Resipi Cendawan Enoki Butter Ala ANJU Simple & Sedap, Tapi Kalau Salah Step Boleh Muak

RESEPI ENOKI BUTTER by Anju

Dah pernah rasa Enoki Butter? Hari-hari selalu naik dekat fyp dekat media sosial. Memang nampak sedap sangat! Rata-rata di ruang komen, semua kata sedap bila dah cuba buat sendiri dekat rumah  



Ciri-ciri cendawan berbentuk panjang berwarna putih seperti tauge. Sesetengah orang gemar menjadikan cendawan ini sebagai salah satu bahan masakan di dalam sup dan tomyam.

Disebabkan makanan ini diinspirasikan daripada Anju, jom kita ikuti perkongsian Shakira Ibrahim yang turut sama mencuba resipi viral ini.

Katanya, sesuai juga untuk korang yang nak buat keto diet iaitu diet rendah karbohidrat. Dengan rasa yang buttery juicy tu, memamg sedap buat ratah macam tu je!

Sedap teramat sangat! Jangan lupa tumis bawang putih dulu tau, baru lah sedap
  

Bahan-bahan:
  • Cendawan Enoki
  • Butter
  • 2 ulas bawang putih – potong dadu
  • Chili flakes
  • Perahan lemon
  • Kiub pati ayam / mushroom seasoning – boleh guna mana-mana 


Cara memasak:
1. Anggaran butter yang perlu dipotong.


2. Panaskan butter.


3. Kemudian, masukkan cendawan enoki.


4. Letak lagi butter.


5. Letakkan cili padi yang telah dipotong.



6. Enoki butter siap untuk dimakan!
Ada sesetengah cendawan enoki yang digoreng menggunakan bawang putih atau chilli flakes.



Tetapi, kebanyakkannya resipi ini menggunakan butter yang banyak untuk mendapatkan rasa yang lebih sedap bila dimakan nanti.



Kredit : Shakira Ibrahim
Resepi credit : Anju

Post a Comment

Apa Kata Anda?

Previous Post Next Post