Buat Sendiri Sambal Ikan Bilis Selambak Untuk Santapan Nasi Lemak Sedap Memikat

SAMBAL IKAN BILIS simple, mudoh dan senang. Ambe sokmo standby sambal bilis dalam peti. Bile² masa je teringin nok makang, wat tubik je..

Buat stok banyok² terus. Setakat ni ambe buat, 3 minggu memang tahang duk dalam peti. 3 minggu tu tubik masuk tubik masuk peti. Dok basi / rosok pun sambal tu.

Bahang² die cukup mudoh. Ambe tepek dalam gambo deh.



Jom kita Start
Ok, mule² minyok kena banyok...ambe tuang ikut dang je (agok²) sebab ambe biase doh wat kije gini



Ni bawang bleng. 100% bawang meroh / bawang besor wat sendiri. Takdok campuran paraben. Ok, bile mu blend mesti kena buh air...bile simpan dalang bekas gini akan napok air tu.

Jadi sebelum kite start showdown (awohh bijorp ngat cakap amerika), mu buang dulu air bawang tu. Baru sambal dop netup...

"ya Allah sayanggg...siapa pukul awak yang sampai berdarah² muka ni??!"
"abanggg...ni bukan darah bang...ni sampal meletup² habis terkena muka saya"


Pastikang bawang tu betul² garing, baru masukkang lade boh. Okay, lade boh ni ambe beli je kat kedai runcit. Takdok spesifik brand, ambe beli hok muroh sekali...dalang bekas plastik putih. Sebab malas nok blend sendiri...yelah nok kerat cili kering, rebuh, blend...

Takdok mase..harini sibuk sikit.

8sb bawang lumat dan 6sb lada boh




Masukkan belacang sudu kecik. Garu hidung le tewww hihi

**Ni ambe nok kabo siap² lah...hok masok ni ambe, hok makang sambal ni ambe, bukang mu. Kekgi ade la komplen itu ini...

Mu dokleh makang belacang, tu mu punye masaloh lah. Ambe masok utk diri ambe sendiri. Haha


Bile lada dan bawang doh garing, masukkan hirisan bawang meroh dan ikang bilih. Ikang bilih dok kesoh la pangkor ke saboh ke mate biru ke mate khuba. Same belaka...

Janji ambik hok kopek siap². Sebab ape klu dok kopek, kekgi sambal tu ade rasa pahit² sikit kat hujung rasa. Dok sedak ah gitu..

Ikan bilis ni basuh, rendam sekejap biar hilang masin tu.


Lagipun kite dok tahu asal usul produk ikan bilis ni die jemur kat mane. Atas tanoh ke, atas bumbung ke, atah pokok nyor ke. Jadi basuh bersih siap² deh.



Masukkan 1-2 sudu asam jawa. Klu ade asang jawe asli, bancuh dengan 300ml air lepas tu tuang teruh dalam sambal



Daun pandang



Masukkang 300ml air (kalu doh bancuh air asang jawe, takyah doh tamboh air. Cair boler kekgi sambal)



Buh gule nisang...same la tu gule melake ke gule meroh.
Ambe saje nok tunjuk sudu emas ambe tu...

Pitih i sinar banyok ngat, dok tahu nok wat mende pitih tu...ambe tempoh la sudu emas wat masok. Wakaka



Tunggu sapa pecoh minyok.




Bile doh pecoh minyok, check pulok bawang hirih tu. Pastikan die doh jernih..baru sedak, rasa kemanisan bawang tu.




Siap doh ah. Le ni susoh doh nok jupe orang jual sikmok sambal gini...hok banyok, sambal cair bolerrr...macam sos khepok lekor. Kalu sambal gini, ambe sanggup bayo nasi lemok sebukuh 3 riya.

Janji puas hati. Kalu hok jual nasi lemok tu semek, ngorat dia, gi masuk minang teruh. Kalu ade, pm ambe hihi...
Bukang untuk ambe, tapi untuk tok bilal sejid kapung ambe
Lame sangat doh dia menduda, nok bang pun suara dokrok doh orang tue tu...

Tu ambe nok cari bini muda ke dia. Biar dia semangat sikit bile azan...haha



Okay, sambal pun siap doh. Memang sedak ah tengok gambor pun...kalu dok sedap, bukan mu tahu pong. Haha

Sambal bilih ni multipurpose. Tapi main course untuk nasik lemok lah. Buleh jugok wat makan dengan pulut ke, ubi rebus ke, nasi goreng ke, lontong ke, lemang ke, tupak ke, nasi kapit ke, roti cana ke, kalu tamboh petai, jadi sambal bilis petai. Awohhh banyok pulok ambe nok list. Pikir sendiri ah...

Awk buleh simpan dalang bekas kecik²...harini nok makan, wat tubik sebekas. Letok luor nanti dia defrost sendiri, teruh makang.

"Eh bakpe minyok banyok tu?! Eee tak sihat!!" - komplen nerakazen.

Minyok tu penting sebagai "pengawet" nok bagi sambal tahan lama. Bile nok makang, mu jangan la cedok minyok tu!

Sekian 

p/s : Sedapnya, Membangkitkan selera betul tengok ikan bilik x kedekut mcmtu
Boleh dimakan dengan nasi lemak, makan dengan lempeng memang thorbaikk!!

Kredit : Wan LuQman

Post a Comment

Apa Kata Anda?

Previous Post Next Post