10 Soalan Mengenai Pilihan Raya Umum PRU Yang Selalu Ditanya, Ketahui Jawapannya..!!!

Selepas peristiwa Perang Dunia Kedua berakhir pada tahun 1945, diikuti dengan pengunduran Tentera Jepun dari Tanah Melayu, semangat nasionalisme di kalangan rakyat Tanah Melayu ketika itu amat ketara. Tertubuhnya parti-parti politik untuk memperjuangkan kemerdekaan Tanah Melayu. Mereka ini mendapat kuasa melalui pilihan raya yang diadakan untuk memilih kerajaan. Tujuan utama parti-parti politik ini bertanding ialah untuk memperoleh majoriti kerusi di Parlimen (Dewan Rakyat Malaysia) atau Dewan Undangan Negeri supaya boleh menubuhkan Kerajaan Persekutuan atau Negeri. Calon-calon yang memperoleh majoriti undi di bahagian yang mereka bertanding akan diisytihar menang.
 
Kad pengenalan saya hilang, adakah saya masih boleh mengundi?
 
Adakah seseorang boleh menggunakan kad pengenalan orang lain untuk mengundi

Adakah proses Pilihan Raya kita telus?


 Adakah wujud pengundi hantu dalam daftar pemilih SPR?

Apakah Yang Dimaksudkan dengan pengundi hantu?

Apa Yang Terjadi Selepas Masa Pengundian
 


Pilihan raya umum Malaysia diadakan secara berkala bagi melantik wakil-wakil rakyat ini. Dan sekiranya berlaku kekosongan di antara tempoh pilihan raya umum, pilihan raya kecil boleh diadakan bagi mengisi kekosongan tersebut.

Lazimnya, sepanjang proses berlakunya pilihan raya sehinggalah semasa hari mengundi berlangsung terdapat beberapa persoalan yang biasa ditanya kepada pegawai bertugas. Mungkin ada diantara kita juga masih tidak tahu akan beberapa perkara penting sepanjang proses pengundian dijalankan. Berikut adalah antara soalan-soalan yang biasa ditanya, sebagai panduan untuk kita semua. Semoga bermanfaat. No comments

Powered by Blogger.