Cara Mudah Buat Pes Cili Boh Yang Tahan Lama

Selalu beli cili boh kat supermarket, simpan tak sampai seminggu, dah berkulat & berbau. Padahal baru guna sekali dua untuk masak. Frust betul.



So meh Kak Izz tunjuk cara buat cili boh yang boleh tahan lama sampai 3 minggu tau. Elok je dalam fridge tak kulat & tak berbau. 

1. Gunting cili kering kecik-kecik. Senang nak bagi biji cili tu keluar.

2. Dah siap, tampi guna penapis. Part ni paling best. Puas hati bila tengok biji keluar.

3. Rebus cili kering. Tambah sesudu garam. Rebus dalam 15-20 minit.

4. Lepas rebus, air rebusan tu buang. Tengok air rebus tu kadang-kadang hitam kan. So buang, bilas dengan air, nanti ada lagi saki baki biji terkeluar.

5. Kisar macam biasa. Tambah air ikutlah boleh blend (guna air Coway suhu biasa). Tambah sesudu minyak masak. Ni petua Ibu untuk kasi tahan lama.

6. Dah siap botolkan. Asing-asingkan dapat 3 botol, so kalau nak masak guna satu-satu dulu. Heee.

Selamat mencubaaaaa. 

Note : 
Kalau nak guna chopper pun boleh juga. Tapi make sure cilinya pilih betul-betul. Kadang-kadang ada tangkai, tamouk cili, habuk guni & pernah terjumpa gumpal rambut. Takut nanti termakan sekali. 


Kredit resepi: Fadiznuur Mohd Zin

Post a Comment

Apa Kata Anda?

Previous Post Next Post