Nasi lemak juga merupakan hidangan ‘signature’ Malaysia dan terkenal di luar negara. Bukan mudah sebenarnya untuk mendapatkan tekstur nasi lemak yang sedap dan lembut serta wangi.
Cara masak Nasi Lemak..versi Azy Cullen. InsyaAllah mudah dan senang. Pasti menjadi.

Sumber : azy cullen

Masak nasi ukur air pakai jari je. Dah biasa mcm tu. Nasi masak elok tak mentah. Resepi setiap gambar. jom kita selongkar..
Beras masuk 4 pot
Masukkan halia, daun pandan, halba bawang merah
Santan Paket 1 kotak
Sukat air sampai ke awal garisan / satu lekuk jari telunjuk
Masukkan garam 1 sudu kecil
Masukkan Gula Satu sudu
Ikut selera masing-masing
Masukkan minyak masak 2 sudu besar
Masaklah sampai jadi
Taraa...Dah siap
Extra
Klu nk sedap lgi .
Tumis lah bawang putih 3 biji,bawang besar 1 biji atau bawang merah kecil 4 biji..
Tumis dgn minyak sedikit .
Tumis smpi layu dgn titikkn serai 1 batang n daun pandan .
Layu kn saja..
Klu kekuningan nasi tak cntik nnti..
Terus masukkn pada beras yg dah cuci tadi ..
Ikutlah sukatan air yg betul .
Pasti tak kecewa..
Klu nk sedap lgi .
Tumis lah bawang putih 3 biji,bawang besar 1 biji atau bawang merah kecil 4 biji..
Tumis dgn minyak sedikit .
Tumis smpi layu dgn titikkn serai 1 batang n daun pandan .
Layu kn saja..
Klu kekuningan nasi tak cntik nnti..
Terus masukkn pada beras yg dah cuci tadi ..
Ikutlah sukatan air yg betul .
Pasti tak kecewa..
Selamat mencuba!
Sumber : azy cullen