu – goreng dan hiris.
  • 3 pokok sawi
  • Cili merah
  • Daun sup/daun bwg
  • Tauhu khas utk mee kari – optional.
  • Taugeh
Cara memasak:
1. Tumis bahan tumbuk hingga wangi. Masukkan serbuk kari dan daun kari. Tumis hingga kari betul2 masak.
2. Masukkan daging dan ayam, gaul hingga daging layu. Masukkan santan dan air secukupnya. Biar hingga mendidih. (Kalau lebih suka lemak, boleh tambah santan).
3. Masukkan fish ball dan kerang. Biar mendidih dan daging empuk.
4. Akhir sekali masukkan udang, garam dan serbuk perasa. Masak sebentar sahaja utk mengekalkan manis udang.
5. Didihkan air dlm periuk berasingan. Sementara tu cuci mee 3 kali utk buang rasa kapur mee. Toskan. Masukkan dlm besen dan tuang air mendidih tadi. Gaul 2 minit je dan toskan.
6. Celur juga sayur sawi dan taugeh secara berasingan.
7. Hidangkan.
** Jangan masak sayur sekali dlm kuah kari. Nanti kuah cepat basi. Kalau takde sayur dlm kuah tu, kuah boleh bertahan lama.

7. MEE HAILAM



BAHAN-BAHAN:
  • 300gm udang sederhana besar
  • 300gm daging ayam
  • 3 ekor sotong saiz besar
  • 1 peket fish ball
  • 1 peket mee
  • 3-4 cawan air
  • 1-2 sudu besar cili kisar
  • 3-4 sudu besar kicap manis
  • 1 sudu besar kicap cair
  • 2 sudu besar sos tiram
  • 1 sudu kecil minyak bijan
  • 1 sudu besar sos cili
  • 2 sudu besar sos nampla
  • 2 biji telur
  • Sedikit sayur sawi
  • Sedikit bunga kobis
  • 1 batang carrot
  • 2 biji tomato masak ranum
  • Sedikit tepung jagung n air - dibancuh
  • Garam secukup rasa
  • Daun sup dan cili merah secukupnya

Cili kering direbus sampai lembut dan kemudian dikisar bersama bawang merah dan bawang putih secukupnya .

CARA-CARA MEMASAK:
- Bersihkan udang dan sotong kemudian tos dan ketepikan kemudian potong isi ayam menjadi ketulan kecil . Potong fish ball kemudian bersihkan semua sayur dan potong ketepikan semua bahan-bahan ni.
- Panaskan sedikit minyak dan tumis cili kisar sampai pecah minyak dan cili masak kemudian masukkan ketulan isi ayam tadi dan kacau sehingga isi ayam masak dan kemudian boleh la dimasukkan air . Masukkan carrot dan bunga kobis tadi biar sampai kuah hampir mendidih . Masukkan semua sos cili, sos tiram , minyak bijan , kicap manis n cair , sos nampla dan kacau semua bahan ni .
-Masukkan semua udang serta sotong dan kacau semua bahan kemudian rasa sama ada cukup semua perisa kalau tak cukup tambah ikut selera masing-masing . Masukkan telur sebiji demi sebiji biar sekejap sampai telur masak dan masukkan sayur sawi , buah tomato dan kacau . Masukkan bancuhan tepung jagung dengan sedikit air untuk bagi kuah pekat . Kacau semua bahan dan kalau kurang masin baru la ditambah garam .
- Akhir sekali masukkan mee dan kacau semua bahan dan biar kuah mendidih dan boleh la ditutup api dapur .
- Bila nak hidang boleh la ditabur daun sup , cili merah dan juga bawang goreng .

8. MEE GORENG MAMAK 



Bahan-Bahan
  • Mee kuning 450g(5 org makan)
  • Lada kering+Bwg Merah+Bwg putih (blend)
  • Sayur Sawi@Taugeh
  • Fish cake@Fish ball
  • Sotong@Udang
  • Telur 2biji
  • Kicap
  • Seafood sos adabi
  • Sos Cili
  • Perencah Maggi Kari
  • Garam
Cara Penyediaan
1. Tumis lada kering yg dah diblend hingga garing
2. Masukkan seafood sos adabi,sos cili,kicap,perencah maggi kari dan sedikit air.
3. Masukkan sotong@udang dan fishcake@fishball
4. Masukkan sayur dan telur kacau sebati perasakan dgn garam
5. Akhir sekali masukkan mee kuning yg sudah dibasuh gaul sebati sehingga masak

Tadaaa dah siapp untuk dimakan.. Selamat mencuba 

Kredit: siti norain

9. MEE GORENG LADA HITAM




Bahan-bahannya:

500 gm mee kuning - basuh dan toskan
500 gm udang saiz sederhana kecil - kupas kulit
450 gm daging - potong kecil, rebus empuk
1 ikat sawi - kerat ikut suka
1 biji tomato - belah dua dan hiris nipis
5 ulas bawang putih - parut/cincang halus
1/2 inci halia muda - parut/cincang halus
2 sb sos tiram
kicap pekat - banyak mana ikut suka, kalau suka mee hitam lebihkan
1-2 sb lada hitam - kisar kasar
1 sk serbuk knorr
secubit garam

Cara-caranya:

1. Panaskan sedikit minyak, tumis bawang putih dan lada hitam. Bila naik bau masukkan daging. Kacau, kemudian masukkan udang pula.
2. Bila udang sudah kemerahan, masukkan kicap pekat, sos tiram, serbuk knorr dan garam secukup rasa.
3. Bila sudah sebati, masukkan mee kuning, diikuti tomato dan sawi. Gaul kacau secara merata.
4. Bila sudah mesra bolehlah dihidangkan bersama lada jeruk.

10. MEE KUAH DAGING




BAHAN-BAHAN :
  • 2 peket mee kuning - secukupnya
  • 1 kilo daging
  • 2.5 liter air rebusan daging
  • sos tomato secukupnya
  • sos cili secukupnya
  • 1 cawan kuah kacang
  • 3 biji kiub stock ikan bilis
  • 4 biji telur - utk pekatkan kuah
  • 3 sudu besar cili kisar - boleh tambah
  • Garam dan gula secukup rasa

BAHAN-BAHAN TAMBAHAN :
  • 8 biji telur rebus - dipotong 2
  • hirisan cili merah secukupnya
  • hirisan daun bawang secukupnya
  • Sayur taugeh dan sawi dicelur - secukupnya
  • Bawang goreng secukupnya
  • BAHAN DIKISAR HALUS :
  • 5 biji bawang merah
  • 3 biji bawang putih
  • 1 inci halia

CARA MEMASAK :
1) Rebus daging lembu sampai empuk kemudian daging dipotong kecil dan simpan semua air rebusan tadi . Panaskan minyak secukupnya dan tumis semua bahan yang dikisar dan cili kisar sampai timbul bau wangi dan pecah minyak . Masukkan air rebusan daging serta kacau kuah dan masukkan kiub stock ikan bilis , kuah kacang secukupnya , sos tomato dan sos cili secukupnya . Jika suka masam boleh ditambah lagi sos tomato .

2) Kacau semua bahan-bahan dan boleh dimasuk semula daging ke dalam kuah serta biarkan kuah masak sampai mendidih . Masukkan garam dan gula secukup rasa kemudian pecahkan 4 biji telur ke dalam mangkuk serta kacau telur ni sedikit dan masukkan ke dalam kuah tadi . Kacau pelahan-lahan kuah sampai telur masak . Tujuan telur ni dmasuk ke dalam kuah adalah untuk pekatkan kuah .
3) Celur mee , taugeh dan sawi kemudian tos serta ketepikan dulu , rebus semua telur .
4) Cara menghidang mee ni , mula-mula masukkan sayur taugeh/sawi dahulu dalam mangkuk kemudian mee dan tuangkan kuah bersama isi daging , telur rebus , bawang goreng , cili merah dan daun sup

11. RESEPI MEE GORENG
#homemadeByRoselyza


Siap satu menu..Mee Goreng Campak2 ...
Tgk je erk...jeling tak pe..jgn sua pinggan plk erk.. 

Bahan:
  • 1bungkus Mee kuning
  • 1mangkuk kecil cili kisar (1/2 cwn)
  • 2biji telur
  • Cili sos cap mudim
  • Sos caramel
  • Kicap manis enaq
  • Sos tiram
  • Bawang putih dan merah
  • Cili padi diketuk
  • Sedikit garam
  • Tauhu goreng
  • Ayam,udang, @ apa jenis seafood
  • Tomato, sayur kubis, taugeh, sayur sawi
Cara Penyediaan:
Mee kuning celur dulu dgn air panas. Panaskan minyak, tumis bawang merah, putih yg ditumbuk ..masak sehingga kekuningan, seterusnya masukkan cili kisar. Tumis sampai pecah minyak..baru masukkan ayam,udang, lepas tu tuang kicap, sos cili, sos tiram, sos karamel ..kacau2 jap ..tambah air sikit, masukkan sedikit garam ...masukkan mee kuning, masukkan semua jenis sayur yg ada,pecah kan telur 2 biji ..gaul semuanya sampai masak, nk tambah kicap pun boleh ..x suka ltk kicap pun boleh je...

Note: yg mana nk tgk sos karamel tu, bleh tgk kt fb sy @ tgk pd komen yg bertnya tntg sos tu ye...sy ada sertakan gmbr di bhgian komen bawah

Cdt tengku roselyza

12. MEE GORENG BASAH BERKUAH


 
Bahan-bahan:
  • 1 kg mee kuning
  • 1 sudu besar bawang putih kisar
  • 4 sudu besar bawang merah kisar
  • 8 sudu besar lada kering kisar - kalau suka pedas boleh tambah beberapa sudu lagi yang korang suke
  • 2 biji tomato - belah 6
  • Taugeh
  • Sawi atau kucai
  • 2 biji telur - akak guna putih telur aje ... lebihan buat biskut ari tu, sayang kalau tak digunakan!
  • Fish cake
  • Fish ball
  • Garam
  • Gula
  • Serbuk perasa
  • Kicap manis - agak-agak ler tu seimbangkan rasa manis dan masin
  • Air atau stok air daging @ udang jika ada
  • Minyak untuk menumis

Cara penyediaan:
• Panaskan minyak. Tumis semua bahan kisar hingga garing. Masukkan fish cake dan fish ball. Tambah dengan air ikut banyak mana kuah yang kita nak. Jangan terlalu banyak pulak.
• Masukkan garam, gula, serbuk perasa dan kicap manis. Biar sekitika hingga kuah mendidih.
• Masukkan terlur, biar mengeras sedikit dan kacau rata.
• Masukkan sawi, mee dan gaul rata.
• Masukkan taugeh dan tomato, padamkan api. Gaul rata.
• Angkat dan hidangkan dengan taburan daun sup, daun bawang dan bawang goreng.

Selamat mencuba!

13. HOKKIEN NOODLES


 
Bahan-bahan:
  • 1-2 peket mi kering- direbus dan ditoskan terlebih dahulu
  • 1/2 cawan hirisan daging ayam
  • 6-7 ekor udang- dibuang kulit
  • 2 cawan daun sawi- di potong
  • 1-2 sudu besar cili boh
  • 2 ulas bawang putih- dicincang
  • 1 ulas bawang merah- dihiris nipis
  • 3 sudu besar sos tiram
  • 1 sudu gula
  • 2 sudu sos ikan
  • 1 sudu besar kicap cair
  • 2 sudu besar kicap manis
  • Serbuk lada hitam dan lada sulah
  • 1/2 cawan air
  • Minyak

Cara membuatnya:
- Panaskan minyak dan masukkan bawang putih dan bawang merah. Tumis sehingga naik bau. Kemudian masukkan cili boh dan masak sehingga garing. Selepas itu masukkan sos tiram, kicap manis, kicap cair, sos ikan dan gula. Masak seketika lebih kurang 1-2 minit. Masukkan air.
- Kemudian masukkan daging ayam dan udang. Biarkan seketika lebih kurang 1-2 minit. Selepas itu, masukkan mi dan sayur sawi,gaul sebati. Perasakan secukupnya dengan lada hitam dan lada sulah.

*anda boleh masukkan sayuran dan daging/makanan laut pilihan anda

Cdt: lya uzir creative living

14. SIZZLING MEE

 

Bahan-bahan:-
  • 2 gulung yee mee
  • Daging ayam (dipotong kecil-kecil)
  • 4 biji cendawan kering (direndam hingga kembang)
  • 5 tangkai cili kering (dipotong-potong 1 inci)
  • 3 inci halia (diketuk)
  • 5 ulas bawang putih (dicincang)
  • 5 batang Sawi(dipotong dan dicelur)
  • 4 sb Kicap pekat - aku main tuang je..x kire bape sudu
  • 4 sb Sos tiram - ni pun same
  • 3 cawan air - klu nk kuah byk letak la lebih
  • 2 bj Telur
  • 1 sb tepung jagung
  • Serbuk Lada Hitam
  • Minyak secukupnya untuk menumis
  • Garam secukup rasa
Cara-cara:-
1. Panaskan minyak masukkan cili kering, halia dan bawang putih biarkan sehingga naik baunya.
2. Masukkan ayam biarkan beberapa minit dan masukkan lada hitam biarkan sebati.
3. Masukkan kicap pekat, sos tiram biarkan sebati selepas itu masukkan cendawan.
4. Masukkan air dan tepung jagung yang telah dibancuh dengan sedikit air, garam secukup rasa dan biarkan mendidih,kemudian tutup api.
5. Panaskan hot plate,masukkan yee mee, masukkan dahulu sedikit kuah tadi.
6. Akhir sekali pecahkan telur ke dalam masakan tadi biarkan sehingga masak.
7. Siramkan lebihan kuah, ke atas mee dan sawi yang telah dicelur.

15. MEE MAGGI GORENG MAMAK



Bahan-bahan:
  • 360 gm Maggi
  • (rendam maggi dengan air panas. kejap je.. then toskan jangan bagi kembang sangat tau..kalau terlalu kembang nanti masa goreng hancur lembik2.
  • *1 biji bawang besar
  • *6 ulas bawang putih
  • *segenggam udang kering (kisar semua bahan2 bertanda *)
  • 10 tangkai cili kering(rendam dgn air panas dan kisar)
  • tauhu
  • sedikit taugeh dan sawi
  • udang,kerang,sotong,dada ayam dan daging yang dipotong nipis
  • kicap manis,sos cili dan sos tiram secukupnya
  • daun sup dan daun bawang

Untuk hiasan:
  • bawang goreng
  • cili merah
  • daun sup dan daun bawang
  • telur mata
  • tomato
  • timun
  • limau kasturi/nipis

Cara Penyediaan:
1. Tumis bawang dan bahan kisar tadi sehingga naik bau
2. Bila dah naik bau, masukkan cili kering yang dikisar.
3. Bila dah terbit minyak masukkan sos tiram dan kicap..letak agak2..kalau leh jangan letak garam dulu k.. sebab sos tiram dan kicap nanti dah masin...
4. Masukkan pula daun sup dan daun bawang
5. Kacau rata
6. Masukkan sotong,udang,kerang,isi ayam dan daging
7. Kacau sehingga ayam dan daging nampak kecut..
8. Masukkan tauhu
9. Masukkan Maggi
10. Jangan lupa masukkan taugeh dan sawi..
11. kacau semua sehingga mesra rakyat.hahaha.
12. Kalau colour tak cukup cantik... masukkan sos cili dan kicap lagi..then gaul2... rasa garam...
nak sedap masukkan sket ajinomoto.. tapi kalau nak jaga kesihatan.. xyah letak k.
ok..siap dah untuk dihidangkan..

16. RESEPI MEE WANTAN KICAP + DUMPLING 



 Harini mood ada rajinnnn sikit 
Saya buat mee wantan kicap dan dumpling.
.
Saya guna resepi yang di ambil dari group MAHN.tapi ada yang saya ubahsuai sikit.saya sertakan resepinya kat bawah ya.
.
Bahan dumpling :
.
Kulit dumpling segera (beli di pasaraya)
2 keping dada ayam - dicincang
isi udang - dicincang
1 biji telor
1/2 biji bawang holand - diracik
1 sudu kecil lada sulah
2 sudu besar tepung jagung
1 sudu besar minyak bawang putih
1 sudu kecil garam
daun bawang - diracik halus
.
CARA-CARA:
.
Gaulkan semua bahan di atas sampai sebati.
Ambil kulit dumpling, letakkan isi yang digaul tadi di tengah-tengah kulit.
Letakkan sedikit air dikeliling kulit dan bunjutkan.
Kukus dalam 4@5 minit.
Jangan lupa sapukan minyak pada periuk kukusan untuk mengelakkan dumpling melekat semasa mengukus.
.
Bahan sup jernih :
.
3@4 cawan air
Tulang ayam (lebihan dari dada ayam tadi)
Bebola ikan
Dumpling yang telah dikukus
1/2 kiub ayam knorr
1 sudu teh lada sulah
1cm halia | dihiris nipis
2 sudu besar minyak bawang putih
Garam cukup rasa
Daun bawang
.
CARA-CARA:
.
Masak semua bahan di atas sampai didih (kecuali bebola dan dumpling).
Akhir sekali baru masukkan bebola & dumpling. Biar mendidih sekejap.
Padamkan api.
.
Bahan mee kicap:
.
1 paket mee wantan
4 sudu makan kicap pekat
2 sudu makan kicap cair/manis
2 sudu makan sos tiram
2 sudu teh lada sulah
.
CARA-CARA:
.
Celur mee wantan dengan air panas dan toskan.
Gaulkan dengan semua bahan-bahan diatas. Ketepikan.
Hidangkan mee tadi bersama dumpling goreng, cili jeruk, sayur kailan celur dan sup jernih.
.
Resepi fb : Salimah Olie

17. MI KOLOK BASAH



by : DayangJack@DapurKu SaYang

Bahan-bahan :
  • 300 g mi kolok (kalau tak ada, boleh guna mana-mana je non-fried noodles atau instant mee)
  • 1 sudu besar perencah sup
  • 200 g daging lembu
  • air secukupnya
  • sedikit garam
  • 7 ulas bawang putih (dicincang)
  • 8-10 biji cili api
  • 1 sudu kecil serbuk lada hitam
  • minyak masak secukupnya
  • 5 sudu besar kicap manis
  • 1 sudu besar kicap pekat
  • 3 biji limau kasturi (ambil jusnya)
  • daun bawang dan daun sup (dihiris)
  • 1 sudu kecil sos ikan / sos soya
  • 1 sudu makan cuka
Cara-cara
  1. UNTUK SUP : Rebus daging bersama perencah sup, garam dan air secukupnya. Rebus sampai empuk. Setelah masak, toskan daging dan hiriskan nipis-nipis. Ketepikan kuah/supnya (boleh dipanaskan semula dan tambahkan sedikit air jika berkurangan).
  2. UNTUK MEE: Rebuskan mee bersama sedikit garam sehingga lembut. Keluarkan dan toskan. Panaskan sedikit minyak masak di dalam kuali. Goreng bawang putih sehingga garing. Keluarkan. Masukkan pula mi yang telah ditoskan ke dalam kuali dan goreng sebentar menggunakan minyak bekas bawang tadi. Perasakan dengan cuka, sos ikan / sos soya dan sedikit garam. Keluarkan dan ketepikan.Di dalam kuali yang sama, panaskan sedikit minyak dan goreng daging yang telah dihiris tadi. Masukkan kicap pekat, kicap manis, serbuk lada hitam dan garam. Kacau rata-rata. Keluarkan.
  3. UNTUK SAMBAL : Tumbuk/kisar cili api dgn 1 ulas bawang putih hingga lumat. Kemudian gaulkan bersama kicap manis dan perahan jus limau kasturi. (kalau x ada kicap manis, boleh guna kicap masin dan tambah sedikit gula)
  4. Cara Menghidang : Sediakan pinggan hidangan. Masukkan mi, tuangkan sambal kicap sedikit dan gaulkan. Kemudian taburkan daging, bawang putih yang telah digoreng garing dan hiaskan dengan daun bawang. Sediakan juga semangkuk sup yang ditabur dengan daun sup untuk kuahnya.
****kalau nak memeriahkan lagi suasana mee ni, jika suka boleh juga dicampurkan dengan tauge/sawi/fishball/fishcake/crabstick/prawns/isi ayam dsb (tapi rebus/celur dulu ye)

18. RESEPI MEE CHAMPA + MINYAK BAWANG PUTIH 




BAHAN KUAH

  • 1 1/2 - 2 kg daging lembu beserta tulang untuk dbuat bone broth
  • 3 liter air
  • 4 biji bawang holand* potong 4
  • 3 biji bawang besar * potong 4
  • 2 inci lengkuas dipotong nipis* hiris nipis
  • seekor sotong kering sebesar tapak tangan* kalau takde tak kick la kuah sop ni..tp kalau takde boleh la abaikan
  • daun ketumbar seikat
  • daub bawang
  • 2 batang kulit kayu manis*
  • 4 biji bunga cengkih*
  • 1/2 cawan sos ikan
  • gula
  • garam
  • perasa jika suka
  • serbuk lada sulah atau serbuk lada hitam
  • 3 kiub stok perisa daging
Cara penyediaannya
1. Merebus tulang dan daging lembu ni memakan masa agak lama untuk mendapatkan bone broth . bone broth ni bagus untuk kesihatan kita ..

caranya didihkan air rebusan dulu masukkan daging dan tulang dalam 30minit hingga 1 jam kemudian buang air rebusan daging tadi beserta kotoran.. kemudian masukkan air dan tulang serta daging rebus kembali dalam selepas 30 minit mendidih lihat jika air rebusan ada buih2 atau keruh buang lagi airnya.. dan masukkan air yang baru (3 liter) dan masukkan tulang serta daging dan rebus lagi...kali ini rebus sehingga daging empuk.. keluarkan daging dan rebus tulang sehingga 5@6 jam..

2. Sementara daging kita empuk .. anda boleh bakar dahulu bawang holand, bawang merah besar, lengkuas, dan sotong kering..kayu manis dan cengkih (Lihat gambar)

3. Dalam rebusan tulang tersebut masukkan bahan2 yang kita bakar tadi..masukkan, sos ikan, seikat daun ketumbar, serbuk lada hitam/lada sulah dan kiub stok perisa daging, garam dan perisa serta daun bawang. rebuslah dengan api perlahan.. sebenarnya sup ni sangatlah sedap jika makan panas2..

time korang ceduk kuah tuang dalam mangkuk mee tu kan ..korang kene tapis guna penapis supaya bawang2 nsegala rempah tak masuk dlm mangkuk mee tu..so dpt kuah yang suci bersih je..

SAMBAL LADA

4 biji lada merah (besar)*
20-30 biji cili api*
2 ulas bawang putih*
2 sudu besar cuka
sedikit garam

caranya

1. rebus sehingga layu bahan2 bertanda * diatas kemudian toskan dan kisar sehingga hancur beserta dengan cuka dan garam. siap

MINYAK BAWANG PUTIH

3 labu bawang putih dibersihkan dipotong halus
1 cawan minyak jagung

panaskan minyak dan masukkan bawang putih goreng sehingga kekuningan dan tutup api ...

AKSESORI LAIN
kuey teow, mihun,mee champa
daun ketumbar, daun sup, daun bawang
limau nipis
hirisan daging
minyak bawang putih
lobak asin yang dipotong halus
sambal lada
tauge
kicap
serbuk lada sulah/lada hitam
gula (tambahan jika suka manis)
sos ikan jika perlu

## psst time nak makan tu kan korang boleh la taruk kicap, perah asam limau, taruk sambal lada, minyak bawang putih , serbuk lada hitam/lada sulah, sos ikan jika suka dan gula jika yang suka manis.. bahan tambahan ni la penyedap mee sup korang tau!! sekali cuba mesti nak lagi

maaf sebab lambat post resepi ni.. tukang masak biasa campak2 je bahan2 dlm periuk tp nak bagi resepi kat sini kene buat ikut sukatan semoga berpuasahati semua

Sumber : tahrunnisah jalil


Selamat mencuba  

Post a Comment

Apa Kata Anda?

Previous Post Next Post