12 Perkataan 'Rare' Tentang Puasa Di Bulan Ramadan Yang Jarang-Jarang Kita Dengar..!!!

Untuk ramadan kalini Nandos hadir dalam satu siri word #DewanBahasaDanPuasa. yang mana menggambarkan there’s more to Ramadan than just fasting. Let’s belajar bersama-sama what Ramadan is all about. Perkataan-perkataan yang ada kaitan dengan berpuasa / bulan ramadan


Jadi jom kita selongkar...

1. Puasa Yangyok
Rajin-rajin lah bangun sahur, supaya nanti tak puasa yangyok. #DewanBahasaDanPuasa




Teruskan Selongkar...

2. Mengular
Sure got suspek-suspek yang curl up, mengular kat pantry office during lunch hour. Stay tuned for more#DewanBahasaDanPuasa words!


3. Terawih
To all the Muslims out there, jangan skip-skip terawih, k? #DewanBahasaDanPuasa



4. Gogok
I thought gogok means drinking straight from the container itself without using a cup/glass.



5. Lemau
First week of puasa, sure LEMAU kan? But, chin up! There’s always Nando’s for buka puasa!#DewanBahasaDanPuasa




6. Sungkei
SUNGKEI! Comes allll the way from Sarawak. Don’t forget to check out our Dewan Bahasa & Puasa album for more words tau.#DewanBahasaDanPuasa



7. Tak Dan
There are days when you memang tak dan nak buka puasa. Because of work lah, traffic lah. But, hang in there! #Dongibab#DewanBahasaDanPuasa



8. Bangkit

“Bangkit for sahur!”, not sure what it means? Check out the image to know more! Share with me if you have any #DewanBahasaDanPuasa words!



9. Mentekedarah
Bila buka puasa, don't overwhelm yourself#SelfControl #DewanBahasaDanPuasa




10. Param
Add PARAM to your #DewanBahasaDanPuasa list. Boleh save up on energy sebab tak payah sebut nama panjang, kan? Heehee.



11. Moreh
Lapar lagi after terawih? MOREH is always there for you this Ramadan.


12. Se'eh
SE’EH! Remember, less is always more, don’t gelojoh-gelojoh, k? #DewanBahasaDanPuasa



 Kreatif dan ada jugak perkataan yang kita tak pernah dengar tu..boleh la sama-sama belajar jugak..nice job


Kredit : Nando's

No comments

Powered by Blogger.