Ramai tak tahu beza 'Guna Sebelum' & 'Baik Sebelum' dekat label makanan/minuman. Selalunya kita tengok tarikh expired tu je.
Sebenarnya ada beza & mesti ada sebab kenapa ada label macam tu. Jom kita selongkar
(GUNA SEBELUM/USE BY)
(GUNA SEBELUM/USE BY)
- Tarikh akhir produk tu SELAMAT untuk dimakan/diminum
- Biasanya produk yang cepat rosak & tak boleh simpan lama, contoh daging, susu, kek, roti, telur & etc - Kena BUANG serta merta lepas tarikh tu
(BAIK SEBELUM/BEST BEFORE)
(BAIK SEBELUM/BEST BEFORE)
- Tarikh untuk tunjuk KUALITI produk sampai tarikh tu
- Lepas pada tarikh tu, dah TAK BOLEH dijual sebab dah kurang kualiti, contoh hilang kesegaran, tekstur, aroma, rasa & nutrisi asal dia
- Tapi produk tu still selamat untuk dimakan/diminum
- Tapi produk tu still selamat untuk dimakan/diminum
- Cuma kita kena tengok produk tu ada tak perubahan rupa (berkulat, berlendir, keladak, pembentukan lapisan cecair), warna (berubah dari yang asal), bau (tengit) & rasa (tengit, masam)
So, untuk panjangkan jangka hayat makanan/minuman korang, simpan kat dalam peti ice (freezer/chiller). Sebab suhu rendah dia lambatkan proses tindakbalas kimia bahan dalaman produk tu, so pertumbuhan kulat & aktiviti bakteria perosak dia jadi slow.
Selain dari roti, apa lagi contoh produk yang selalu ada label 'BAIK SEBELUM/BEST BEFORE'?
So, untuk panjangkan jangka hayat makanan/minuman korang, simpan kat dalam peti ice (freezer/chiller). Sebab suhu rendah dia lambatkan proses tindakbalas kimia bahan dalaman produk tu, so pertumbuhan kulat & aktiviti bakteria perosak dia jadi slow.
Selain dari roti, apa lagi contoh produk yang selalu ada label 'BAIK SEBELUM/BEST BEFORE'?