5 Jenis Sawi Yang Terdapat Di Pasar Beserta Masakan Yang Sesuai

Untuk para suami kena tahu jenis sayur daun ni bila isteri pesan beli kat pasar. Walaupun kelompok sayur yang sama tapi terdapat perbezaan khasiat, rasa dan cara masak. Jom kita selongkar.


Foto : Sis-Ani

1. Sawi Hijau (Shoy Sam)
Sayur sawi hijau atau nama lainnya, Choy Sam mempunyai banyak khasiat antaranya, mengawal tahap gula dalam badan, menjaga kesihatan gigi dan tulang, memberi kesihatan kulit dan banyak lagi.

Ciri-ciri Sawi Hijau pula berdaun tegak, berwarna hijau, berukuran lebih kurang 20-25cm. Bahagian batangnya putih kehijauan dan semakin ke hujung, daunnya semakin mengecil.

Selalunya sawi hijau masak untuk hidangan goreng seperti mee goreng atau hidangan sup.



2. Sawi Pahit (Kai Choy)
Sayur sawi pahit atau nama lainnya, Kai Choy adalah salah satu jenis sawi yang terkenal di Malaysia. Daunnya yang hijau memenuhi batang dari bawah sehingga melebar ke atas. Warna batangnya putih kehijauan.

Selalunya orang melayu masak sawi pahit ni sebagai penambah perasa dalam hidangan mee goreng, ditumis, dimasak sup untuk orang yang berpantang atau dibuat jeruk sawi. productnation





3. Sawi Putih
Namanya saja sudah jelas sayur sawi putih ini mempunyai warna putih yang banyak tapi tidak keseluruhan. Hanya bahagian batangnya saja bewarna putih. Daun yang melebar dan mengembang bewarna hijau pekat.

Menurut satu kajian yang dijalankan pada 2016, khasiat yang ada pada sawi putih ini pula dapat menurunkan risiko penyakit jantung sebanyak 15% dan dapat melembutkan najis. productnation



4. Sawi Bunga (Choy Sum Fa)
Sayur sawi bunga atau nama lainnya Choy Sum Fa mengandungi antioksidan, mineral, vitamin A, B6 dan C yang sangat bagus untuk kesihatan tubuh badan.

Bagi yang masih lagi tidak tahu bagaimana untuk mengenal pasti sawi bunga, mudah saja. Pada bahagian pucuk daun, mempunyai bunga berwarna kuning. Jangan dibuang pula, ada khasiat pada bunga tu, jadi bila masak masukkan sekali ke dalam hidangan.

 




5. Sawi Jepun (Pak Choy)
Sayur sawi jepun atau nama lainnya Pak Choy sering menjadi makanan sampingan kegemaran rakyat Malaysia. Kalau korang nak tahu, ciri-ciri Pak Choy, daunnya tebal, melebar, berwarna hijau tua dan urat daun berwarna putih. Bentuk bahagian bawahnya pula bulat, berwarna putih.

Selalunya orang cina masak hidangan Pak Choy Sos Tiram tapi kalau bagi tekak melayu, mestilah nak kena menumis.
 

Sekian.

Post a Comment

Apa Kata Anda?

Previous Post Next Post