15 Aneka Masakan Sayur Simple Mudah Disediakan, Penambah Seri Dalam Makanan

Hidangan sayur sentiasa menjadi pelengkap hidangan makanan, tiada masakan sayur ibarat sudu tanpa kuah seperti ada sesuatu yang kurang rasanya. 



Jadi jom kita selongkar antara resipi berasaskan sayur menarik untuk kita cuba, ada yang simple mudah disediakan

1. Terung Goreng Berlado



Terung goreng berlado nasi panas2 ada peminat..sila komen..

Bahan2
* Terung potong n goreng dlu seketika.masa goreng yg purple pastikan berada di atas supaya kaler cantik..
* bahan tumbuk cili padi ikut suka bawang besar bawang putih
* ikan bilis ditumbuk2 dahulu
* garam perasa gula
* sedikit air

Cara memasak
  1. panaskan minyak kemudian masukkan ikan bilis.goreng sehingga garing
  2. dah garing masukkan bahan yg ditumbuk bersama bahan2 lain.
  3. dah mendidih masukkan terung kacau2 seketika dah siap.boleh tutup api n hidang.makan dgn nasi panas2 sedap mau bertambah2..maka diet pun ke laut..
Selamat mencuba hampa semua..

Cdt arieza rieza

2. Sayur Campur Ala Cina
 
 

Bahan-bahan :
  • 50g bunga kubis.
  • 5 ulas kacang buncis.
  • 1 biji lada benggala – dipotong dadu.
  • 2 biji lobak merah – dipotong nipis.
  • 5 ulas bawang putih – dikisar.
  • 2 sudu besar sos tiram.
  • sedikit stok ayam.
  • 50ml air.
  • 2 sudu tepung jagung – dibancuh dengan air.
  • 2 biji cili merah – dipotong kecil (untuk hiasan).
  • 10g bawang merah – digoreng (untuk hiasan).
Cara Penyediaan Resepi :

1. Panaskan kuali , masukkan minyak dan t.umis bawang putih
2. Masukkan air , stok ayam dan sos tiram.
3. Masukkan garam dan air bancuhan tepung jagung.
4. Kacau sos sehingga pekat dan masukkan sayur-sayuran.
5. Kacau sampai mendidih dan masukkan cili merah serta bawang goreng.

Kredit nota hati lelaki

3. RESEPI SAYUR BAYAM TUMIS


Bahan-Bahan:
  •  1 ikat bayam, potong kecil dan asingkan batang yang lembut
  •  3 biji bawang merah, hiris nipis
  •  3 ulas bawang putih, hiris nipis
  •  1 sudu besar sos tiram
  •  6-7 ekor udang, buang kulit cili merah
  •  garam secukup rasa
  •  1-2 sudu besar minyak masak

Cara Penyediaan:
1. Panaskan minyak dan tumis bawang merah bersama bawang putih sehingga kekuningan.
2. Masukkan udang dan kacau seketika sehingga separuh masak.
3. Masukkan bahagian batang bayam dan masak sehingga lembut.
4. Masukkan pula bahagian daun bayam serta diikuti air secukupnya.
5. Kemudian masukkan sos tiram, cili merah dan garam secukup rasa. Rebus hingga mendidih dan tutup api.

Tips: Jangan masak terlalu lama kerana sayur akan melecur dan kurang khasiatnya.

Cdt : CheNom

4. Masak Lemak Putih Petola Versi Kelantan

 
Bahan bahan:
  • 1 kotak santan kotak
  • 1 batang petola
  • 1-2 tangkai cili hijau solok
  • 1/2 tangkai cili merah
  • 1 sudu kecil Maggi Cukup Rasa
  • Garam - jika perlu
Bahan Tumbuk:
  • 1 ekor ikan rebus - ambik isi
  • 1-2 ulas bawang merah
  • 1/2 sudu besar lada hitam
Cara cara:
  1. Masukkan santan ke dalam periuk bersama 1 1/2 kotak air atau secukupnya bergantung kepada kepekatan kuah yang disukai. Jerang di atas dapur sambil terus dikacau di atas api yang sederhana besarnya.
  2. Apabila hampir mendidih, masukkan bahan tumbuk dan kacau lagi sehingga ianya mendidih. Perlu dikacau supaya santan tidak berketul.
  3. Masukkan petola dan kacau rata. Bila agak separuh lembut, baru dimasukkan cili hijau dan cili merah.
  4. Tujuan saya memasukkan cili merah adalah untuk menambah warna pada masak lemak putih ini. Tidaklah putih dan hijau sahaja.
  5. Akhir sekali, masukkan Maggi Cukup Rasa.
Cdt raniaa hisham

5. Resepi Peria goreng telur pecah

 
Bahan-Bahan:
  • 1 biji peria saiz besar, buang biji dan hiris nipis
  • 1 sudu besar cili kisar
  • 1 biji telur
  • 1/2 sudu kecil serbuk kunyit
  • sedikit garam dan gula utk menambah rasa
  • 3 sudu besar minyak masak
  • Bahan-bahan tumbuk kasar:
  • 3 ulas bawang merah
  • 2 ulas bawang putih
  • 2-3 sudu besar ikan bilis
Cara Penyediaan:
  1. Panaskan minyak masak dan tumis bahan tumbuk kasar sehingga kekuningan dan naik bau. Masukkan cili kisar. Kacau sebentar sehingga cili masak.
  2. Pecahkan telur dan biarkan beberapa saat, kemudian kacau sehingga hancur. Masukkan serbuk kunyit.
  3. Masukkan peria dan kacau sehingga masak sempurna. Tambahkan sedikit air untuk kuah (jika suka).
  4. Perasakan dengan garam dan sedikit gula secukup rasa. Angkat dan hidangkan.
Tips:
Bersihkan peria dan potong dua. Buang biji dan hiris nipis kemudian rendam di dalam air bergaram selama 15 minit (anggran 1 sudu besar garam). Setelah direndam, bilas dengan air bersih dan toskan.

cdt : CheNom

6. Resipi Kailan Ikan Masin Ala Thai 


Bahan-bahannya :
  • 2 ikat sayur kailan - ambil pucuk kalian yang berbunga sahaja
  • 2 cm ikan masin sebaik-bauknya ikan tenggiri
  • 2 biji bawang merah
  • 2 ulas bawang putih
  • 2 biji cili api- ditumbuk dan dititik
  • 2 sudu besar sos tiram
  • 1 sudu besar nampla- sos ikan Thai
  • Minyak bijan

Cara-Cara membuat Sayur Kailan Ikan Masin.

  1. Sayur kailan yang telah dibersihkan dan dipotong kecil-kecil mengikut citarasa anda,
  2. Ambil bawang merah dan putih dan dipotong halus .
  3. Ambil ikan masin bersihkan dahulu yer dan dipotong kecil-kecil..
  4. Goreng ikan masin di dalam minyak yang panas sehingga betul-betul garing.
  5. Masukkan semua bawang dan goreng bawang tersebut sehingga layu .
  6. Selepas itu masukkan sos tiram dan kacau sehingga sebati.
  7. Setelah betul-betul sebati anda masukkan pula nampla dan terus kacau..
  8. Akhir sekali masukkan sayur kailan.
  9. Setelah itu kacau sayur dan jika kelihatan kering anda boleh masukkan sedikit air .
  10. Goreng sehingga sayur kailan layu dan masak sepenuhnya.
  11. Penggunaan garam tidak perlu di dalam resepi ini kerana ikan masin sudah cukup untuk memasinkan resepi ini.
  12. Masakan kailan ikan masin anda telah pun siap untuk dihidangkan.
Selamat mencuba

7. Bendi Udang Goreng Belacan Sedap! 



Laju bertambah makan laki aku dan anak2! Korg kena cuba! Mmg sedap gila!

Bahan:
- Kacang bendi
- Cili kering
- Udang kering (option)
- Udang fresh
- Bawang merah
- Bawang putih
- Belacan
- Sos tiram
- Maggi cukup rasa

Cara penyediaan:
1. Potong bendi nipis nipis.
2. Blend cili kering, udang kering, udang fresh, bawang merah, putih & belacan.
3. Tumis bahan blend.
4. Masukkan sos tiram & Maggi cukup rasa.
5. Masukkan bendi.
6. Siap! Sedia untuk dihidang

8. Bayam Brazil Goreng Belacan


Tak habis lagi dgn Bayam Brazil ni, x bleh move on... Sis sukaaa , sedap buat goreng belacan ni.. letak belacan byk sikit sedap giler!! Serius sedap dari kangkung goreng belacan weyhh, harapkan batang kangkung ja belambak daun secoet...korang kena try taw 

Ehh.. nak jugak ke resepi Goreng belacan ni ..Tapi resepi agak2 ja semua ya , ini cara sis yg mudah k.

Bahan bahannya
  • Bayam Brazil
  • 6 biji cili besar + cili padi.suka pedas campur cili padi lebih sikit*
  • 3 ulas Bawang merah*
  • 2 ulas Bawang putih*
  • sedikit udang kering atau ikan bilis
  • Belacan.. agak agak la..letak byk sikit kalau nak lagi sedap
  • gula, garam , perasa, asam
Caranya
  1. Tumbuk semua bahan bahan yang ditumbuk tadi. Kalau blend bagi kasar sikit ya.
  2. Tumiskan bahan bahan yg ditumbuk tadi , dah masak elok masukkan ikan bilis atau udang kering, belacan, perasa, gula garam dan sedikitttt saja tau perahan lemon atau air asam jawa. X masukkan pun ok ja.
  3. Last masukkan sayur bayam....tadaaa dah siap
Moh ler kita tanam pokok ni plak. Mudah ja nak tanam nya..

Fb : Robakyah Che Ros

9. Asparagus goreng pedas  


Nah resepi 
Resepi sedap & ringkas
  • Asparagus
  • Cendawan
  • Udang
  • Serbuk perasa
Bahan tumis :-
  • 3-4 bawang putih
  • cili api ( ikut kepedasan korang )
**Tumbuk lumat

Cara-cara :-
Tumis garing bawang putih & cili, kemudian masukkan cendawan & akhir sekali masukkan asparagus .. siap !
Tak perlu tambahkan air sbb cendawan da mengeluarkan air mase tumis nanti ..
Selamat mencuba 

Cdt wahidah usman

10. Sayur Goreng Kacang Panjang & Telur



Jekfer tadi dah masak ayam goreng dan jelatah , nak jadikan pelengkap sekarang nak masak sayur goreng pulak. Pepagi Lailer tengok meja buka tudung saji ada sarapan ke makan siang kee , telonjak happy la dia sebab tak sangka yang jekfer masak hidangan lengkap untuk dia.
Walhal sederhana jee .. tu dah jadi bukti yang jekfer memang sayangkan lailer

Ramuan
  • 1 ikat kecil kacang panjang
  • 1 butir telur
  • 3 ulas bawang merah kecik
  • 2 siung bawang putih
  • 3 tangkai cili padi (sesuaikan)
  • 1 sdk garam
  • 1 sdk gula
  • 1/2 sdk serbuk secukup rasa
Langkah
  1. Sediakan semua bahan. Kacang pancang potong pendek, cili bawang hiris nipis, dan telur di kocok lepas.
  2. Panaskan minyak, tumis bawang sampai layu, kemudian masukkan kacang telur dan cili. Gaul cepat cepat sampai kacang tersalut telur.
  3. Tambahkan bahan perasa, sesuaikan, dan tunggu sampai kacang masak. Kalau makcik suka yang setengah masak jee.. bila masih rangup tuu lebih sedap 
  4. Ok kacang dan masak dah boleh angkat dan hidangkan.

11. Pak Choy Tumis Sos Tiram


Bahan-Bahan:
  • 4-5 pokok sayur Pak Choy
  • 4 sudu besar sos tiram
  • 2 ulas bawang putih, cincang halus
  • satu hirisan nipis halia, cincang halus
  • sedikit serbuk pati ayam atau pati ikan bilis
  • 1 sudu kecil tepung jagung, bancuh dengan sedikit air
  • sedikit bawang goreng
  • hirisan cili api
Cara Penyediaan:
  1. Panaskan air di dalam periuk atau kuali sehingga mendidih dan masukkan secubit garam. Celur sayur Pak Choy cukup sekadar layu kemudian tapis air.
  2. Masukkan pula air sejuk ke dalam sayur untuk hentikan proses memasak dan mengelakkan sayur menjadi pucat dan tidak segar. Tapis kembali, potong batang sayur dan susun di atas pinggan.
  3. Untuk masak kuah, panaskan sedikit minyak dan tumis bawang putih serta halia sehingga kekuningan dan naik bau.
  4. Masukkan sos tiram, pati ayam dan air secukupnya. Masak sehingga mendidih dan masukkan pula air bancuhan tepung jagung tadi supaya kuah menjadi pekat. Perasakan dengan gula secukup rasa.
  5. Tuang kuah sos tiram dan tabur bawang goreng bersama hirisan cili jika suka.
kredit : CikNom

12. Leek Goreng



Sumber Resepi: Carian Mr Google

Bahan:-
200 gram daging lembut
4 batang leek
1/2 batang lobak merah kalau suka
4 ulas bawang putih tumbuk kasar
2 sudu besar sos tiram
1/2 biji capsicum merah potong ikut suka (x letak x da stock kat rumah)
Sedikit minyak zaiton untuk menumis(kalau tak ada minyak sayur pun ok )
1/2 cawan air kalau nak berkuah

Caranya:-
1. Panaskan minyak zaiton dalam kuali.
2. Tumis bawang putih hingga bertukar jadi golden brown.
3. Masukkan daging, gaul rata dalam 2 minit, kemudian air dan sos tiram.
4. Bila dah mendidih masukkan leek, capsicum dan lobak merah.
5. Kacau rata,agak-agak leek dah layu sedikit, tutup api, angkat dan hidangkan.

13. Kobis Goreng Ala Mamak


Bahan-Bahan:
1/2 biji sayur kobis, hiris kasar
1/2 batang karot, potong halus memanjang
1 sudu kecil biji sawi
2-3 tangkai daun kari
cili kering dan cili hidup
1/2 sudu kecil serbuk kunyit
garam dan gula secukup rasa
Bahan-bahan parut halus (menjadi pes):
3 ulas bawang putih
1/2 inci halia

Cara Penyediaan:
Panaskan sedikit minyak dan tumis bahan-bahan parut halus bersama biji sawi.
Apabila bahan tumis sudah kekuningan dan biji sawi sudah mula meletup kecil, masukkan daun kari, cili kering dan cili hidup kemudian kacau sehingga naik bau.
Masukkan pula kobis dan kunyit. Masak kobis sampai layu dan perasakan dengan garam serta gula secukup rasa. Tuang sedikit air supaya semua bahan bergaul sebati.

Tips:
Sayur ni sedap jika kobis nya dimasak sehingga lembut dan layu. Che Nom lebih suka gunakan kobis Cameron berbanding Kobis Beijing yang nipis.

Kredit : CheNom

14. Kangkung Goreng Belacan 



Bahan-Bahan:
  • sayur kangkung, 1 ikat
  • 1 sudu kecil tepung jagung (jadikan pes)
  • 3 sudu besar minyak masak
  • sedikit kicap
  • garam dan gula secukup rasa
  • Bahan kisar kasar:
  • 4-5 tangkai cili padi
  • 1 biji cili merah
  • 1 cm belacan
  • sedikit ikan bilis
  • 3 ulas bawang merah
  • 2 ulas bawang putih
Cara Penyediaan:
  1. Bersihkan kangkung dan potong kasar. Asingkan bahagian batang dan daunnya.
  2. Panaskan minyak. Tumis bahan kisar sehingga kekuningan dan naik bau.
  3. Masukkan kangkung bahagian batang dan goreng sehingga sedikit layu, kemudian masukkan pula bahagian daun.
  4. Masukkan sedikit air, kicap, garam, gula dan pes tepung jagung.
  5. Kacau seketika, jangan sampai sayur terlebih masak. Angkat dan hidangkan
Tips:
Masakan sayur kangkung harus dimasak dengan pantas. Pastikan bahan-bahan semua sudah tersedia sebelum anda mula memasak. Jika terlebih masak, sayur akan lembik dan tak sedap lagi.

Kredit : CheNom

15. Kerabu Pucuk Paku & Kerang


Salah satu menu sis hari ni... kerabu pucuk paku dan kerang...mcm tak cukup bahan tapi masak juga sbb dah teringin sangat...

Bahan-Bahan
  • Pucuk paku...celur dulu...
  • Kerang...rebus dulu...
  • Cili besar,cili padi bawang putih... tumbuk...
  • bawang merah...hiris
  • Tomato...potong kecik
  • Cili padi...hiris kecil
  • Limau nipis...perahkan dlm bahan nnti...
  • Sos ikan
  • Garam..gula..serbuk perasa...
Cara Penyediaan  
Satukan semua bahan kacau sebati...boleh di hidangkan..
Sedia untuk dimakan

Resepi : Epy Za


Sekian, Selamat mencuba
Mohon share ye

Via : Selongkar10
Jangan lupa untuk ikuti kami di Facebook / Instagram / Twitter

Post a Comment

Apa Kata Anda?

Previous Post Next Post