Buat Sendiri Serbuk Colek Buah-Buahan Macam Kat Thailand! Serius Sedap

Serbuk colek ala Thai - Bila pergi Thailand makan buah tepi jalan pun sedap! Apa rahsianya ye? Haaa antara sebab dia mestilah ada pada colek dia.  



Pencicah atau penambah rasa dia yang buat buah yang kelat, masam jadi tambah sedap dan lalu nak makan. Sampai bertambah-tambah jadinya.

Jadi jom kita selongkar cara buat colek serbuk ala Thai
--------
Bahan-Bahan:-
--------

Lada kering 15 tangkai
Belacan 3 inci
Udang kering 1 cawan
Gula pasir 2 cawan




--------
Cara2 penyediaan:-
--------
Sengai semua bahan2 kecuali gula.
dah garing semua bahan2 tu... sejukan dan bland kering..

Kalau ikut resepi asal blend sekali dng gula.. tapi saya guna gula pasir yg halus tu.. terus campur bahan bland tu dng gula dalam bekas asing dan gaul sebati...

--------
Extra Tip:-
--------

*Tambah garam kalau x cukup masin

*Boleh lebihkan cili kering jika suka tahap kepedasan yg lebih

*Yang paling penting pastikan bahan2 sengai tu sejuk dahulu baru bland.. kalau tak nanti x cantik kejadiannya...

Selamat mencuba.

Kredit: Mak Hazs

Post a Comment

Apa Kata Anda?

Previous Post Next Post