10 Langkah Mudah Buat Lemang Alaf Baru Tanpa Buluh Kukus Dalam Cawan Je

Lemang Tanpa Buluh sesuai untuk hidangan tetamu di hari raya atau open house. Rasanya tidak terhad pada perantau tapi untuk yang tinggal di bandar atau di desa juga boleh menjadikannya sebagai salah satu juadah untuk tetamu. Senang tidak perlu bermain dengan buluh dan asap api.
 
 
Resipi lemang tanpa buluh, Jom kita start!
Bahan-bahan:
  • 500 gram beras pulut
  • 70ml santan pekat tin (100ml jika mahu lebih lemak)
  • 380ml air (jika santan 100ml, air 350ml)
  • 1 sudu besar minyak masak
  • 1/2 sudu kecil garam
  • 1 sudu besar gula
  • Daun Pisang secukupnya (di layur di atas api / rendam air panas atau di jemur panas sekejap kemudian lap bersih)
  • Cawan 
Langkah Penyediaan
👉Sediakan cawan
👉Basuh beras pulut dan toskan..
👉Santan pekat tambah air sikit masak letak daun pandan garam & gula..
👉Daun pisang


 
👉Masukkan daun pisang ke dalam cawan
👉Masukkan beras pulut separuh dari cawan tu..
👉Masukkan santan melebihi pulut sikit..
👉Panaskan kukusan terlebih dahulu
👉Terus kukus
👉Kukus sampai santan kering..
👉Tgk ats dia akan jdi macam kepala lemang dah masak..
👉Tunggu sejuk ketuk je tin tu lemang akan turun..tarik perlahan2 aun pisang tu..kemudian potong slice.. siap 

Siap untuk dimakan😍🤗


Selamat mencuba
 
P/s : Tapi Lemang guna buluh tu lagi sedappppp....ada kepala lemang!!! lemak2 gitu




Tin mmg digunakan secara meluas sbg salah satu teknik pembungkusan makanan/minuman yang selamat ttp Tin tersebut tidak dibuat utk digunakan semula sbg bekas memasak.

 Kredit: Food Safety Malaysia

2 Comments

Apa Kata Anda?

  1. Artikel yang menarik. Menambahkan lagi pengetahuan saya. Terima kasih atas perkongsian.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kalau guna cawan plastik yg air cool blok tu bole x

      Delete
Previous Post Next Post