Cara Mudah Masak Nasi Lemak Cantik Tak Mentah, Pasti Menjadi

Nasi lemak juga merupakan hidangan ‘signature’ Malaysia dan terkenal di luar negara. Bukan mudah sebenarnya untuk mendapatkan tekstur nasi lemak yang sedap dan lembut serta wangi.

Cara masak Nasi Lemak..versi Azy Cullen. InsyaAllah mudah dan senang. Pasti menjadi.



Masak nasi ukur air pakai jari je. Dah biasa mcm tu. Nasi masak elok tak mentah. Resepi setiap gambar. jom kita selongkar.. 

Beras masuk 4 pot


Masukkan halia, daun pandan, halba bawang merah


Santan Paket 1 kotak


Sukat air sampai ke awal garisan / satu lekuk jari telunjuk


Masukkan garam 1 sudu kecil


Masukkan Gula Satu sudu
Ikut selera masing-masing


Masukkan minyak masak 2 sudu besar


Masaklah sampai jadi
Taraa...Dah siap


Extra
Klu nk sedap lgi .
Tumis lah bawang putih 3 biji,bawang besar 1 biji atau bawang merah kecil 4 biji..
Tumis dgn minyak sedikit .
Tumis smpi layu dgn titikkn serai 1 batang n daun pandan .
Layu kn saja..
Klu kekuningan nasi tak cntik nnti..
Terus masukkn pada beras yg dah cuci tadi ..
Ikutlah sukatan air yg betul .
Pasti tak kecewa..

Selamat mencuba!

Sumber : azy cullen

Post a Comment

Apa Kata Anda?

Previous Post Next Post