Berasal Dari Jepun Kini Viral Di Malaysia, Ini Resipi Kek Raindrop / Titisan Embun Yang Lembut

Pernah viral di Tiktok, agar-agar yang dikenali sebagai rain drop cake ini kembali dikongsikan di media sosial. Ia berasal dari Jepun dan diperbuat daripada agar-agar dan gula merah.

Ia mendapat nama daripada bentuknya yang jernih seperti titisan embun. Di sini kami siarkan resepi yang dikongsikan oleh Siti Masitah di Facebook.

Dia nih la yang duk viral kat tik tok skang nih kann. Rain drop cake katernya heheheh
Nih guna agaq-agaq serbuk swan tu jaaa



Balance ayaq gula lopez tu kita tuang dalam tu
Soy bean powder xdak, saja nak test ja rupa dia hehehe
Memang dia lembut macam air embun pagi gitewww

Kalo komer nak buat main-main boleh try

Bahan-Bahan  
- 1/2 tbs serbuk agar-agar swallow layang2
- 1 tbs gula castor ( gula nih xcukup komer kena tambah, maksu just nk tgk texture ja,) tambah la gula kalu nak ya
- 700ml air


Cara Penyediaan
Rebus sampai mendidih, cari mangkuk dalam nya membulat mcm acuan lompang tuuuu...
Maksu guna mangkuk tupperware heheheh, hentammm ja
Hiasan dia / Kuah dia
- air gula melaka
- soy bean powder yang dipanggang


Siap, sedia untuk dihidang dan dimakan.

Selamat mencuba

Kredit: Siti Masitah Awang

Post a Comment

Apa Kata Anda?

Previous Post Next Post