12 Kronologi Insiden Rusuhan Di Kuil Sri Maha Mariamman USJ 25, Putra Heights, Subang Jaya


Negara digemparkan hari ini dengan kes rusuhan di kuil Sri Maha Mariamman di USJ 25, Putra Heights, Subang Jaya

Perselisihan faham antara dua kumpulan berhubung isu pemindahan tapak kuil Sri Maha Mariamman terletak di USJ 25, Seafield, Subang Jaya menjadi punca pergaduhan dan insiden kenderaan dibakar.Setakat hari ini sejumlah 21 lelaki telah ditahan, 23 kenderaan dibakar dan sebuah jentera bomba dirosakkan. Seorang anggota bomba turut dilaporkan kritikal akibat dipukul sewaktu ke lokasi kejadian selepas menerima panggilan kecemasan orang awam kenderaan terbakar.

Jom kita selongkar kronologi insiden berkenaan:
26 November 2018

2.00 Pagi
Pergaduhan 2 kumpulan
Puluhan individu berkumpul dan merusuh di kawasan tapak kuil sebelum tercetus pergaduhan antara dua kumpulan sehingga dilaporkan 18 kenderaan dibakar.


2.40 Pagi
Pihak polis menerima panggilan pada jam 2.40 pagi dan mereka tiba di lokasi kejadian jam 2.50 pagi.

700 Anggota Keselamatan Dikerahkan

 
Terdahulu, sebuah lori diletakkan di tengah jalan raya, dipercayai bertujuan menghalang trak Unit FRU daripada memasuki kawasan berdekatan kuil.


9.00 Pagi

Tinjauan mendapati, jalan sesak kerana penduduk setempat keluar ke tempat kerja masing-masing sementara beberapa pegawai polis kelihatan tenang mengawal situasi di bawah jejambat berhampiran.9.00 Malam
17 Individu Ditahan
Ekoran kejadian itu, polis dilaporkan telah menahan 17 individu bagi membantu siasatan insiden tersebut.

Polis Diarah lakukan kawalan 24 jam 


Orang ramai diminta henti spekulasi, Provokasi

Polis Rampas pedang, batang kayu, paip getah

27 November 2018
1.10 Pagi

2 lagi kenderaan dibakar di tepi jalan rayaSebahagian orang ramai yang berkumpul di kuil bergerak ke Menara MCT yang menempatkan pejabat pemaju One City Development Sdn Bhd (One City).

Anggota bomba diserang dan cedera parah

Anggota bomba Muhammad Adib Mohd Kassim kini sedang bertarung nyawa selepas mengalami kecederaan parah ketika bertugas di lokasi kejadian rusuhan di kuil Sri Maha Mariamman, di sini.


Muhammad Adib, 24, dipercayai mengalami patah tulang rusuk dan kecederaan dalaman setelah diserang perusuh.

Jentera Bomba dirosakkan2.00 Pagi

Kekecohan tercetus di Bangunan Menara MCTMenara MCT menempatkan pejabat pemaju One City Development Sdn Bhd (One City), pemilik tapak kuil berkenaan.


Tetamu hotel diarah meninggalkan premis

 
Penginap di sebuah hotel berdekatan Menara MCT yang menempatkan pejabat pemaju One City diminta meninggalkan premis susulan kekecohan kedua yang terjadi awal pagi ini.
 9.00Pagi

Keadaan sekitar kuil tenang

10.47 Pagi

 One city menafikan mengadakan sidang media

11.00 Pagi

Zuraida Kamarudin harap rakyat lebih bertamadun


"Harus ada rundingan, round table (discussion) dan sebagainya, memanggil semua terlibat, memanggil seorang fasilitator dan mediator," tambahnya.


1.00 Petang

Ketua polis berkata 4 lagi individu ditahan 

Menteri pertahanan minta semua pihak hormat undang-undang


5.47 Petang

Tun Mahathir tegaskan insiden berunsur jenayah, tidak berbaur perkauman dan agama.
Kenyataan Akhbar YAB Perdana Menteri berkenaan kejadian di Kuil Sri Maha Mariamman.

 
Sama-sama kita ambil iktibar daripada insiden yang berlaku, jangan kita hancurkan keamanan yang selama ini kita pertahankan.

6.00 Petang
Sidang media 

Tun Dr Mahathir diminta campur tangan
Badan Bertindak kuil Sri Maha Mariamman Seafields USJ 25, di sini meminta Perdana Menteri, Tun Dr Mahathir Mohamad campur tangan dalam kes pemilikan tanah kuil terbabit. 

Selepas kecewa dengan kerajaan selangor dan polis berikutan rentetan kes sejak tahun lalu tidak selesai sementara badan bertindak diugut hampir setiap hari. Ratusan laporan polis dibuat namun tiada tindakan sampai sidang media itu.

Keputusan mahkamah, Khamis
Chandrakumanan berkata, pihaknya tidak akan berganjak daripada kuil itu sekurang-kurangnya sehingga pendengaran mengenai penghakiman persetujuan tanah berkenaan disebut semula, di Mahkamah Tinggi Shah Alam, Khamis ini.

Menteri di Jabatan Perdana Menteri, P Waytha Moorthy memberi jaminan kerajaan tidak akan merobohkan kuil Sri Maha Mariamman dekat USJ 25, di sini, sehingga kata sepakat dicapai.

Waytha Moorthy berkata, pihaknya akan mencari penyelesaian sebaik mungkin termasuk mengadakan perbincangan dengan Peguam Negara, Tommy Thomas, bagi memastikan kuil itu dapat dikekalkan.
Terdahulu,No comments

Powered by Blogger.