Apabila menjamah nasi dan lauk, jika dah namanya tekak Melayu, tak ada sambal memang tak sah. Pergilah kepelusuk dunia pun pasti merindukan sensasi daripada sambal itu, rasa tak lengkap je bila makan.
Buat mereka yang berani mencuba sesuatu yang baru boleh lah cuba sendiri resipi-resipi sambal ini, dalam banyak-banyak ini mungkin ada satu yang kena dengan tekak.
Selain sambal belacan, terdapat pelbagai lagi sambal tumbuk yang mudah dan sedap. Malah cara penyediaannya pun ringkas. Jadi, bolehlah pakat cuba.
Jadi jom kita selongkar koleksi resipi sambal popular di Malaysia
1. Sambal Kuinin
Bahan2 :
2. Sambal Ikan Mempelam Muda
Kredit : Mazliza Ahmad
Bahan:
Bahan2 :
4. Sambal Belacan
Yg nih paling senang.
Blend kering jek cili padi, Cili merah besar,sedilit gula, garam & belacan yg telah dibakar
Perahkn asam limau nipis @ kasturi
potongkn kulit limau kasturi
Campurkn dlm sambal belacan
Wangi you...
~siap~
kes malas nk menumbuk
6. Sambal Kering ikan bilis cilipadi
Bahan2:
Bahan2 :
8. Air Asam Lada Picit
Bahan2:
9. Sambal Gesek Ikan Bilis
Bahan-bahan:
10. Sambal Terung Goreng + Ikan Tumbuk
Sumber : Mazliza Ahmad
Bahan-bahan:
11. Sambal Totok
Sumber : Mazliza Ahmad
Bahan-Bahan:
12. Sambal Goreng Garing
Sumber : Mazliza Ahmad
Bahan-Bahan:
Sumber : Mazliza Ahmad
Bahan-Bahan:
Slmt mencuba..
15. Sambal Gesek
SUMBER: MAZLIZA AHMAD
Bahan-Bahan:
p/s : Antara yang dirindukan bila lama ke luar negara atau tak berada di Malaysia mungkin nama sambal yang menjadi ingatan. Jadi nak tak nak kena ambil tahu serba sedikit masak sambal ni macamana kan.
Sekian.
Kredit : Mazliza Ahmad
Buat mereka yang berani mencuba sesuatu yang baru boleh lah cuba sendiri resipi-resipi sambal ini, dalam banyak-banyak ini mungkin ada satu yang kena dengan tekak.
Selain sambal belacan, terdapat pelbagai lagi sambal tumbuk yang mudah dan sedap. Malah cara penyediaannya pun ringkas. Jadi, bolehlah pakat cuba.
Jadi jom kita selongkar koleksi resipi sambal popular di Malaysia
1. Sambal Kuinin
Bahan2 :
- Cili padi
- Lada merah besar
- Sedikit belacan yg sudah dibakar
- Garam
- Buah kuinin masak
- Sedikit gula
- Tumbuk cili padi, lada merah besar
- campurkn belacan, garam n gula,
- Kemudian bila cili sudah hancur masukkan buah kuinin masak
2. Sambal Ikan Mempelam Muda
Kredit : Mazliza Ahmad
Bahan:
- 2 Ekor ikan kembung-bakar or rebus
- 15 tangkai cili api
- 3 biji mempelam telur(muda)-cincang2 *kalau pelam besar..sebiji pun ok
- Sedikit garam
- Tumbuk cili api + garam hingga lumat
- Masukkan pula ikan rebus /bakar td n tumbuk lagi
- Akhir sekali masukkan mempelam yg d cincang dan tumbuk2 manja gitu...
- Siap !!!
Bahan2 :
- 2 cawan ikn bilis
- 1 cawan petai
- 1/2 cawan tempoyak
- 2 labu bawang besar dimayang
- 20 biji cili api*
- 4 ulas bwag putih* ( bahan bertanda * ditumbuk hancur)
- Sedikit garam dan gula
- Goreng ikan bilis dan petai sehingga garing dan ketepikan.
- Tumis cili dan bwg putih yg telah ditumbuk.
- Masukkn tempoyak.
- Kemudian rasakn garam dan gulanya.
- Masukkn ikn bilis dan petai yg telah digoreng tadi.
- Akhir sekali masukkn bawang
4. Sambal Belacan
Yg nih paling senang.
Blend/tumbuk jek cili padi, Cili merah besar,sedilit gula, garam & belacan yg telah dibakar
Perahkn asam limau nipis @ kasturi
~siap~
5. Sambal Belacan Kulit Limau
Blend/tumbuk jek cili padi, Cili merah besar,sedilit gula, garam & belacan yg telah dibakar
Perahkn asam limau nipis @ kasturi
~siap~
5. Sambal Belacan Kulit Limau
Yg nih paling senang.
Blend kering jek cili padi, Cili merah besar,sedilit gula, garam & belacan yg telah dibakar
Perahkn asam limau nipis @ kasturi
potongkn kulit limau kasturi
Campurkn dlm sambal belacan
Wangi you...
~siap~
kes malas nk menumbuk
6. Sambal Kering ikan bilis cilipadi
Bahan2:
- Ikan bilis 2 cawan
- Cili padi 30 biji
- Bawang putih 6 ulas
- Bawang merah 12 ulas
- Garam
- Gula
- Semua bahan diatas ditumbuk kasar..
- Goreng dlm minyak yg panas sehingga garing
- Rasakan garam dan gulanya
Bahan2 :
- Cili padi dipotong
- Bawang merah dimayang
- Kicap manis
- Asam limau kasturi @ limau nipis
- Campurkn kicap dgn bahan2
- Perahkn asam limau.
- Sedia Dihidangkan
8. Air Asam Lada Picit
Bahan2:
- Cili padi
- Sedikit belacan yg telah dibakar
- Sedikit Asam jawa
- Gula
- Garam
- Sedikit Air masak
- Masukkn semua bahan dlm mangkuk.
- Masukkn sedikit air masak.
- Picit dan pecahkn cili dan bahan2 dgn ujung jari
9. Sambal Gesek Ikan Bilis
Bahan-bahan:
- Cili padi
- Garam kasar
- Ikan bilis
- Limau kasturi @ limau nipis
- Tumbuk cili padi dgn garam kasar..dah agak hancur cili tu, masukkn pulak ikan bilis,yg dah siap basuh..
- Tumbuk kasar..
- Perahkn asam limau..
10. Sambal Terung Goreng + Ikan Tumbuk
Sumber : Mazliza Ahmad
Bahan-bahan:
- 1/2 biji terung pnjng(potong2 dan goreng)
- 2 ekor ikan selayang(goreng n ambik isi shj)
- *15 tangkai cilipadi
- *3 ulas bawang putih
- *1biji bawang besar
- Sedikit garam
- Goreng bhn bertanda * hingga layu
- Tumbuk bhn yg dh dgoreng layu td dgn garam
- Masukkan isi ikan dan tumbuk ..
- Akhir skali..masukkan terung dan tumbuk pecah2 je
11. Sambal Totok
Sumber : Mazliza Ahmad
Bahan-Bahan:
- 1/2 gengam ikan bilis kopek(basuh dan rendam)
- *30 tangkai cili padi merah+hijau
- *1 biji bwng besar
- *3 ulas bwng putih
- *sedikit belacan
- Sedikit garam
- 1biji limau nipis
- Goreng bahan bertanda * hingga layu dlm minyak yg sedikit
- Tumbuk semua bahan yg d goreng td dgn sedikit garam
- Tumbuk pecah2 manja je...
- Masukkan ikan bilis yg dah d toskan dan tumbuk sebati..
- Perahkan limau dan gaul sebati..
- Siap!!!mkn plk dgn nasi panas...terangkat!!!
- Selamat mencuba..
12. Sambal Goreng Garing
Sumber : Mazliza Ahmad
Bahan-Bahan:
- *3 biji cili masak
- *25 tangkai cili padi(akk guna cili padi merah)
- *1'biji bwng besar
- *3 ulas bwng putih
- *Sedikit belacan
- 1 kpng asam keping
- Garam n perasa
- Mesin kasar bhn bertnda *
- Tumis bhn hingga betul2 garing
- Masukkan asam keping,garam n perasa
- Siap!!
- (Klu utk mkn kat rumah je..biasa akk buh tomato utk gnti asam keping...lg sedap..tp sb ni nk simpan lama..so akk buh asam keping)
Sumber : Mazliza Ahmad
Bahan-Bahan:
- Cili besar/cili msk-2 biji
- Cili padi-7/8 biji
- Sedikit garam
- Sedikit belacan
- (Tumbuk lumat bhn di ats)
- Bila dh lumat...masukkan 1 sudu mkn gula..lenyekkan dgn lesung..
- 1 biji limau nipis(hiris n perahkn airnya dlm sambal td..klu suka..blh hiriskn kulitnya nipis2 n gaulkn dlm sambal
- Siap!!!
Slmt mencuba..
15. Sambal Gesek
SUMBER: MAZLIZA AHMAD
Bahan-Bahan:
- 1Genggam cili api
- sedikit belacan
- 1 biji bwng besar
- 2 ulas bwng putih
- 2 sudu ikan bilis-goreng garing n tumbuk pecah2
- 1 biji asam limau
- tumbuk cili,bwng besar,bwng putih n belacan pecah2 je...jgn lumat
- tumis bhn tumbuk hingga garing..masukkn sedikit perasa..x perlu tmbah garam klu x suka masin
- stlh bhn garing..masukkn ikan bilis yg d tumbuk td n kacau rata
- hidangkn dgn limau nipis..klu suka masam..lbhkn lg limau..mkn dgn nasi panas2...cnfirm merah telinga...
- *utk yg x suka pedas sgt..blh campur cili api n cili masak..rasa ttp sedap cuma kurang pedas je..
p/s : Antara yang dirindukan bila lama ke luar negara atau tak berada di Malaysia mungkin nama sambal yang menjadi ingatan. Jadi nak tak nak kena ambil tahu serba sedikit masak sambal ni macamana kan.
Sekian.
Kredit : Mazliza Ahmad