Bahan² & Step By Step Cara Buat Roti Korean Garlic Cheese Yang Sedang Hype

Harini nk share resepi korean cream cheese garlic bread.. sedappp.. rangup kt luar lembut kt dlm.. rasa garlic campur cream cheese cair makan panas2 memangg terbaikkk. Anak-anak mesti suka.



Untuk yang nak buat roti sendiri, setiap stu doh berat 65g..tp kalau nk cepat, boleh je beli bun yangg dah siap..bagi sapa2 yg nk buat roti sendri, ini resepi nye..super lembut roti ni..

Resepi Roti:
Bahan-Bahan
  • 70g air
  • 5g yis
  • 38g gula
  • 60g susu segar (sejuk)
  • Sebiji tlur sejuk (gred b)
  • 250g tepung roti
  • Sedikit garam
  • 40g majerin
*stukan semua bahan kecuali marjerin..lepas sume bahan da sebati, baru masukkn marjerin..uli smpai elastik..(sy guna stand mixer)


Lepas da jd doh, timbang stiap stu 65g, rounding atau bulatkn dan biar kembang dua kali ganda..then trus bakar suhu 180 slama 20 mnit..ikut oven masing2 ye

  
Resepi cream cheese:
Bahan-Bahan
  • 150g cream cheese
  • 20g gula halus

* Sebatikan dua2 bahan ni smpai jd creamy n masukkn dlm piping bag atau plastic

Resepi garlic butter sauce:
Bahan-Bahan
  • Sebiji telur (sy guna gred b)
  • Butter 100g (cairkan)
  • 15 ulas bwg putih (cincang halus)
  • Madu 25g (blh gnti gula)
  • Whipping cream 20g (blh ganti susu)
  • 2 sdb mayonis
  • 3 sdb parsley kering  
*sebatikn semua..kalau butter keras, masukkn dlm microwave jp bg adunan cair..so sng nk celup


Cara Penyediaan
Roti belah 4 kali..so akn ad 8 bahagian..JANGAN belah smpai hbs tauu..belah smpai bwh tp jgn smpai kulit bwh roti tu..



Piping kn cream cheese dekat setiap belahan roti

Celupkan roti dlm garlic sauce..depan belakang atas bawah..bg sume bahagian roti tu kena..


Lepas tu, piping kn cream cheese dekat bahagian ats roti..ni kalau xnk pon xp..and taburkan bread crumbs utk kasi crunchyy

Bakar roti pd suhu 160 slama 15 mnit..atau agak2 la ble da nmpk roti brown n garlic pon da bau kuat..lelehan butter pon da brown2 so kira msak da la tu..time ni sedap wuu bau stu uma..


Lastly, dah boleh makannn.. 


Selamat mencuba!

Kredit to Atisha Kamarudin

Post a Comment

Apa Kata Anda?

Previous Post Next Post