Tongmo, Makanan Asli Kemboja Yang Semakin Digemari Di Malaysia

Semakin ramai nampaknya peniaga di Malaysia yang mula menjual dan mengkomersialkan Tong Mo ini. Scroll-scroll di Twitter ternampak satu posting pasal makanan yang agak rare ini dan pastinya menjadi tanda tanya buat yang pertama kali melihatnya.
 


Apa itu Tongmo?
Tongmo ni sosej daging. Daging yang dicincang dengan lemak lembu yang terpilih. Digaulkan dengan rempah. Dan disumbat dalam usus lembu yang dah dibersihkan.   




Rasanya?
Rasa dia manis, masin secukup seakan-akan macam daging burger dalam bentuk sosej , tapi Tong Mo ini di bakar dan masih berjus dan yang penting lepas makan mesti ketagih nak makan lagi. 


Dibakar macam sate.


Tu Dia..Tergantung cantik molek memanggil-manggil.


Di mana boleh dapatkan?
Sekarang dah makin ramai yang buat boleh dapatkan di gerai-gerai yang tumbuh bagai cendawan di jalanan seperti di Taman Mulia Jaya, Ampang, Dekat Petronas bukit antarabangsa dan banyak lagi.

Juga boleh didapati dalam bentuk sejuk beku. Harga sepeket Rm20 . Dalam setiap paket korang akan dapat 3 ketul Tongmo Jumbo + Sos Chili Thai + Seasoning.



p/s : Mungkin suatu hari nanti TongMo semakin mendapat tempat dan dijadikan menu lazim di pasar malam setempat seperti makanan Tokoyami, Kepak Ayam Madu dan lain-lain.

Seji

Kredit : supremejohass

Post a Comment

Apa Kata Anda?

Previous Post Next Post