Koleksi resipi berasaskan Ayam paling menarik tertarik dan memang daboom! mesti cuba hari ini.
Bahan-bahan:
1 ekor ayam, belah 4
8 ulas bawang putih - kisar
2 biji bawang besar - kisar
2 sb kicap manis
2 sb sos tiram
2 sb sos lada hitam
2 sb mix herbs
1 sb lada hitam
1 sk pasti sedap (optional)
1 sk garam
4 biji kentang
1 btg carrot
Sedikit 'Smoked Flavour Liquid' Chef Ammar - ni rahsia grilled chicken bau sangat sedap! Tapi kalau takde pun takpe. Sebab dia untuk aroma je. Bau asap-asap gitu..
Cara-cara:
1. Bersihkan ayam
2. Kisar bawang putih+bawang besar
3. Gaul ayam dengan bahan kisar dan semua bahan atas tu. Perap 1-2 jam. Kalau dapat semalaman lagi sedap.
4. Sementara tu, kupas kentang, carrot. Rebus dulu sampai masak. Tp jangan overcooked. Nanti kentang senang pecah. Dah masak tapis.
5. Susun ayam, kentang dan carrot atas tray. Sapu mentega kat atas. Eh, kentang dengan carrot gaul dulu dengan rempah perap ayam tadi tau. Baru ada rasa.
6. Renjis sedikit Smokes Flavour Liquid Chef Ammar. Serius memang sedap pakai ni kalau buat bakar-bakar. Tapi kalau takde pun takpe.
7. Tabur mix herbs dengan lada hitam sikit.
8. Bakar suhu 250 darjah celcius api atas bawah. Ikut oven masing- masing ye. Lepas 45 minit, keluarkan, sapu mentega lagi sekali. Ni untuk buatkan bahagian atas ayam jadi crispy dan tak kering. Masuk semula.
Bakar lagi sejam. Kena monitor ayam tau. Takut rentung lak. Kak Naz lagi 30minit nak masak guna api bawah je. Pandai-pandai korang la ye.
Dah siap, boleh makan dengan kuah blackpepper..merecikkkkk
Boleh share resepi ni dengan kawan-kawan ye. Kak Naz halalkan.Selamat mencuba!
2. Tom Yam Ayam Paling Kaw Dalam Alam Semesta
BAHAN A:
Ayam secukupnya | potong kecil. Jika mahu lebih sedap, guna seafood.
1 biji bawang besar | hiris
4 ulas bawang putih | hiris
2 batang serai | ketuk dan hiris menyerong
6 helai daun limau purut | buang urat tengah untuk elakkan pahit
Lengkuas | hiris
Cili padi | ketuk
Akar ketumbar
Sayur (bunga kubis,putik jagung, lobak merah,tomato, cendawan)
BAHAN B:
Pes tomyam botol kecil | anggaran 5-6 sudu makan
4 sudu teh pes cili thai
4 sudu makan susu cair sejat
Daun ketumbar | hiris
Garam dan serbuk perasa secukupnya
CARA MEMASAK:
1.Masukkan 2 liter air atau lebih sedikit. Masukkan akar ketumbar. Akar ini dapat menyerlahkan lagi kesedapan tomyam.
2.Setelah air mendidih, masukkan ayam. Masak hingga isi ayam menjadi putih.
3.Masukkan semua bahan hiris dan bahan yang diketuk tadi. Kacau sebati.
4.Masukkan pes tomyam dan pes cili thai. Kacau sebati dan masukkan garam serta serbuk perasa dengan secukupnya.
5.Masukkan sayur. Masak hingga sayur empuk.
6.Bila dah mendidih, masukkan sedikit susu cair sejat. Kacau sebati dan padamkan api. Akhir sekali, tabur daun ketumbar. Perah limau jika perlu. Jika guna pes tomyam jenama seperti diatas, tidak perlu perah limau kerana rasanya sudah cukup masam.
7.Sedia untuk dinikmati.
3. Resipi Ayam Buttermilk
Bahan-Bahan:
BAHAN-BAHAN
Bahan perapan:
Ayam seekor dipotong 4 (saya guna bahagian dada saja)
5 ulas bawang merah*
5 ulas bawang putih*
halia sebesar ibu jari*
sedikit garam
Bahan untuk kuah:
1 cawan santan cair*
serai 4 batang*
halia besar ibu jari*
lengkuas besar ibu jari*
20 tangkai cili kering* (rendam air panas dulu)
1 cawan air*
gula 5 sudu makan
garam sedikit
1 sudu makan bahan perasa (optional, saya guna Maggi Cukup Rasa untuk rasa manis-manis)
2-3 butir asam keping
santan pekat (masukkan kemudian)
CARA-CARA
1. SEDIAKAN BAHAN PERAPAN
Pertama sekali, tumbukkan semua bahan perapan bertanda * seperti yang disenaraikan di atas. Tumbuk kasar semua bahan tersebut dan perasakan dengan sedikit garam.
2. PERAPKAN 1 JAM
Kelarkan sedikit ayam supaya ia dapat menyerap bahan perapan. Lumur dan perapkan lebih kurang 1 jam atau lebih. Kalau lebih lama, lebih sedaplah rasanya.
Ayam yang diperap kali pertama
3. SEDIAKAN KUAH
Sementara itu, kita boleh sediakan kuah. Ambil semua bahan yang bertanda * dan kisar dengan blender. Selepas siap dikisar, didihkan di atas pemanggang, kuali, atau periuk masakan anda.
Tambahkan 2-3 butir asam keping dan perasakan dengan gula, garam, dan perasa.
Menyediakan kuah ayam percik
4. MASAKKAN AYAM YANG DIPERAP
Seterusnya, ambil ayam yang diperap tadi dan masukkan ke dalam didihan kuah sehingga separuh masak.
5. ANGKAT AYAM & PERAP SEKALI LAGI
Selepas ayam agak-agak kecut sedikit / separuh masak, keluarkannya dan perapkan lagi sekali dengan sedikit kuah ini selama 1 jam atau lebih.
Sementara itu, lebihan kuah yang di atas kuali kita tambahkan dengan 1 cawan santan pekat. Masakkan semua biar mesra dan bila teksturnya dah cukup pekat, bolehlah tutup api.
resepi ayam percik
Ayam yang separuh masak diperap lagi sekali
6. BAKAR / GORENG / PANGGANG AYAM
Akhir sekali, bolehlah dimasak ayam tadi mengikut cara yang anda suka. Tak kisahlah nak bakar dalam oven, panggang atas api, atau dimasak atas kuali leper asalkan ia masak sepenuhnya.
resepi ayam percik
7. SEDIA DIHIDANGKAN
Bila ayam dah masak sepenuhnya, hidangkan bersama kuah yang dibuat tadi. Nampak menyelerakan!
5. RESEPI AYAM PERAP MAYO. Try lah sedapp!
Bahan:
Ayam ikut suka berapa banyak
Halia
Bawang Putih
Mayonis
Sos Tiram
Kicap (saya pakai kicap manis)
Honey
Serbuk Cukup Rasa @ Kiub Ayam
Cara:
1. Tumbuk Halia & Bawang Putih
2. Campur semua dan gaul sebati. Adjust lah rasa nak manis ke or lemak. Nak manis berlemak..lebihkan honey & mayonis
3. Perap lah 5jam keatas
4. Boleh digoreng & di bakaooorrr
Selamat mencuba!
Boleh dijadikan sbg Nasi Ayam pom sedap.
6. Ayam Masak Merah
# Bahan-bahan kisar #
4-5 biji cili kering
1 cm halia
2 ulas bawang putih
1 labu bawang besar
1 biji tomato-potong dadu
1/2 cawan sos tomato
## Bahan Hias ##
1/2 biji bawang besar- potong bulat
kacang hijau secukupnya
Cara menyediakan dan memasak:
Bahan bahan :
Ayam
Tepung serbaguna Bestari
Untuk perapan ayam, kalau ikutkan ada resepi lain. Tapi ini cara sissy yer. Mudah Sedap dan Cepat. Tepung Bestari dah secukup rasa.
Bahan Untuk Sos Lemon
1 cawan air
¹⁄³ cawan gula
½ kiub ayam
1½ sudu tepung jagung
2 sudu makan perahan jus lemon
¾ sudu kecil garam
2 potongan nipis lemon
2 sudu makan minyak masak
Sedikit pewarna kuning (sissy pakai kunyit jer)
Cara Cara Menyediakan Ayam Goreng
Perap ayam yang telah dipotong kecil bersamaa air dan tepung serbaguna Bestari.
Sebelum menggoreng, sissy akan salut sekali lagi tepung yang kering sebelum masukkan ayam ke dalam kuali. Hasilnya lebih yummy!
Goreng dengan api yang perlahan untuk pastikan ayam masak sekata.
Cara Cara Menyediakan Sos Lemon
Bancuhkan semua sekali bahan untuk membuat sos di dalam satu bekas kecuali minyak masak.
Panaskan minyak di dalam kuali dan masak sos tadi dengan api perlahan sehingga pekat.
Tuangkan sos ke atas ayam goreng tadi. Sedia dihidang.
8. Ayam Masak Kurma
Masukkan Bahan blend, selepas naik bau, Masukkan ayam, carrot, kentang biarkan sekejap.
Masukkan air & sedikit santan.
Api kecil, Tunggu sehingga terbit minyak. Masukkan Cili padi Jika suka.
Siap di hidang.
9. Ayam Kukus Halia
BAHAN-BAHAN:
Ayam – di potong2
BAHAN-BAHAN PERAP:
3cm halia – hiris kecil-kecil
2 ulas bawang putih – cincang
1/2 susdu makan kicap cair
Sedikit Garam
Serbuk lada putih – jika suka
1/2 susdu makan minyak bijan
Daun bawang – di hiris
CARA MEMASAK:
Perap ayam dengan bahan-bahan perap selama 30min
Kukus 10min -15min
Kukus bergantung kepada berapa banyak ayam yanh dimasak
Tabur hirisan daun bawang. Siap dihidangkan.
Kredit resepi: jo isabelle joannes
10. Ayam Goreng Cili Halia Masam Manis
Bahan-bahan :
1/4 ekor ayam (potong garam kunyit & goreng) ketepikan
3 biji bawang merah (sederhana besar)
2 biji bawang putih
1 inci halia
1/2 inci belacan
4 biji lada merah
6 biji cilipadi
1 atau 2 keping Asam keping
1 sudu teh sos tiram
1 sudu teh cuka
1 sudu teh sos ikan
1 btg serai diketuk
Hirisan bawang besar
Minyak utk meggoreng
Garam gula / gula merah (jika suka)
Cara Penyediaan:
Kupas & blend (saya tumbuk jgn lumat sgt) bawang merah/ putih, halia, cilipadi, lada merah & belacan.
Masukkan dalam minyak yg dipanaskan (api sederhana) goreng hingga naik bau masukkan sedikit air supaya tak kering sgt sambil masukkan garam, kacau sekejap & masukkan gula 1/2 sudu teh saja & sedikit je gula merah, masukkan sos ikan, sos tiram, asam keping, cuka dan serai yg diketuk tadi.. goreng sampai naik bau kalau kering sgt letakkan air sedikit mengikut keadaan.. Masukkan ayam dengan hirisan bawang besar gaul sehingga bawang tu layu & boleh padamkan api.
Done!
Selamat Mencuba.
Pemilik resepi : @angelic.argan
11. AYAM GORENG BEREMPAH
Bahan-bahan:-
* 4 labu bawang merah
* 6 batang serai
* 2 tongkol lengkuas
* 3 sudu rempah kari ikan
* 3 sudu kunyit babas
* 5 sudu cili kering (blend)
* 5 helai daun kari 5 tangkai cili kering dipotong 3
* sedikit serbuk perasa
Cara Memasak:-
1. Ayam dipotong 16/atau ikut suka. Bersihkan dan toskan.
2. Perapkan ayam tadi bersama semua bahan-bahan blend bersama rempah, cili kering...perap lebih satu jam..
3. Panaskan minyak untuk "deep fry" dan goreng ayam tadi, api biar sederhana. Bila serdak agak kekuningan, tapis dan asingkan agar tidak hitam dan hangus (*akak biarkan jek..ok laa..xda la hangus sangat...sedang sedap makan..hehe)
4. Bila ayam dah masak, masukkan daun kari dan cili kering potong tadi.
5. Tabur atas ayam bersama serdak tadi....tentu menyelerakan, lebih banyak serai dan lengkuas lebih banyak serdaknya
Cara-cara memasak :
Kredit : Kaki Jalan Tegar
Jadi jom kita selongkar Resipi Berasaskan Ayam Terbaik Mesti Cuba Gerenti Sedap Memikat
1. Resipi Ayam bakar ala ala kenny rogers
Bahan-bahan:
1 ekor ayam, belah 4
8 ulas bawang putih - kisar
2 biji bawang besar - kisar
2 sb kicap manis
2 sb sos tiram
2 sb sos lada hitam
2 sb mix herbs
1 sb lada hitam
1 sk pasti sedap (optional)
1 sk garam
4 biji kentang
1 btg carrot
Sedikit 'Smoked Flavour Liquid' Chef Ammar - ni rahsia grilled chicken bau sangat sedap! Tapi kalau takde pun takpe. Sebab dia untuk aroma je. Bau asap-asap gitu..
Cara-cara:
1. Bersihkan ayam
2. Kisar bawang putih+bawang besar
3. Gaul ayam dengan bahan kisar dan semua bahan atas tu. Perap 1-2 jam. Kalau dapat semalaman lagi sedap.
4. Sementara tu, kupas kentang, carrot. Rebus dulu sampai masak. Tp jangan overcooked. Nanti kentang senang pecah. Dah masak tapis.
5. Susun ayam, kentang dan carrot atas tray. Sapu mentega kat atas. Eh, kentang dengan carrot gaul dulu dengan rempah perap ayam tadi tau. Baru ada rasa.
6. Renjis sedikit Smokes Flavour Liquid Chef Ammar. Serius memang sedap pakai ni kalau buat bakar-bakar. Tapi kalau takde pun takpe.
7. Tabur mix herbs dengan lada hitam sikit.
8. Bakar suhu 250 darjah celcius api atas bawah. Ikut oven masing- masing ye. Lepas 45 minit, keluarkan, sapu mentega lagi sekali. Ni untuk buatkan bahagian atas ayam jadi crispy dan tak kering. Masuk semula.
Bakar lagi sejam. Kena monitor ayam tau. Takut rentung lak. Kak Naz lagi 30minit nak masak guna api bawah je. Pandai-pandai korang la ye.
Dah siap, boleh makan dengan kuah blackpepper..merecikkkkk
Boleh share resepi ni dengan kawan-kawan ye. Kak Naz halalkan.Selamat mencuba!
2. Tom Yam Ayam Paling Kaw Dalam Alam Semesta
BAHAN A:
Ayam secukupnya | potong kecil. Jika mahu lebih sedap, guna seafood.
1 biji bawang besar | hiris
4 ulas bawang putih | hiris
2 batang serai | ketuk dan hiris menyerong
6 helai daun limau purut | buang urat tengah untuk elakkan pahit
Lengkuas | hiris
Cili padi | ketuk
Akar ketumbar
Sayur (bunga kubis,putik jagung, lobak merah,tomato, cendawan)
BAHAN B:
Pes tomyam botol kecil | anggaran 5-6 sudu makan
4 sudu teh pes cili thai
4 sudu makan susu cair sejat
Daun ketumbar | hiris
Garam dan serbuk perasa secukupnya
CARA MEMASAK:
1.Masukkan 2 liter air atau lebih sedikit. Masukkan akar ketumbar. Akar ini dapat menyerlahkan lagi kesedapan tomyam.
2.Setelah air mendidih, masukkan ayam. Masak hingga isi ayam menjadi putih.
3.Masukkan semua bahan hiris dan bahan yang diketuk tadi. Kacau sebati.
4.Masukkan pes tomyam dan pes cili thai. Kacau sebati dan masukkan garam serta serbuk perasa dengan secukupnya.
5.Masukkan sayur. Masak hingga sayur empuk.
6.Bila dah mendidih, masukkan sedikit susu cair sejat. Kacau sebati dan padamkan api. Akhir sekali, tabur daun ketumbar. Perah limau jika perlu. Jika guna pes tomyam jenama seperti diatas, tidak perlu perah limau kerana rasanya sudah cukup masam.
7.Sedia untuk dinikmati.
3. Resipi Ayam Buttermilk
Bahan-Bahan:
- 2 ketul besar ayam, bahagian dada
- 1/2 tin susu cair
- 3 ulas bawang putih, hiris halus
- 1/2 biji bawang besar holland atau bawang besar biasa, potong dadu
- 4 sudu besar mentega
- 2 tangkai daun kari
- 4 biji cili padi
- Bahan-bahan untuk tepung salutan ayam:
- 2-3 sudu besar tepung gandum
- 1 sudu besar serbuk kari
- 1 biji telur
- Sedikit garam
- Air secukupnya
Cara-cara penyediaan:
4. Ayam Percik Kelantan
- Potong dadu isi ayam, bersihkan dan toskan airnya.
- Masukkan telur dan garam ke atas ayam dan gaulkan sebati.
- Masukkan tepung, serbuk kari dan sedikit air. Kacau supaya tepung pekat dan menyaluti ayam. Perap selama 30 minit atau lebih.
- Goreng ayam di dalam minyak panas sehingga garing. Angkat dan ketepikan.
- Cara-cara untuk ayam buttermilk:
- Dalam kuali, panaskan butter sehingga cair dan tumis bawang putih, cili dan daun kari sehingga naik bau.
- Masukkan susu cair dan bawang besar. Kemudian masukkan ayam yang digoreng tadi.
- Masak sehingga kuah sedikit pekat. Perasakan dengan garam dan gula secukupnya.
- Tips:
- Kalau tak mahu pedas, jangan masukkan cili. Dan kalau anda mahu cara yang mudah dan cepat untuk penyediaan ayam goreng, boleh juga gunakan tepung goreng serbaguna yang sedia ada di pasaran
4. Ayam Percik Kelantan
BAHAN-BAHAN
Bahan perapan:
Ayam seekor dipotong 4 (saya guna bahagian dada saja)
5 ulas bawang merah*
5 ulas bawang putih*
halia sebesar ibu jari*
sedikit garam
Bahan untuk kuah:
1 cawan santan cair*
serai 4 batang*
halia besar ibu jari*
lengkuas besar ibu jari*
20 tangkai cili kering* (rendam air panas dulu)
1 cawan air*
gula 5 sudu makan
garam sedikit
1 sudu makan bahan perasa (optional, saya guna Maggi Cukup Rasa untuk rasa manis-manis)
2-3 butir asam keping
santan pekat (masukkan kemudian)
CARA-CARA
1. SEDIAKAN BAHAN PERAPAN
Pertama sekali, tumbukkan semua bahan perapan bertanda * seperti yang disenaraikan di atas. Tumbuk kasar semua bahan tersebut dan perasakan dengan sedikit garam.
2. PERAPKAN 1 JAM
Kelarkan sedikit ayam supaya ia dapat menyerap bahan perapan. Lumur dan perapkan lebih kurang 1 jam atau lebih. Kalau lebih lama, lebih sedaplah rasanya.
Ayam yang diperap kali pertama
3. SEDIAKAN KUAH
Sementara itu, kita boleh sediakan kuah. Ambil semua bahan yang bertanda * dan kisar dengan blender. Selepas siap dikisar, didihkan di atas pemanggang, kuali, atau periuk masakan anda.
Tambahkan 2-3 butir asam keping dan perasakan dengan gula, garam, dan perasa.
Menyediakan kuah ayam percik
4. MASAKKAN AYAM YANG DIPERAP
Seterusnya, ambil ayam yang diperap tadi dan masukkan ke dalam didihan kuah sehingga separuh masak.
5. ANGKAT AYAM & PERAP SEKALI LAGI
Selepas ayam agak-agak kecut sedikit / separuh masak, keluarkannya dan perapkan lagi sekali dengan sedikit kuah ini selama 1 jam atau lebih.
Sementara itu, lebihan kuah yang di atas kuali kita tambahkan dengan 1 cawan santan pekat. Masakkan semua biar mesra dan bila teksturnya dah cukup pekat, bolehlah tutup api.
resepi ayam percik
Ayam yang separuh masak diperap lagi sekali
6. BAKAR / GORENG / PANGGANG AYAM
Akhir sekali, bolehlah dimasak ayam tadi mengikut cara yang anda suka. Tak kisahlah nak bakar dalam oven, panggang atas api, atau dimasak atas kuali leper asalkan ia masak sepenuhnya.
resepi ayam percik
7. SEDIA DIHIDANGKAN
Bila ayam dah masak sepenuhnya, hidangkan bersama kuah yang dibuat tadi. Nampak menyelerakan!
5. RESEPI AYAM PERAP MAYO. Try lah sedapp!
Bahan:
Ayam ikut suka berapa banyak
Halia
Bawang Putih
Mayonis
Sos Tiram
Kicap (saya pakai kicap manis)
Honey
Serbuk Cukup Rasa @ Kiub Ayam
Cara:
1. Tumbuk Halia & Bawang Putih
2. Campur semua dan gaul sebati. Adjust lah rasa nak manis ke or lemak. Nak manis berlemak..lebihkan honey & mayonis
3. Perap lah 5jam keatas
4. Boleh digoreng & di bakaooorrr
Selamat mencuba!
Boleh dijadikan sbg Nasi Ayam pom sedap.
6. Ayam Masak Merah
# Bahan-bahan kisar #
4-5 biji cili kering
1 cm halia
2 ulas bawang putih
1 labu bawang besar
1 biji tomato-potong dadu
1/2 cawan sos tomato
## Bahan Hias ##
1/2 biji bawang besar- potong bulat
kacang hijau secukupnya
Cara menyediakan dan memasak:
- Bersih ayam. Potong kecil-kecil dan gaul dengan garam kunyit. Goreng sehingga 2/3 masak
- Tumis bahan kisar kecuali sos tomato dan tomato sehingga naik bau. Kemudian barulah dimasukkan sos dan buah tomato. Tumis sehingga naik minyak.
- Masukkan ayam. Biar kuah jadi pekat. Sekali sekala hendaklah digaul balikkan.
- Bila kuah dah pekat bolehlah masuk bahan-bahan hias. Biar 1-2 minit. Kemudian padamkan api.
- Siap untuk dihidangkan.
Bahan bahan :
Ayam
Tepung serbaguna Bestari
Untuk perapan ayam, kalau ikutkan ada resepi lain. Tapi ini cara sissy yer. Mudah Sedap dan Cepat. Tepung Bestari dah secukup rasa.
Bahan Untuk Sos Lemon
1 cawan air
¹⁄³ cawan gula
½ kiub ayam
1½ sudu tepung jagung
2 sudu makan perahan jus lemon
¾ sudu kecil garam
2 potongan nipis lemon
2 sudu makan minyak masak
Sedikit pewarna kuning (sissy pakai kunyit jer)
Cara Cara Menyediakan Ayam Goreng
Perap ayam yang telah dipotong kecil bersamaa air dan tepung serbaguna Bestari.
Sebelum menggoreng, sissy akan salut sekali lagi tepung yang kering sebelum masukkan ayam ke dalam kuali. Hasilnya lebih yummy!
Goreng dengan api yang perlahan untuk pastikan ayam masak sekata.
Cara Cara Menyediakan Sos Lemon
Bancuhkan semua sekali bahan untuk membuat sos di dalam satu bekas kecuali minyak masak.
Panaskan minyak di dalam kuali dan masak sos tadi dengan api perlahan sehingga pekat.
Tuangkan sos ke atas ayam goreng tadi. Sedia dihidang.
8. Ayam Masak Kurma
Bahan-Bahan
Ayam
*Bwg besar
*Bwg putih
*Halia
* BLEND
Air
1 peket kecil Rempah kurma
Kentang
Carrot
Sedikit santan
Cara Memasak :
Tumis Bwg besar & bwg putih hiris
Bunga lawang, buah pelaga & kayu manis
Ayam
*Bwg besar
*Bwg putih
*Halia
* BLEND
Air
1 peket kecil Rempah kurma
Kentang
Carrot
Sedikit santan
Cara Memasak :
Tumis Bwg besar & bwg putih hiris
Bunga lawang, buah pelaga & kayu manis
Masukkan Bahan blend, selepas naik bau, Masukkan ayam, carrot, kentang biarkan sekejap.
Masukkan air & sedikit santan.
Api kecil, Tunggu sehingga terbit minyak. Masukkan Cili padi Jika suka.
Siap di hidang.
9. Ayam Kukus Halia
BAHAN-BAHAN:
Ayam – di potong2
BAHAN-BAHAN PERAP:
3cm halia – hiris kecil-kecil
2 ulas bawang putih – cincang
1/2 susdu makan kicap cair
Sedikit Garam
Serbuk lada putih – jika suka
1/2 susdu makan minyak bijan
Daun bawang – di hiris
CARA MEMASAK:
Perap ayam dengan bahan-bahan perap selama 30min
Kukus 10min -15min
Kukus bergantung kepada berapa banyak ayam yanh dimasak
Tabur hirisan daun bawang. Siap dihidangkan.
Kredit resepi: jo isabelle joannes
10. Ayam Goreng Cili Halia Masam Manis
Bahan-bahan :
1/4 ekor ayam (potong garam kunyit & goreng) ketepikan
3 biji bawang merah (sederhana besar)
2 biji bawang putih
1 inci halia
1/2 inci belacan
4 biji lada merah
6 biji cilipadi
1 atau 2 keping Asam keping
1 sudu teh sos tiram
1 sudu teh cuka
1 sudu teh sos ikan
1 btg serai diketuk
Hirisan bawang besar
Minyak utk meggoreng
Garam gula / gula merah (jika suka)
Cara Penyediaan:
Kupas & blend (saya tumbuk jgn lumat sgt) bawang merah/ putih, halia, cilipadi, lada merah & belacan.
Masukkan dalam minyak yg dipanaskan (api sederhana) goreng hingga naik bau masukkan sedikit air supaya tak kering sgt sambil masukkan garam, kacau sekejap & masukkan gula 1/2 sudu teh saja & sedikit je gula merah, masukkan sos ikan, sos tiram, asam keping, cuka dan serai yg diketuk tadi.. goreng sampai naik bau kalau kering sgt letakkan air sedikit mengikut keadaan.. Masukkan ayam dengan hirisan bawang besar gaul sehingga bawang tu layu & boleh padamkan api.
Done!
Selamat Mencuba.
Pemilik resepi : @angelic.argan
11. AYAM GORENG BEREMPAH
Bahan-bahan:-
* 4 labu bawang merah
* 6 batang serai
* 2 tongkol lengkuas
* 3 sudu rempah kari ikan
* 3 sudu kunyit babas
* 5 sudu cili kering (blend)
* 5 helai daun kari 5 tangkai cili kering dipotong 3
* sedikit serbuk perasa
Cara Memasak:-
1. Ayam dipotong 16/atau ikut suka. Bersihkan dan toskan.
2. Perapkan ayam tadi bersama semua bahan-bahan blend bersama rempah, cili kering...perap lebih satu jam..
3. Panaskan minyak untuk "deep fry" dan goreng ayam tadi, api biar sederhana. Bila serdak agak kekuningan, tapis dan asingkan agar tidak hitam dan hangus (*akak biarkan jek..ok laa..xda la hangus sangat...sedang sedap makan..hehe)
4. Bila ayam dah masak, masukkan daun kari dan cili kering potong tadi.
5. Tabur atas ayam bersama serdak tadi....tentu menyelerakan, lebih banyak serai dan lengkuas lebih banyak serdaknya
12. Ayam Masak Halia
Bahan-Bahan:
- 500 gram ayam, potong kecil
- 4 ulas bawang putih, hiris nipis
- 2 cm halia, dihiris halus memanjang
- 1 sudu besar kicap cair
- 1 sudu besar sos tiram
- 1 biji bawang besar, hiris nipis membulat
- 1 biji cili merah, hiris nipis
- 1 tangkai daun bawang, hiris panjang 2cm cm
- 1 1/2 sudu kecil tepung jagung, bancuh dengan sedikit air
- minyak masak, untuk goreng ayam
- sedikit lada sulah atau lada hitam
- sedikit garam dan kunyit
- garam dan gula, secukup rasa
Cara-cara memasak :
- Panaskan minyak. Gaul ayam bersama garam dan kunyit kemudian goreng separuh masak. Angkat dan ketepikan.
- Ambil sedikit minyak dari baki gorengan ayam tadi anggaran 1/2 senduk dan tumis bawang putih bersama halia sehingga naik bau. Masukkan kembali ayam yang digoreng separuh masak tadi..
- Masukkan pula sos tiram, kicap cair, dan sedikit taburan lada putih. Kacau seketika (jaga jangan sampai bawang putih hangus).
- Masukkan air bancuhan tepung jagung dan kacau sehingga kuah menjadi sebati dan pekat. Tambah sedikit lagi air jika anda suka lebih kuah.
- Taburkan dengan cili merah dan bawang besar dan kacau selama 2-3 minit sebelum diangkat. Perasakan dengan garam dan gula secukup rasa.
- Angkat dan tabur dengan daun bawangdan. Hidangkan bersama nasi panas.
- Tips:
- Hati-hati semasa masukkan garam kerana kicap cair sudah masin. Begitu juga ayam tadi yang sudah masin diperasakan garam semasa menggoreng
Comment
Sekian, Selamat Mencuba