Resipi kek yang selalu terlintas di fikiran bila tiba sesuatu majlis farewell atau keraian pasti kek batik antara disebut sebut kerana permintaan yang tinggi dengan rasa yang menyengat.
Selain mudah dan cepat disediakan pastilah rasanya yang memukau itu membuat kan kek batik menjadi pilihan setiap kali teringin.


Jom kita selongkar Resipi Kek batik viral.
1. KEK BATIK WHITE COFFEE

Bahan-bahannya:
500 gram biskut Marie
1 cawan mentega
1 cawan susu segar
2 sudu besar susu pekat
6 sachet kopi 3 in 1

Ramuan
Bahagian kek batik
5. Kek Batik Cheese Nutella Cheese
Kek Batik Cheese Nutella.. kek ni special sebab ada cheese.. rasa pun sedap
Aznie Khasri

Bahan2
Langkah
CARA2:
1. Campurkan koko, milo, gula & air ke dlm kuali.
Masak dgn api yg sederhana, kacau sehingga larut.
2. Masukkan mentega sehingga larut.
3. Kecilkan api, masukkan telur & kacau sehingga pekat dalam 30 saat & padamkan api.
4. Masukkan biskut dan gaul sehingga rata dan biskut di saluti sepenuhnya.
5. Padatkan ke dlm loyang yg di alas dgn kertas aluminium.
Untuk Cheese:
- Putar kesemua bahan sehingga kembang & tuangkan ke atas kek batik tadi.
Bakar 160C (api atas shj) selama 5 minit.
Sejukkan di dlm peti sejuk sebelum di potong/hidangkan.
*Untuk yang ni kukus je selama 10 minit.. Atas dia aznie lorekkan ngan Nutella dan bubuh oreo... Seyes sedap...
6. Kek Batik Granola
Nur Dhunaa AB Maleq

Ramuan
Bahan A :
1. KEK BATIK WHITE COFFEE

500 gram biskut Marie
1 cawan mentega
1 cawan susu segar
2 sudu besar susu pekat
6 sachet kopi 3 in 1
Cara-cara
1. Cairkan mentega.
2. Masukkan susu segar dan susu pekat dan tunggu sehingga mendidih. Tutup api.
3. Masukkan kopi 3 in 1. Kacau rata, pastikan kopi tidak berketul-ketul.
4. Masukkan ke dalam loyang acuan.
5. Simpan dalam peti ais semalaman.
2. KEK BATIK CHOCOLATE GANACHE1. Cairkan mentega.
2. Masukkan susu segar dan susu pekat dan tunggu sehingga mendidih. Tutup api.
3. Masukkan kopi 3 in 1. Kacau rata, pastikan kopi tidak berketul-ketul.
4. Masukkan ke dalam loyang acuan.
5. Simpan dalam peti ais semalaman.

Ramuan
Bahagian kek batik
- 600 g biskut marie
- 200 g butter
- 1 cawan milo
- 1 cawan susu pekat manis
- 1/2 cawan serbuk koko
- 1/2 cawan air
- 2 biji telur
- 1 sudu tea esen vanila
Bahagian Chocolate Ganache

Ramuan
500gm kek

Ramuan
1. Biskut marie dipatah 2
2.Satukan coklat compound, serbuk koko, gula pasir, susu cair dalam satu kuali, buka api dan kacau perlahan sehingga semua bahan sebati
3. Kacau sehingga adunan coklat mendidih, baru masukkan butter dan kacau sehingga butter cair
4. Masa tahap ni, pastikan adunan coklat betul-betul mendidih lama sikit nak bagi pekat sebelum masukkan biskut marie.kacau selalu
5. Kemudian, baru masukkan biskut marie dan gaul sehingga semua biskut disalut dengan coklat sehingga rata
6. Tutup api dan baru masukkan nestum sikit -sikit, itu sebab buat 3 x 1/2 cawan. letak 1/2 cawan gaul rata dan letak lagi 1/2 cawan dan 1/2 cawan seterusnya.tak nak nestum digaul di tempat yang sama.. nestum kan cepat melekat.
7. Tuang dalam loyang empat segi 8 x 8 " yang telah dialaskan dengan cling wrap..ratakan dan tekan biar padat.sejukkan semalaman baru potong.Erm..... dah sejukkan selama 5jam tu.. bolehlah hidang... nyum!!! 😋
- 200 g milk compound (saya guna jenama beryls
- 200 ml whipping cream
- 1 sudu besar butter
- 1 sudu kecil hazelnut paste (nak bagi sedap macam cadbury
- Masak butter smp cair, masak kek batik guna api kecik je ek. kemudian terus masukkan susu pekat. Kacau rata.
- 2. Masukkan pula milo dan serbuk koko. Kacau cepat2 tkt berketul.
- 3. Next masukkan telur, kacau dl bg rata dan baru masukkan air.
- 4. Last skali masukkan biskut. Kacau rata bg smua bskt bersalut coklat.
- Boleh tutup api.
- Terus masukkan smua ke dalam loyang saiz 10inci (alas plastik bg bskt x melekat dan seng tarik keluar) dan tekan2 padat.
- Masukkan semua bahan chocolate ganache ke dalam bekas yang boleh dimasukkan kedlm microwave. Panaskan dalam 3 minit. Kacaukan rata dan tuang chocolate ganache atas kek batik. Kemudian sejukkan kek di dalam peti sejuk selama 4 jam.
- Keluarkan kek dan biarkan suhu bilik sekejap bagi kek lembut sebelum senang untuk dipotong. ** Tips supaya potongan kek batik kemas pisau hendaklah direndam air panas dahulu dan lap.pastu potong kek.

Ramuan
500gm kek
- 4 biji telur
- 2 cawan milo
- 1 sudu kecil esen vanila
- 150 gm butter
- 1 cawan susu pekat manis
- 3 sudu besar susu pekat manis
- 3 sudu besar gula
- biskut marrie 250grm
- cheese / whipping cream
- 100 gm chocolat masakan
- 250 grm choclat cadbury
Langkah
30 minit
30 minit
- Putar/mixer 4 biji telur
- Kemudian masukkan 2 cawan milo dan 1 sudu esen vanila.. em kebetulan esen cukup2 je.. 😅
- Masukkan satu cawan susu pekat manis.. dan putar sebati..
- Panaskan kuali masukkan butter.. api biar kecil, masukkan adunan yg telah dimixerkan tadi..
- Kacau adunan hingga pekat dan likat..
- Setelah likat... masukkan biskut marrie yg telah dipatahkan dua atau patah empat.. dan gaul hingga sebati.
- Sediakan bekas.. untuk kita nak tekankan adunan hingga mampat.. dan sejukkan di peti sejuk seketika..
- Sementara itu buat topping.. keju.. keju ni khas nak buat whipping cream..letakkan 3 sudu besar pekat manis dan 3 sudu gula.. untuk nak dapatkan rasa manis keju... dan putar sehingga likat.
- Dah siap.. letakkan diatas kek batik.. dan sejukkan terlebih dahulu sehingga kenyal sebelum membuat topping choclat.
- Untuk topping seterusnya... panaskan pan secara double boiled.. masukkan choclat masakkan dan choclat cadbury.. gaul sehingga cair dan siap.untuk dituang ke lapisan atas.

Ramuan
- 300 gm coklat compound
- 400 gm biskut marie HWA TAI (biskut brand ni sedap)
- 1/2 cawan serbuk koko (lagi berkualiti lagi sedap)
- 1 sudu besar gula pasir
- 1 tin susu cair
- 1 sudu besar butter (wani guna sudu makan)
- 3 x 1/2 cawan nestum
1. Biskut marie dipatah 2
2.Satukan coklat compound, serbuk koko, gula pasir, susu cair dalam satu kuali, buka api dan kacau perlahan sehingga semua bahan sebati
3. Kacau sehingga adunan coklat mendidih, baru masukkan butter dan kacau sehingga butter cair
4. Masa tahap ni, pastikan adunan coklat betul-betul mendidih lama sikit nak bagi pekat sebelum masukkan biskut marie.kacau selalu
5. Kemudian, baru masukkan biskut marie dan gaul sehingga semua biskut disalut dengan coklat sehingga rata
6. Tutup api dan baru masukkan nestum sikit -sikit, itu sebab buat 3 x 1/2 cawan. letak 1/2 cawan gaul rata dan letak lagi 1/2 cawan dan 1/2 cawan seterusnya.tak nak nestum digaul di tempat yang sama.. nestum kan cepat melekat.
7. Tuang dalam loyang empat segi 8 x 8 " yang telah dialaskan dengan cling wrap..ratakan dan tekan biar padat.sejukkan semalaman baru potong.Erm..... dah sejukkan selama 5jam tu.. bolehlah hidang... nyum!!! 😋
5. Kek Batik Cheese Nutella Cheese
Kek Batik Cheese Nutella.. kek ni special sebab ada cheese.. rasa pun sedap
Aznie Khasri

Bahan2
- 50 g Serbuk Koko
- 100 g Milo
- 100 g Gula Pasir
- 200 ml Air
- 100 g Mentega
- 2 bj Telur
- 400 g Biskut Marie - patah2kan
- lapisan cheese:
- 250 g Cream Cheese
- 1 bj Telur Gred A
- 1/4 cawan Gula Halus
Langkah
CARA2:
1. Campurkan koko, milo, gula & air ke dlm kuali.
Masak dgn api yg sederhana, kacau sehingga larut.
2. Masukkan mentega sehingga larut.
3. Kecilkan api, masukkan telur & kacau sehingga pekat dalam 30 saat & padamkan api.
4. Masukkan biskut dan gaul sehingga rata dan biskut di saluti sepenuhnya.
5. Padatkan ke dlm loyang yg di alas dgn kertas aluminium.
Untuk Cheese:
- Putar kesemua bahan sehingga kembang & tuangkan ke atas kek batik tadi.
Bakar 160C (api atas shj) selama 5 minit.
Sejukkan di dlm peti sejuk sebelum di potong/hidangkan.
*Untuk yang ni kukus je selama 10 minit.. Atas dia aznie lorekkan ngan Nutella dan bubuh oreo... Seyes sedap...
Nur Dhunaa AB Maleq

Ramuan
Bahan A :
- 1 cawan milo
- 1 cawan nestum
- 1 cawan horlick
- 1 cawan dasto granola
- 1 pek biskut marie/ biskut lemak
- Bahan B :
- 1 cawan butter
- 1 cawan air
- 1/2 cawan gula perang/gula pasir
Langkah
Nurul Fazleen Mohd Zariman

Ramuan
- Cairkan Bahan B di dalam kuali dan di ikuti dgn Bahan A
- Bila semua dah cair dan sebati. Masukkan biskut yang di patah empat.
- Gaul rata dan biar ia kering seketika.
- Masukkn ke dalam acuan dan biarkan ia sejuk dan padat. Sedia utk di potong.
Nurul Fazleen Mohd Zariman

Ramuan
- 1 paket Milo (200g)
- 5 sudu makan serbuk koko
- 1/2 tin susu pekat
- 1 paket biskut Marie (300g) Patahkan biskut kepada 4 bahagian
- 150 g Butter
- 10 sudu air
- Biskut Oreo (137 g) 1 paket
- Guna api kecil. Masukkan butter. Kacau sampai cair.
- Kemudian masukkan susu pekat. Kacau sampai sebati.
- Masukkan milo dan serbuk koko. Kacau sampai pekat dan sebati.
- Masukkan air sikit demi sedikit. Fungsi air ni untuk kek batik jadi glowing hehe. Teksturnya tidak terlalu pekat dan tidak terlalu cair.
- Masukkan biskut. Kacau sebati. Tekstur biskut ikut kesukaan masing2. Kalau sy, lembikkan sikit je. Siap! Kemudian masukkan dalam loyang dah padatkan.
- Letak oreo atas kek. Asingkan cream tu. Tak perlu letak dlm peti ais pun. Dalam 30 minit dah boleh makan
Selamat Mencuba