12 Idea Resipi Perut Lembu Dan Paru Kegemaran Ramai

Siapa peminat paru dan perut disini, jom selongkar resipi masak Paru & perut sedap.  


Dapat makan ngan nasi panas perggh.. terangkat kerusi.

1. KERABU PERUT MUDAH



BAHAN-BAHAN :
Perut lembu rebus dengan garam dan asam keping sampai empuk
Bawang besar mayang halus
Cili api dan serai hiris halus
Tomato hiris ikut suka
Limau nipis (saya guna lemon)
Gula (ni taruk lebih sikit kalau pakai lemon sbb rasa lemon lebih masam dari limau nipis)
Daun sup bagi ada kaler sikit
.
CARA-CARA :
1.Perah limau @ lemon dan kacau dengan gula sampai sebati
2. Gaulkan semua bahan sampai mesra .Siap


2. Resepi Paru Rendang Hijau


 

Bahan-bahan:
1 kilo paru direbus dan dipotong kecil-kecil
250 gm santan pekat
3 sdb kerisik
2 helai daun kunyit dihiris halus
garam, gula dan perasa
1 labu bawang besar*
10 ulas bawang kecil*
6 ulas bawang putih*
2 inci halia*
2 inci lengkuas*
6 batang serai*
5 biji cili hijau*
15 biji cili api*

Cara membuatnya:
1. Kisar bahan-bahan yang bertanda * sehingga
halus.
2. Panaskan kuali, masukkan bahan kisar, paru
dan santan. Kacau dan biarkan sehingga
mendidih.
3. Masukkan kerisik. Kacau lagi, masukkan
garam, gula, serbuk perasa , hirisan daun
pandan. Biarkan sehingga agak pekat barulah
diangkat.
4. Sedap dimakan dengan nasi panas atau
ketupat daun palas. 

3. SAMBAL MANIS PARU


BAHAN-BAHAN:
Paru 1/2 kg - rebus seketul2 tu dgn halia dan garam sikit sampai masak, angkat dan tos.. Bila dah sejuk, potong ikut saiz suka camne.. nipis2.. pastu perap dgn 1 sudu makan serbuk kunyit dan garam sikit sea 1/2 jam.. Dah siap perap, goreng dgn minyak banyak sampai garing.. Angkat dan tos..

Bahan Blend:
Lada Kering segenggam - buang biji, rebus dan tos.
Bawang Merah - 5 biji
Bawang Putih 4 ulas
Halia sebesar ibu jari
Serai sebatang

Sos Tomato 4 sudu makan
Kicap Manis 2 sudu makan
Gula Pasir - 6 sudu makan
Gula Melaka - 3 sudu makan
Garam dan Ajonomoto sikit

CARA-CARANYA:

Guna semula minyak goreng paru tu.. Guna dlm 2 senduk.. Bila minyak dah panas, masukkan gula sikit... Pastu, masukkan bahan blend dan gaul sampai garing.. api jgn besar sgt.. Gaul penpelan.. Bila dah garing dan terbit minyak, masukkan gula pasir dan gula melaka.. Gaul lagi.. Api make sure kecik eh.. Gaul sampai bebetul garing... Masukkan sos tomato dan kicap manis.. Letak garam dan ajonomoto... rasakan manis masinnya.. Last skali masukkan paru yg dah goreng tu.. Gaul sebati... Siap!! 

4. PARU SAMBAL


 
Bahan-bahan:

1) 1/2 kilo Paru atau Kelempung (yang telah direbus & dipotong ikut saiz sederhana nipis)
2) 3 ulas bawang kecil (dihiris)
3) 2 ulas bawang putih (dihiris)
4) 2 biji bawang besar (1 biji utk kisar & 1 biji dipotong bulat)
5) 2 senduk nasi cili boh / cili kisar
6) 3 sudu besar air asam jawa
7) 1 inci belacan
 Garam & gula secukup rasa
9) Sedikit kunyit

Cara Memasak:

1) Gaulkan sedikit garam dan kunyit pada paru yang telah direbus dan dipotong nipis. Panaskan minyak dan goreng paru separa masak. Angkat dan ketepikan.
2) Kisarkan cili boh bersama bawang besar dan belacan hingga halus.
3) Panaskan kuali & minyak dengan api sederhana. Tumiskan bawang putih & bawang merah hingga naik bau. Tambahkan bahan kisar, garam & gula. Tumis hingga cili garing.
4) Kemudian masukkan air asam jawa. Rasa jika kurang boleh tambahkan garam / gula.
5) Akhir sekali masukkan paru & bawang besar potong bulat. Kacau hingga sebati semuanya.
6) Padamkan api dan hidangkan bersama nasi panas.

5. Perut Dengan Air Asam


 Oleh: Azie Kitchen
Bahan bahan:
Perut muda - rebus dan potong
8 biji cili padi kampung
Sebesar ibu jari belacan
Garam secukup rasa
Limau nipis - perah air
Air rebusan perut

Cara cara:
Tumbukkan semua bahan kecuali air limau nipis sehingga hancur. Jangan terlalu hancur. Masukkan air rebusan secukupnya. Setelah itu, baru diperahkan air limau secukup rasa.

Akhir sekali, masukkan perut muda yang telah dipotong kecil ke dalam air asam. Kacau rata dan sedia untuk dihidangkan


6. PERUT LEMBU (BABAT) & KENTANG MASAK LEMAK JAWA 



BAHAN-BAHAN:
Perut Babat 1/2 kg - beli yg dah putih bersih tu je.. Potong kecik2 dan rebus dgn halia yg diketuk2 sampai empuk.. Pastu tos
Kentang 4 biji - Belah 6
Lada Hijau Besor 1 biji - hiris serong
Cili Padi 4 biji - belah dua
Gula Pasir - 2 1/2 sudu besor
Garam dan ajinomoto
Serai sebatang - Ketuk
Santan Kotak - 3/4 kotak kecik (kalau nak pakai santan fresh, guna santan dari sebiji kelapa)
Tomato Saiz Besor 1 biji - belah 6
Daun Limau Purut 3 helai - ramas2 je.. takyah buang tangkai tengah daun tu..
Minyak Masak 1 senduk

Bahan Blend Basah:
Cili Kering 4 tangkai (rendam air panas dulu.. takyah buang biji)
Bawang Merah 6 biji
Bawang Putih 4 ulas
Halia besor ibu jari tangan
Lengkuas besor 2x ibu jari tangan

Bahan Blend Kering:
Ketumbar 2 sudu besor
Jintan Manis 1/2 sudu teh
Jintan Putih 1/2 sudu teh

CARA-CARANYA:

Panaskan minyak dlm periuk.. pastu masukkan serai dan lada hijau.. Tumis sampai naik bau.. Pastu masukkan bahan blend basah.. Tumis lagi sampai garing sikit.. Masukkan gula.. Masukkan cili padi.. dan gaul lagi.. Masukkan air dlm 1/2 mangkok dan masukkan jugak bahan blend kering tadi.. Gaul penpelan... Skrg boleh masukkan garam dan ajinomoto... Masukkan kentang.. Kecikkan api sikit.. Biar sampai kentang empuk... Bila kentang dah empuk, masukkan santan, perut babat dan daun limau purut yg dah diramas... Biar mendidih dan kuah semua sebati... Agak2 dlm 10-15 minit, masukkan tomato... Gaul kejap boleh matikan api.. Siap!!! 


7. Masak lemak pucuk ubi bersama perut...


BAHAN-BAHAN :

Segenggam pucuk ubi (direbus empuk dan diperah)
1 mangkuk kecil perut lembu (direbus)
1/2 kg santan
1 batang serai (ketuk)
1 keping asam keping
garam dan gula secukup rasa
DIKISAR :

1 labu bawang besar
2 inci kunyit hidup
cili api ikut suka

CARA :

Jerang santan bersama serai dan bahan kisar hingga mendidih di atas api perlahan. Kacau selalu agar santan tidak pecah minyak.
Masukkan perut lembu, asam keping dan juga pucuk ubi. Tambahkan bahan perasa dan masak lagi hingga mendidih kali kedua.
Rasa garam gulanya dan sedia dihidangkan bersama nasi panas, ikan goreng, ulam dan juga sambal belacan.

kredit: dari dapur nasya 


8.  SAMBAL GODOK PERUT 



Bahan-Bahan:
Perut Lembu (babat) - 1/2 kilo (potong kecik dan rebus sampai empuk pastu tos)
Santan Segar - sebiji kelapa
Udang Kering - 1/2 genggam (rendam air panas dan tumbuk kasar)
Lada Hijau - 4 biji (hiris serong)
Tauhu - 3 keping (belah empat)
Tempe dlm plastik tu - sekeping (potong 4 segi lebih kurang saiz tauhu)
Gula Pasir - 1 sudu besar
Garam dan Serbuk Perasa

Bahan Tumbuk Halus:
Bawang Merah - 4 biji
Bawang Putih - 3 ulas
Cili Padi - 13 biji (ikut suka nak pedas mana)
Belacan - besar separuh ibu jari (dibakar dulu)

Cara-Caranya:
Campurkan santan dgn bahan tumbuk, udang kering, lada hiris, garam dan serbuk perasa dulu.. Gaul sebati... Masukkan santan ni dalam periuk, baru hidupkan api.. Bila dah mendidih, masukkan perut, tauhu dan tempe.. masukkan jugak gula.. Gaul penpelan sampai mendidih dan tempe lembut.. Rasa masinnya.. Lauk ni kuah dia mesti pekat.. Siap!

NOTE: Kalau takde perut, boleh ganti dgn udang segar saiz sedang


9. MASAK LEMAK CILI API PERUT LEMBU BERSAMA NENAS


  
BAHAN-BAHAN
  • 1 kilo perut lembu- direbus dahulu, ditoskan dan dihiris
  • 2 inci kunyit hidup-dikisar
  • 7 biji lada jarum( klau korang nk pds lgi bleh tmbh bnyk2) -dikisar
  • 2 ulas bawang putih dikisar
  • 2 batang serai diketuk
  • secawan santan
  • perasa- garam,gula dan ajinomoto
  • 1 helai daun kunyit- carik2 skit
  • nenas- dipotong ikut suka je

CARA MENYEDIAKANNYA..
1. masukkan bahan kisar bersama sedikit air dan santan kedalam periuk..
2. masukkan serai dan daun kunyit ..masak sehingga sdikit mndidih..
3. masukkan perut lembu dan nenas..kacau sehingga rata dan menggelegak..
4. sedia dihidang.

10. Kari Rebung Dengan Perut



Bahan-bahan:
  • 500 gram rebung madu - potong ikut ketebalan yang disukai
  • 700 gram perut yang siap dicelur -
  • 4 sudu besar serbuk kari daging
  • 800 ml santan cair
  • 200 ml santan pekat
  • garam / gula / perasa pilihan
  • 1/2 cawan minyak
Bahan kisar:
  • 7 biji cili kering - kalau nak pedas boleh tambah
  • 3 ulas bawang putih
  • 5 biji bawang merah
Bahan penumis:
  • 2 ulas bawang putih
  • 1 labu bawang besar
  • 2 cm halia
  • 3 tangkai daun kari
  • 3 kuntum cengkih
  • 3 kuntum bunga lawang
  • 1 batang kulit kayu manis
  • 1 sudu kecil jintan manis
Cara memasak:
1. Panaskan minyak dan tumis bahan kisar hingga pecah minyak.
2. Masukkan bahan penumis. Kacau rata dan biarkan sehingga terbit bau.
3. Tambahkan serbuk kari. Perlahankan api dapur dan masukkan sedikit air jika tumisan terlalu kering.
4. Kemudian masukkan rebung bersama perut. Kacau rata dan masukkan santan cair.
5. Setelah perut dan rebung empuk / masak, tambahkan santan pekat dan perasakan dengan garam / gula / perasa pilihan.

Bonda kita nak kuah cair, jadi kita pun buatlah yang cair sikit... tapi tetap sodap!

kredit: amie little kitchen


11. KERABU PUCUK PAKU n PERUT



BAHAN-BAHAN :
  • 2 ikat pucuk paku
  • 400gm perut lembu - direbus sampai masak
  • Sebiji bawang besar - dimayang nipis-nipis
  • garam dan gula secukup rasa jus limau nipis secukupnya kerisik kelapa secukupnya

BAHAN DITUMBUK LUMAT ATAU DIKISAR :
3 biji cili merah - blh tambah kalau suka pedas 1-2 inci belacan bakar 2 inci halia 1-2 batang serai CARA MEMASAK : Bersihkan pucuk paku dan ambil daunnya saja . Rebus air dan celur pucuk paku sehingga masak kemudian ditos dan ketepikan dulu . Perut direbus sampai masak dan dipotong kecil dan diketepikan dulu. Tumbuk lumat semua cili merah dgn belacan , halia dan serai . Masukkan bahan tumbuk kedalam bekas yang sesuai kemudian gaul semua bahan dgn pucuk paku , bawang besar , perut lembu , garam / gula , jus limau nipis dan kerisik .Gaulkan semua bahan sehingga cukup mesra dan rasa jelatah jika ada bahan terkurang boleh la ditambah lagi . Kalau suka pedas boleh ditumbuk hancur beberapa biji cili api dan dicampur dalam adunan kerabu ni .

Kerabu ni seeloknya disediakan sejam sebelum dimakan supaya semua bahan cukup mesra baru la sedap dimakan..

kredit: resepi nannie 

12. Paru goreng berlada


Bahan-bahannya:
  • Paru Lembu
  • 3 senduk cili kisar
  • 2 biji bawang merah *
  • 3 ulas bawang putih*
  • *Ditumbuk lumat
  • 2 batang serai dititik
  • 1 keping asam gelugor
  • gula dan garam secukup rasa
  • 1 biji bawang besar @ holland - hiris bulat
Cara-caranya:
1. Perap seketika paru dengan jus limau kasturi. Cuci bersih, dan rebus agak empuk.
2. Hiris nipis paru tadi dan gaul dgn serbuk kunyit + garam sedikit dan goreng agak garing. Toskan minyaknya. Ketepikan.
3. Panaskan minyak dalam kuali dan masukkan serai biarkan sekejap.Kemudian masukkan bawang yang ditumbuk lumat kacau hingga naik bau masukkan cili kisar kacau sehingga pecah minyak.
4. Bila pecah minyak masukkan garam dan gula secukup rasa dan kacau.
5. Masukkan paru yang sudah digoreng tadi dan gaul last sekali masukkan bawang besar@holland.Kacau rata, biar seketika dan bolehlah dihidangkan 


Sekian, Selamat mencuba

Post a Comment

Apa Kata Anda?

Previous Post Next Post