Uishh.. Ni musim cendawan ke apa.
Admin tengok banyak betul resipi best orang share kat #AjiShioMushroomFiesta. Tak boleh tahan la, nak kene beli cendawan sekarang .

Ni min share antara resipi MESTI TRY berasaskan cendawan. Jom kita selongkar..
1. Resipi Cendawan Berinti Kentang Berkeju

Bahan-bahan
100gm Kentang russet, direbus
5gm Daun kucai, dicincang
2 sudu besar Mentega cair
1 ½ sudu kecil AJI-SHIO® Lada Hitam Berperisa
200g Cendawan butang, (batang untuk dicampur bersama kentang)
50gm Keju mozzarella, diparut
Cara menyediakan:
1) Panaskan ketuhar pada suhu 180â—¦c.
2) Lenyek kentang rebus dan masukkan daun kucai, batang cendawan cincang, 1 sudu besar mentega cair, dan satu sudu kecil AJI-SHIO® Lada Hitam Berperisa dan ketepikan.
3) Perap cendawan bersama 1 sudu besar mentega cair dan ½ sudu kecil AJI-SHIO® Lada Hitam Berperisa.
4) Sumbat kentang lenyek tadi kedalam setiap cendawan dan susun cendawan di atas dulang pembakar.
5) Taburkan keju mozzarella di atas setiap cendawan.
6) Bakar cendawan di dalam ketuhar selama 25 minit pada suhu 180â—¦c.
2. Resipi Cendawan Tumis Mentega dan Bawang Putih
Bahan-bahan
30 g Mentega
½ biji Bawang kuning, dipotong dadu kecil
3 ulas Bawang putih, dicincang halus
200 g Cendawan butang putih, dibersihkan
½ sudu kecil AJI-SHIO® Lada Berperisa
1 sudu kecil Daun parsley, dicincang
Cara menyediakan:
1) Cairkan mentega di dalam kuali panas dan tumis bawang dan bawang putih.
2) Masukkan cendawan dan kacau sehingga setiap permukaan cendawan masak atau menjadi coklat keperangan.
3) Perasakan dengan AJI-SHIO® Lada Berperisa.
4) Masukkan daun parsley dan gaul rata. Sedia untuk dihidang.
3. Resipi Frittata Cendawan dan Bayam
Bahan-bahan A
10 biji Telur
2 sudu kecil AJI-SHIO® Lada Hitam Berperisa
6 sudu besar Keju parmesan
Bahan-bahan B:
200 g Isi ayam, dipotong dadu
2 sudu kecil AJI-SHIO® Lada Hitam Berperisa
20 g Mentega
200 g Kentang, dipotong memanjang
50 g Bawang kuning, dihiris
3 biji Cendawan butang, dihiris
50 g Bayam muda
15 biji Tomato ceri, dibelah dua
Cara menyediakan:
1) Campurgaulkan bahan-bahan (A) sehingga sebati.
2) Perapkan isi ayam bersama 1 sudu kecil AJI-SHIO® Lada Hitam Berperisa.
3) Cairkan mentega, kacau goreng ayam sehingga separuh masak.
4) Masukkan kentang, kacau goreng sehingga sedikit keperangan.
5) Masukkan bawang kuning, cendawan butang, bayam dan tomato ceri. Kacau sekata.
6) Perasakan dengan 1 sudu kecil AJI-SHIO® Lada Hitam Berperisa.
7) Tuangkan bancuhan (A) dan ratakan.

Bahan-bahan
1 sudu besar Minyak masak
¼ biji Bawang kuning, dipotong dadu kecil
1 ulas Bawang putih, dicincang halus
150 g Cendawan tiram, dikoyak menjadi saiz kecil
700 ml Air
2 biji Telur
½ sudu kecil AJI-SHIO® Lada Berperisa
1 sudu kecil Garam
Cara menyediakan:
1) Panaskan minyak, tumis bawang kuning dan bawang putih.
2) Masukkan cendawan tiram dan tumis sehingga sedikit lembut.
3) Kemudian masukkan air dan biarkan sehingga mendidih.
4) Kecilkan api dan tuang telur perlahan-lahan ke dalam periuk, dan kacau
sedikit.
5) Perasakan dengan AJI-SHIO® Lada Berperisa dan garam. Sedia untuk
dihidang.
Tip
Apabila membersihkan cendawan tiram, elakkan membilasnya terlalu lama
kerana ia akan menyerap air.
5. Resipi Sup Cendawan

Bahan-bahan A:
6 sudu besar Mentega
1 biji Bawang kuning, dihiris
5 ulas Bawang putih, dihiris
15 biji Cendawan butang segar, dihiris
3 sudu besar Tepung gandum
5 cawan Air
1 sudu kecil AJI-SHIO® Lada Hitam Berperisa
1 ½ sudu besar TUMIX® Perencah Pati Ayam
½ cawan Krim masakan
Cara Menyediakan:
1) Cairkan mentega. Tumiskan bawang kuning, bawang putih dan cendawan butang sehingga lembut.
2) Masukkan tepung gandum dan kacau sehingga sebati.
3) Masukkan 1 cawan air dan kacau sehingga sebati. 
4) Kisarkan sup sehingga halus. Masukkan semula ke dalam periuk. Tambahkan lebihan air.
5) Perasakan dengan AJI-SHIO® Lada Hitam Berperisa dan TUMIX® Perencah Pati Ayam.
6) Renehkan sehingga sup sedikit pekat.
7) Masukkan krim masakan. Kacau rata.
Admin tengok banyak betul resipi best orang share kat #AjiShioMushroomFiesta. Tak boleh tahan la, nak kene beli cendawan sekarang .

Ni min share antara resipi MESTI TRY berasaskan cendawan. Jom kita selongkar..
1. Resipi Cendawan Berinti Kentang Berkeju

Bahan-bahan
100gm Kentang russet, direbus
5gm Daun kucai, dicincang
2 sudu besar Mentega cair
1 ½ sudu kecil AJI-SHIO® Lada Hitam Berperisa
200g Cendawan butang, (batang untuk dicampur bersama kentang)
50gm Keju mozzarella, diparut
Cara menyediakan:
1) Panaskan ketuhar pada suhu 180â—¦c.
2) Lenyek kentang rebus dan masukkan daun kucai, batang cendawan cincang, 1 sudu besar mentega cair, dan satu sudu kecil AJI-SHIO® Lada Hitam Berperisa dan ketepikan.
3) Perap cendawan bersama 1 sudu besar mentega cair dan ½ sudu kecil AJI-SHIO® Lada Hitam Berperisa.
4) Sumbat kentang lenyek tadi kedalam setiap cendawan dan susun cendawan di atas dulang pembakar.
5) Taburkan keju mozzarella di atas setiap cendawan.
6) Bakar cendawan di dalam ketuhar selama 25 minit pada suhu 180â—¦c.
Sedia untuk dihidang.
2. Resipi Cendawan Tumis Mentega dan Bawang Putih
Bahan-bahan
30 g Mentega
½ biji Bawang kuning, dipotong dadu kecil
3 ulas Bawang putih, dicincang halus
200 g Cendawan butang putih, dibersihkan
½ sudu kecil AJI-SHIO® Lada Berperisa
1 sudu kecil Daun parsley, dicincang
Cara menyediakan:
1) Cairkan mentega di dalam kuali panas dan tumis bawang dan bawang putih.
2) Masukkan cendawan dan kacau sehingga setiap permukaan cendawan masak atau menjadi coklat keperangan.
3) Perasakan dengan AJI-SHIO® Lada Berperisa.
4) Masukkan daun parsley dan gaul rata. Sedia untuk dihidang.
3. Resipi Frittata Cendawan dan Bayam
Bahan-bahan A
10 biji Telur
2 sudu kecil AJI-SHIO® Lada Hitam Berperisa
6 sudu besar Keju parmesan
Bahan-bahan B:
200 g Isi ayam, dipotong dadu
2 sudu kecil AJI-SHIO® Lada Hitam Berperisa
20 g Mentega
200 g Kentang, dipotong memanjang
50 g Bawang kuning, dihiris
3 biji Cendawan butang, dihiris
50 g Bayam muda
15 biji Tomato ceri, dibelah dua
Cara menyediakan:
1) Campurgaulkan bahan-bahan (A) sehingga sebati.
2) Perapkan isi ayam bersama 1 sudu kecil AJI-SHIO® Lada Hitam Berperisa.
3) Cairkan mentega, kacau goreng ayam sehingga separuh masak.
4) Masukkan kentang, kacau goreng sehingga sedikit keperangan.
5) Masukkan bawang kuning, cendawan butang, bayam dan tomato ceri. Kacau sekata.
6) Perasakan dengan 1 sudu kecil AJI-SHIO® Lada Hitam Berperisa.
7) Tuangkan bancuhan (A) dan ratakan.
Dengan api perlahan, biarkan sehingga telur ¾ masak.
9) Alihkan telur ke atas pinggan.
10) Terbalikkan semula di dalam kuali dan biarkan ia masak sepenuhnya.
11) Sedia untuk dihidang.
4. Resipi Sup Cendawan Telur
9) Alihkan telur ke atas pinggan.
10) Terbalikkan semula di dalam kuali dan biarkan ia masak sepenuhnya.
11) Sedia untuk dihidang.
4. Resipi Sup Cendawan Telur

Bahan-bahan
1 sudu besar Minyak masak
¼ biji Bawang kuning, dipotong dadu kecil
1 ulas Bawang putih, dicincang halus
150 g Cendawan tiram, dikoyak menjadi saiz kecil
700 ml Air
2 biji Telur
½ sudu kecil AJI-SHIO® Lada Berperisa
1 sudu kecil Garam
Cara menyediakan:
1) Panaskan minyak, tumis bawang kuning dan bawang putih.
2) Masukkan cendawan tiram dan tumis sehingga sedikit lembut.
3) Kemudian masukkan air dan biarkan sehingga mendidih.
4) Kecilkan api dan tuang telur perlahan-lahan ke dalam periuk, dan kacau
sedikit.
5) Perasakan dengan AJI-SHIO® Lada Berperisa dan garam. Sedia untuk
dihidang.
Tip
Apabila membersihkan cendawan tiram, elakkan membilasnya terlalu lama
kerana ia akan menyerap air.
5. Resipi Sup Cendawan

Bahan-bahan A:
6 sudu besar Mentega
1 biji Bawang kuning, dihiris
5 ulas Bawang putih, dihiris
15 biji Cendawan butang segar, dihiris
3 sudu besar Tepung gandum
5 cawan Air
1 sudu kecil AJI-SHIO® Lada Hitam Berperisa
1 ½ sudu besar TUMIX® Perencah Pati Ayam
½ cawan Krim masakan
Cara Menyediakan:
1) Cairkan mentega. Tumiskan bawang kuning, bawang putih dan cendawan butang sehingga lembut.
2) Masukkan tepung gandum dan kacau sehingga sebati.
3) Masukkan 1 cawan air dan kacau sehingga sebati. 
4) Kisarkan sup sehingga halus. Masukkan semula ke dalam periuk. Tambahkan lebihan air.
5) Perasakan dengan AJI-SHIO® Lada Hitam Berperisa dan TUMIX® Perencah Pati Ayam.
6) Renehkan sehingga sup sedikit pekat.
7) Masukkan krim masakan. Kacau rata.
Sedia untuk dihidang.
6. Resipi Cendawan Goreng Rangup
6. Resipi Cendawan Goreng Rangup
1 biji Telur
2 sudu besar Tepung beras
1 sudu kecil AJI-SHIO® Lada Berperisa
300 g Cendawan tiram
1 cawan Tepung kentang
Minyak masak secukupnya
Cara menyediakan:
1) Satukan telur, AJI-SHIO® Lada Berperisa dan tepung beras, kacau sehingga sebati.
2) Bahagikan cendawan kepada kepingan kecil.
3) Masukkan ke dalam bancuhan telur dan gaul rata.
4) Taburkan tepung kentang dan gaul rata.
2 sudu besar Tepung beras
1 sudu kecil AJI-SHIO® Lada Berperisa
300 g Cendawan tiram
1 cawan Tepung kentang
Minyak masak secukupnya
Cara menyediakan:
1) Satukan telur, AJI-SHIO® Lada Berperisa dan tepung beras, kacau sehingga sebati.
2) Bahagikan cendawan kepada kepingan kecil.
3) Masukkan ke dalam bancuhan telur dan gaul rata.
4) Taburkan tepung kentang dan gaul rata.
7. Resipi Cendawan Goreng Bijan
2 sudu besar Minyak masak
1 sudu kecil Halia, dicincang
3 ulas Bawang putih, dicincang
¼ biji Bawang Holland, dihiris
200 g Cendawan Shimeji
1 sudu besar Sos tiram
1 sudu besar Minyak bijan
½ sudu kecil Gula
1 sudu kecil AJI-SHIO® Lada Berperisa
1 tangkai Daun bawang, dipotong 2 cm
2 sudu kecil Bijan, digoreng tanpa minyak
Cara menyediakan:
1) Panaskan minyak, tumis halia dan bawang putih.
2) Masukkan bawang Holland dan goreng seketika.
3) Masukkan cendawan Shimeji, kacau hingga naik bau dan lembut.
4) Tuangkan sos tiram dan minyak bijan.
5) Perasakan dengan gula dan Lada Berperisa AJI-SHIO®.
6) Tutup api dan hiaskan bersama hirisan daun bawang dan bijan.
Sedia untuk dihidang
1 sudu kecil Halia, dicincang
3 ulas Bawang putih, dicincang
¼ biji Bawang Holland, dihiris
200 g Cendawan Shimeji
1 sudu besar Sos tiram
1 sudu besar Minyak bijan
½ sudu kecil Gula
1 sudu kecil AJI-SHIO® Lada Berperisa
1 tangkai Daun bawang, dipotong 2 cm
2 sudu kecil Bijan, digoreng tanpa minyak
Cara menyediakan:
1) Panaskan minyak, tumis halia dan bawang putih.
2) Masukkan bawang Holland dan goreng seketika.
3) Masukkan cendawan Shimeji, kacau hingga naik bau dan lembut.
4) Tuangkan sos tiram dan minyak bijan.
5) Perasakan dengan gula dan Lada Berperisa AJI-SHIO®.
6) Tutup api dan hiaskan bersama hirisan daun bawang dan bijan.
Sedia untuk dihidang