Dengan menggunakan bahan asas telur ayam sahaja percaya tak banyak resipi boleh tercipta dan sangat mengenyangkan kalau dimakan sekali dengan nasi.


Jadi jom kita selongkar satu persatu
1. Kari Telur Ayam

Beberapa biji telur – rebus dulu kemudian kupas kulitnya
BAHAN-BAHAN
bunga cengkeh
kayu manis
bunga lawang
rempah kari daging
kerisik
santan - terpulang pada citarasa kepekatan kuah kari
Garam
Air- ikut citarasa nk kuah pekat &bny mana
Bahan dikisar/ ditumbuk
bawang merah
bawang putih
halia
CARA PENYEDIANNYA
bahan yg ditumbuk tadi digaul dgn rempah dlm satu mangkuk dan dibancuh dgn sedikit air.
panaskan minyak dan tumis kayu manis, bunga lawang dan cengkih hingga naik bau...
kemudian masukkan campuran rempah tadi yg digaul dgn bahan yg ditumbuk..
Biar sampai garing dan naik minyak. Lps tu , masukkan santan tadi..masukkan air utk ikut tahap kepekatan yg dikehendaki..
masukkan kerisik ..gaul bagi sebati ..
Akhir sekali masukkan telur ayam rebus tadi.masak hingga mendidih. Kemudian masukkan garam secukup rasa.Tutup api dan sedia dihidangkan..

Bahan:

Bahan bahan

Tumis bawang merah, bwg putih dan cili besar potong
Masukkan air
Masukkan 1 cube ayam knorr
Bila mendidih pecahkan telur sebiji sebiji
Masukkan garam dan adjust rasa
Bila telur masak, masukkan suhun (rendam dulu 10 minit)
Masukkan daun bawang
Tutup api
Siap
5. Resepi telur bistik cara sy

Utk telur dadar : Pecahkan telur + garam + daging ayam potong dadu yg dh digoreng terlebih dahulu (sy guna daging burger). Gorengkan telur mcm biasa.
Utk kuah : Tumiskan bwg putih cincang + bwg holland potong dadu. Dah layu, masukkan sos cili + sos tomato. Tambah air.
Tambah cili padi ketuk, sayur (bunga kobis + carot + celery + capsicum)
Perasakan dgn garam.
Dah siap kuah, tuang atas telur dadar tu. Tabur daun sup daun bwg
*nak kuah lebih, tambah air lebih, cili sos dgn cili tomato lebih.
6. Telur bungkus ala thai
Sumber resepi : Farida Alang

Bahan-Bahan:
7. Telur Dadar Berkeju II

Olahan : Amie's Little Kitchen
Bahan-bahan:
1. Campur telur bersama semua bahan di atas kecuali mentega dan hirisan keju.
2. Panaskan kuali non-stik saiz kecil, dan cairkan sedikit mentega.
3. Masukkan 1/3 bahagian adunan telur ke dalam kuali.
4. Masukkan 1/3 cawan hirisan keju Cheddar.
5. Apabila permukaan telur dadar kelihatan kental, terbalikkan dengan berhati-hati.
6. Setelah telur dadar kelihatan kuning keemasan, angkat.
7. Ulangi 3,4 & 5 hingga selesai.
8. Telur Dadar Aneka Rasa

Bahan:
Cara2:
9. Telur Goreng Cencaluk
CARA MEMBUATNYA
10. TELUR GORENG KICAP PEDAS

Bahan-Bahan :
11. Telur Masak SOS Ikhlas dari LILY

BAHAN:
*X perlu garam atau asam jawa na..cukupkan semua rasa dgn bahan di atas
12. Resipi Telur pecah Hancur Meletop

BY ~ Aleen Aireish
Bahan-bahan :
Cara-caranya :
1. tumis cili kering hingga masak
2. masukkan cili sos
3. masukkan gula merah, gula pasir & garam
4. rasa dah meletop, pecah kan telur sebiji-sebiji dalam kuali, biarkan telur 1/2 masak, terbalikkan .. korang kaup manja telur tu dlm kuali baru jadi hancur-hancur tu. ~>> Nak jd hancur halus-halus, masa korang dah pecahkan telur, terus aje gaul telur tu dangan sambal, siap
5. sedia untuk dihidang
13. Egg Quiche
Bahan:
1. 1 biji telur
2. 2 sudu susu segar
3. Garam, lada sulah
4. Roti bagel/ french bread/ roti keras
5. 2-3 sudu cream cheese
6. Hirisan daging ayam/lembu ( chicken ham )
7. Mustard ( jika mahu )
Cara-cara:
1. Pukul telur bersama susu di dalam cawan dan tambah garam/lada sulah. Carikkan roti menjadi kepingan kecil dan masukkan ke dalam bancuhan tadi bersama cream cheese dan gaul. Tambahkan hirisan daging ayam ( chicken ham ) dan tambahkan daun sup jika mahu.
2. Masukkan ke dalam microwave selama 1 minit ataupun tambah masa jika anda suka. Hidangkan
14. Telur Masak Cuka
Ramuan
2 orang

Kredit : Resepi IBU
1. Kari Telur Ayam

Beberapa biji telur – rebus dulu kemudian kupas kulitnya
BAHAN-BAHAN








Bahan dikisar/ ditumbuk



CARA PENYEDIANNYA







Bahan:
- 10biji telur -rebus
- 2paket kecil rempah kurma
- 5ulas bawamg putih (hiris)
- 1labu bawang merah besar -hiris besar)
- 1inci halia
- 2biji tomato (optional)
- 1biji lobak merah
- Kulit kayu manis
- Buah pelaga
- Bunga lawang
- Air asam sikit
- Garam secukup rasa
- Air secukupnya
- Tumis bawang putih, bawang merah, halia, kulit kayu manis, buah pelaga, bunga lawang sampai naik bau...masukkan rempah kurma yg telah dibancuh dgn air ...tumis sampai pecah minyak ..
- Masukkan air asam, dan air sedikit demi sedikit, kacau hingga sebati. Masukkan kentang, lobak, msak sehingga empuk. Masukkan telur, cili merah, tomato, dan garam secukup rasa ..lepas tu adjust lah kuah dia nk pekat @ cair ...

Bahan bahan
- 5 ulas bawang merah
- 3 ulas bawang putih
- 1 biji bawang besar - hiris
- 3-4 sb cili kisar
- Sedikit belacan
- Garam
- Gula
- Air asam jawa
- Telur - rebus, kupas & goreng
- Panaskan minyak. Tumis bawang merah dan bawang putih yang dimesin sehingga garing dan wangi.
- Masukkan cili kisar dan goreng dengan api perlahan sehingga betul betul garing. Masukkan gula terlebih dahulu supaya sambal berwarna merah cantik. Masukkan garam, belacan dan air asam jawa. Kalau terlalu pekat, tambahkan air sedikit demi sedikit.
- Kemudian masukkan bawang besar yang dihiris. Akhir sekali masukkan telur rebus yang telah digoreng. Sesuaikan rasa dan kepekatan
- Angkat dan hidangkan panas panas dengan nasi lemak atau nasi putih atau nasi minyak.

Tumis bawang merah, bwg putih dan cili besar potong
Masukkan air
Masukkan 1 cube ayam knorr
Bila mendidih pecahkan telur sebiji sebiji
Masukkan garam dan adjust rasa
Bila telur masak, masukkan suhun (rendam dulu 10 minit)
Masukkan daun bawang
Tutup api
Siap
5. Resepi telur bistik cara sy


Utk telur dadar : Pecahkan telur + garam + daging ayam potong dadu yg dh digoreng terlebih dahulu (sy guna daging burger). Gorengkan telur mcm biasa.
Utk kuah : Tumiskan bwg putih cincang + bwg holland potong dadu. Dah layu, masukkan sos cili + sos tomato. Tambah air.
Tambah cili padi ketuk, sayur (bunga kobis + carot + celery + capsicum)
Perasakan dgn garam.
Dah siap kuah, tuang atas telur dadar tu. Tabur daun sup daun bwg

*nak kuah lebih, tambah air lebih, cili sos dgn cili tomato lebih.
6. Telur bungkus ala thai
Sumber resepi : Farida Alang

Bahan-Bahan:
- 2 biji telur
- 100gm isi ayam @ daging ( dicincang)
- 2 ulas bawang putih
- 1 ulas bawang besar ( dihiris nipis)
- 1 biji tomato ( dibelah 6 )
- 1 camb kacang peas
- 2 camb sas tomato
- 1 camb sos tiram
- garam secukup rasa
- daun ketumbar ( dipotong 1 inci )
- Telur dipukul dan digoreng dadar. Ketepikan.
- Tumis bawang putih sehingga kekuningan kemudian masukkan isi ayam @ daging.
- Setelah masak masukkan sos tomato, sos tiram, garam,bawang besar masak sehingga bawang layu. Masukkan tomato dan kacang peas, masak sebentar kemudian angkat dan diletakkan ke atas telur dadar.
- Letakkan daun ketumbar dan bungkus telur berbentuk empatsegi.
- Sedia dihidang.
7. Telur Dadar Berkeju II

Olahan : Amie's Little Kitchen
Bahan-bahan:
- 5 biji telur gred B
- 1/2 labu bawang besar - potong dadu
- 3 batang daun sup - hiris halus
- 7 biji cili padi - hiris halus
- 1 cawan hirisan keju Cheddar
- 1 sudu teh baking powder
- 1 sudu teh serbuk pati ayam MAGGI Cukup Rasa
- mentega
1. Campur telur bersama semua bahan di atas kecuali mentega dan hirisan keju.
2. Panaskan kuali non-stik saiz kecil, dan cairkan sedikit mentega.
3. Masukkan 1/3 bahagian adunan telur ke dalam kuali.
4. Masukkan 1/3 cawan hirisan keju Cheddar.
5. Apabila permukaan telur dadar kelihatan kental, terbalikkan dengan berhati-hati.
6. Setelah telur dadar kelihatan kuning keemasan, angkat.
7. Ulangi 3,4 & 5 hingga selesai.
8. Telur Dadar Aneka Rasa

Bahan:
- 5 biji telur
- 8 ekor udang sederhana besar dibuang kulit dan dipotong kecil
- 4 batang jejari ketam dipotong kecil
- 1/2 biji tomato dibuang biji, dihiris dan dipotong dadu
- sedikit capsicum merah didadu kecil
- sedikit capsicum hijau didadu kecil
- sedikit daun bawang dan daun sadri dihiris kecil
- 2 sudu besar fresh milk
- segenggam cheese mozarella parut
- garam secukupnya
Cara2:
- Masukkan kesemuanya ke dalam mangkuk dan kacau sebati .
- Panaskan kuali leper saiz kecil. Bahagikan kepada beberapa bahagian dan goreng menggunakan minyak yang sedikit agak-agak setengah sudu besar.
- Sediakan untuk dimakan. Dengan nasi boleh, makan dengan sos pun boleh
9. Telur Goreng Cencaluk
- 3 biji telur gred A
- 1 biji bawang besar, hiris halus
- 1 ulas bawang putih, cincang halus
- 1 tangaki kacang panjang, hiris halus
- 4 - 5 biji cili padi, hiris halus
- 6 tangaki daun kucai, hiris halus
- 1 pokok kecil daun sup, hiris halus
- 2 camca besar cencalok, toskan dan perah sedikit
CARA MEMBUATNYA

- Satukan semua bahan tadi bersama telur, kacau dengan garfu sehingga semua bergaul sebati. Panaskan minyak dalam "non-stick pan", dan tuang bancuhan telur. Tutup permukaan frying pan dengan tudung periuk. Masak guna api sederhana.
- Bila permukaan telur kelihatan kering, dengan berhati2, terbalikkan telur dan masak hingga kedua2 permukaan garing dan kuning keemasan. Angkat dan hidangkan panas bersama nasi hangat dan sambal belacan.
10. TELUR GORENG KICAP PEDAS

Bahan-Bahan :
- Telur 4 biji
- Sebiji Bawang besar dihiris halus*
- Cili padi 7 biji dihiris*
- Setengah biji Tomato dipotong dadu*
- Kicap*
- 4 biji Limau kasturi dibelah 2
- Minyak untuk menggoreng
- Goreng telur. Angkat dan letak dalam pinggan.
- Campurkan semua bahan bertanda bintang* dan kicap, di dalam bekas lain. Perah sedikit limau kasturi.
- Tuangkan di atas telur yang siap digoreng tadi
- Siap untuk dihidang
11. Telur Masak SOS Ikhlas dari LILY

BAHAN:
- 2 biji bawang besar dihiris kasar
- 3-4 inci halia dihiris kasar
- 3-4 sudu makan cili kering kisar
- Sos tomato Kimball(lebih Dr sos cili UTK gantikan asam jawa)
- Sos cili Life(kuantiti sikit dari sos tomato)
- Kicap manis Life(4-5sudu makan)
- Sedikit air
- Telur goreng
- Minyak menumis
- 1 tin kecil kacang peas(x perlu buang air)
- Panaskan minyak
- Tumiskan cili kering kisar hingga masak dan pecah minyak
- Masukkan SEPARUH kuantiti bawang besar hiris dan halia hiris
- Kacau hingga bawang layu
- Masukkan semua sos dan kicap bersama sedikit air
- Masak hingga mendidih
- Masukkan baki bawang besar dan kacang peas
- Kacau rata..
- Masukkan telur goreng renihkan seketika..
- Dan siappp!
*X perlu garam atau asam jawa na..cukupkan semua rasa dgn bahan di atas
12. Resipi Telur pecah Hancur Meletop

BY ~ Aleen Aireish
Bahan-bahan :
- 3 biji telur
- 4 s/mkn cili yg telah dikisar bersama dgn bawang merah & putih
- 3 s/mkn cili sos
- 1 s/mkn gula merah
- 2 s/mkn gula pasir
- garam secukup rasa
Cara-caranya :
1. tumis cili kering hingga masak
2. masukkan cili sos
3. masukkan gula merah, gula pasir & garam
4. rasa dah meletop, pecah kan telur sebiji-sebiji dalam kuali, biarkan telur 1/2 masak, terbalikkan .. korang kaup manja telur tu dlm kuali baru jadi hancur-hancur tu. ~>> Nak jd hancur halus-halus, masa korang dah pecahkan telur, terus aje gaul telur tu dangan sambal, siap
5. sedia untuk dihidang
13. Egg Quiche

Bahan:
1. 1 biji telur
2. 2 sudu susu segar
3. Garam, lada sulah
4. Roti bagel/ french bread/ roti keras
5. 2-3 sudu cream cheese
6. Hirisan daging ayam/lembu ( chicken ham )
7. Mustard ( jika mahu )
Cara-cara:
1. Pukul telur bersama susu di dalam cawan dan tambah garam/lada sulah. Carikkan roti menjadi kepingan kecil dan masukkan ke dalam bancuhan tadi bersama cream cheese dan gaul. Tambahkan hirisan daging ayam ( chicken ham ) dan tambahkan daun sup jika mahu.
2. Masukkan ke dalam microwave selama 1 minit ataupun tambah masa jika anda suka. Hidangkan
14. Telur Masak Cuka

Ramuan
2 orang
- Telur 2 biji
- 1 biji bawang besar
- 2 sudu besar cuka
- 50 ml Air
- 3 biji cili padi
- Secubit garam
- Rebus telur, kupas dan potong 4 atau 5.
- Potong nipis bawang nipis2,gaul bersama garam sehingga menjadi layu.
- Masukkan Air dan cuka.gaul,potong telur,.Susun telur atas pingan,tuangkan bawang tadi ke atas telur, jika hendak pedas, letak kan cili padi potong. Siap
15. Lepat Telur

Ramuan
3 orang
Langkah Penyediaan3 orang
- 2 biji telur
- 1 biji bawang
- 1 tangkai cili besar merah
- 1/2 cawan kubis
- 1/2 cawan lobak merah
- 1 tangkai daun sup
- 1/2 sdk lada sulah
- 1/2 sdk garam
- 1 lembar daun pisang (ambil bahagian pucuk)
- 1 sdb minyak
- Pastikan semua bahan telah dibersihkan. Bawang, lada besar merah, lobak merah, daun sup dan kubis dihiris halus.
- Gabungkan telur, bahan-bahan yang telah dihiris, garam dan lada sulah dalam mangkuk. Kacau hingga sebati.
- Ambil lembaran daun pisang. Guna bahagian pucuk daun pisang kerana bahagian tersebut lebih nipis dan lembut. Potong daun pisang kepada saiz yang kecil dan sesuai untuk lepat.
- Sapukan sedikit minyak pada daun pisang. Letakkan terlebih dahulu bahan-bahan yang dihiris. Kemudian gulung daun pisang dan curahkankan beberapa sudu telur dalam gulungan daun pisang tadi. Lipat bahagian kiri dan kanan daun pisang.
- Panggang lepat telur atas kuali leper. Terbalikkan lepat telur sekali sekala bagi memastikannya kedua-dua belah bahagian telah masak. Seterusnya, bolehlah diangkat, dihidang dan dinikmati. Selamat mencuba.
Sekian.
Semoga bermanfaat dan selamat mencuba.
Semoga bermanfaat dan selamat mencuba.
Kredit : Resepi IBU