Meatball IKEA merupakan makanan favourite di restoren IKEA. Sehingga ada yang pergi nak pergi ke IKEA semata makan meatball di restorennya dan bukan untuk membeli perabot rumah. Bagi mereka yang pernah mencuba dan merasa pasti merindukan meatball IKEA dengan Cream sos nya yang confirm sedap.
Disebabkan keadaan sekarang yang menggalakkan kita untuk sentiasa berada di rumah, pihak IKEA telah mengeluarkan resepi meatball yang boleh dilakukan sendiri.
Berikut perkongsian Zan Zafirah Zainal di laman sosial Facebook bagi resepi hidangan meatball IKEA.
Resepi ni beliau dapat dari official page IKEA Australia. Ada beberapa perubahan yang dibuat oleh Zafirah:
1) Tak guna pork mince (daging babi). Hanya beef mince sahaja 750g.
2) Tak guna vegetable stock dan beef stock. Gantikan dengan 2 kiub pati daging dan 300ml air.
3) Untuk soy sauce (kicap), saya guna kicap lemak manis.
Bagi mereka yang tidak dapat baca resepi dalam gambar, berikut ialah resepi yang Zahirah sertakan:
Bebola Daging
1. Campur semua bahan di atas sampai sebati. Bulatkan jadi bentuk bebola daging. Kemudian, simpan dalam peti beku 20 minit sebelum masak.
3. Selepas itu, masukkan dalam oven selama 30 minit, suhu 180 darjah celcius (oven biasa) atau 160 darjah celcius (fan force oven)
Berikut pula ialah cara untuk menghasilkan cream sauce:
1. Cairkan mentega. Masukkan tepung dan kacau untuk 2 minit.
2. Masukkan kiub pati daging, hancurkan.
“Hidangkan dengan meatball yang dah siap masak tadi. Letak sikit jem. Kalau ada lingonberry jem, memang sama 100% macam IKEA. Saya guna jem strawberry je,” kata Zafirah.
Disebabkan keadaan sekarang yang menggalakkan kita untuk sentiasa berada di rumah, pihak IKEA telah mengeluarkan resepi meatball yang boleh dilakukan sendiri.
Berikut perkongsian Zan Zafirah Zainal di laman sosial Facebook bagi resepi hidangan meatball IKEA.
Resepi ni beliau dapat dari official page IKEA Australia. Ada beberapa perubahan yang dibuat oleh Zafirah:
1) Tak guna pork mince (daging babi). Hanya beef mince sahaja 750g.
2) Tak guna vegetable stock dan beef stock. Gantikan dengan 2 kiub pati daging dan 300ml air.
3) Untuk soy sauce (kicap), saya guna kicap lemak manis.
Bagi mereka yang tidak dapat baca resepi dalam gambar, berikut ialah resepi yang Zahirah sertakan:
Bahan-Bahan yang diperlukan :
Bebola Daging
- 750g daging cincang
- 100g serbuk roti
- 1 biji bawang besar – cincang halus
- 1 ulas bawang putih – cincang halus
- 1 biji telur
- 5 sudu besar susu full cream
- Garam dan lada hitam
- 40g mentega
- 40g tepung gandum
- 2 kiub pati daging
- 300ml air
- 2 sudu kecil kicap lemak manis
- 1 sudu kecil Dijon mustard
- 150ml krim masakan/dairy whipping cream
1. Campur semua bahan di atas sampai sebati. Bulatkan jadi bentuk bebola daging. Kemudian, simpan dalam peti beku 20 minit sebelum masak.
3. Selepas itu, masukkan dalam oven selama 30 minit, suhu 180 darjah celcius (oven biasa) atau 160 darjah celcius (fan force oven)
Berikut pula ialah cara untuk menghasilkan cream sauce:
1. Cairkan mentega. Masukkan tepung dan kacau untuk 2 minit.
2. Masukkan kiub pati daging, hancurkan.
“Hidangkan dengan meatball yang dah siap masak tadi. Letak sikit jem. Kalau ada lingonberry jem, memang sama 100% macam IKEA. Saya guna jem strawberry je,” kata Zafirah.