10 Pembinaan Bangunan Tertinggi Di Dunia Yang Gagal Siap..!!!

Nak tahu tak, ni list banggunan yang tertinggi di dunia tapi tak berjaya di bina sebab ada masalah tertentu

1. Nakheel Tower, Dubai 
Tinggi dia 1 kilometer, mula proses tahun 2008 tapi kena stop setahun kemudian sebab masalah ekonomi


2. Lighthouse Tower, Dubai 
Projek ni pon turut terabai disebabkan faktor ekonomi pada masatu, di bina pada tahun 2009 ketinggian 402 meter


Teruskan Selongkar..

3. Palace Of Soviets, Moscow 
Projek ni planning Joseph Stalin di bina pada 1937 tapi tak siap sebab perang dunia masatu



4. Russia Tower, Moscow 
Kerja pembinaan terhenti pada tahun 2008, sekarang tempat ni jadi tempat parking kereta


5. India Tower, Mumbai 
Terletak di tengah tengah bandaraya Mumbai, di bina pada tahun 2010 pastu terbantut terus pada tahun 2011



6. Lam Tara Tower, Dubai 
Twin macam KLCC, banggunan 454 meter mula di bina tahun 2008 di berhentikan maybe masalah kewangan



7. Fairwell International Centre, Xiamen 
Di reka sbb nk naikkan nama China tp malangnya pmbinaan terbantut pd tahun 1997 ketinggian 397 meter



8. Doha Convention Centre, Doha 
Salah satu prcubaan Doha utk bersaing menjadikan banggunan tertinggi di dunia tp projek terhenti pada tahun 2012



9. Chicago Spire, Chicago 
Terhenti di bina di sebabkan krisis kewangan yang tak dapat di selesaikan, ketinggian antara 2000 kaki



10. Burj Al Alam - Dubai 
Di mulakan pada tahun 2009 dan berakhir pd tahun yg sama sebab masalah ekonomi dubai masa ni. 



Kalau kita tengok 3 bangunan tertinggi tu ada di Dubai...Memang menampakkan betapa kaya Dubai tu..

No comments

Powered by Blogger.