6 Jenis Potongan Bawang Putih Khusus Dalam Sesebuah Masakan

Bawang putih pun ada teknik dan cara potong tau dan setiap satu dapat mempengaruhi rasa dalam masakan. Setiap potongan bawang tu ada khususnya untuk sebuah masakan yang tertentu.

Jadi jom kita selongkar potongan yang selama ini kita guna tepat tak dengan masakan yang kita nak cuba.



Jenis potongan bawang putih dan jenis masakan yang sesuai 🔪

Sebelum kena potong!

Dari kiri:

HIRISAN TENGAH
Sesuai untuk sup / masakan yang memakan masa lamak.



HIRISAN TEPI
Sesuai untuk masakan bertumis (sayur, nasi goreng).



MINCED/DICED (CINCANG/DADU)
Sesuai untuk masakan yang mementingkan paras rupa (presentation) dan sesuai untuk orang yang tak suka kunyah bawang. Tapi potongan tok paling cepat hangus haha!



CRUSHED/HANCUR
Sesuai untuk masakan yang betunok (grilled/oven), stew, dan perapan.



POTONGAN SEPARUH/BUNGA
Sesuai untuk merembeskan wangian/aroma dan perasa bawang putih ke dalam masakan (stew, roast, searing).


Semoga membantu!

Kredit : Faridh Rezza

Post a Comment

Apa Kata Anda?

Previous Post Next Post