Cuba Sendiri Resipi Seafood Shell Out Di Rumah Dengan 5 Step Mudah

SHELL OUT merupakan satu konsep baru hidangan makanan berasaskan seafood yang mana ia kini menjadi satu trend terbaru di Malaysia. 

Hidangan makanan shell out ini akan dicurahkan (maknanya 'di lambakkan') diatas plastik bersih diatas meja makan dikelilingi oleh pelanggan. Nasi putih juga dihidangkan berasingan dihadapan pelanggan dan mereka makan secara bersama-sama memilih lauk didepan mata.



Shellout di rumah!

Bahan2: 
-seafood yang korang suka
-bawang putih & bawang kecil
-sayur (brokoli,bunga kobis,jagung)


.
Bahan tumisan:
-kicap utk hasilkan warna gelap masakan..
-cili kisar ( lebihkan klu nak pedas )
-rempah kari daging (kurang dari 1 sudu)
-butter
-sos bbq (optional)
-sos tiram


.
Cara2 Penyediaan:

-Cairkan butter, tumis bawang putih hingga wangi..masukkan rempah kari dan cili kisar, masukkan sos BBQ, masukkan sedikit air rebusan bahan mentah tadi & tumis hingga pecah minyak.


-Masukkan seafood dan kacau sebati (api besar, fungsi utk elakkan air dari seafood keluar 

- pastikan jgn sampai hangit lak) bila nmpak seafood dh hmpir masak, sederhanakan api. kacau hingga masak, 
 
perasakan dgn gara, kicap, gula & masukkan sayuran. 
 

-Dah siap! Selamat bershellout di rumah

Selamat mencuba
 

Post a Comment

Apa Kata Anda?

Previous Post Next Post