Cara Masak Ikan Siakap Sos Thai Serius Sedap, Campak-Campak Je Jadi

Tumpang lalu. Nah "Ikan Siakap Sos Thai". Sempoi sangat. Bahan pun simple dan mudah je.
Hanya susah bila banyak cipta asalan! Eh, alasan. Bahan dan cara masak ada pada caption setiap gambar ya. Moga bermanfaat buat anak tekak kita.



Cara Penyediaan
1. Macam biasa, bedakkan ikan siakap dengan garam, kunyit dan tepung jagung.



2. Panaskan minyak, goreng garing. Angkat dan ketepikan dulu.



Bahan menumis:-
1 biji bawang holand, jika besar guna sebelah je.
6 ulas bawang putih.
1 batang serai.
1 biji cili besar.
5 @ 10 biji cili padi.
5 helai daun limau purut.
2 batang akar ketumbar.
(Semua bahan dihiris nipis)


Bahan sos:-
2 sudu besar sos cili.
2 sudu besar sos tiram.
2 sudu besar sos ikan.
2 inci belacan.
Sedikit gula kabung atau gula biasa.
1 biji limau kasturi.

Hasil bahan yang dicincang dengan penuh perasaan.


Panaskan minyak, tumis semua bahan yang dicincang tadi. Kacau hingga layu di tasik madu.



Letak 2 sudu besar cili kisar. Kacau sebati.


Masuk belacan. Masa ni harum semerbak.


Letak sos cili, sos tiram, dan sos ikan sekali jalan. Benda boleh mudah buat apa nak susahkan.
 

Masuk gula. Kacau sampai pecah minyak.


Masuk 1 cawan air.


Perah 1 biji limau kasturi. Nak guna limau nipis pun boleh. Tak dosa pun. Kacau dan kacau sampai mesra. Semesra kasihku padamu. 


Tabur daun ketumbar. Ha siap!



Taburkan atas ikan goreng tadi
Dan siappp!!


 
Selamat mencuba!

Kredit : Liza Idris

Post a Comment

Apa Kata Anda?

Previous Post Next Post