Senang Je Cara Buat 4 Jenis Sambal Belacan Berapi Versi Indonesia

4 Resepi sambal belacan.. nikmatnya makan dengan nasi.

1. Sambal IKAN GORENG KUNYIT

by @emihacikenz

Ikan apa-apa pun boleh, dilumur dengan jeruk nipis, garam, kunyit dan lengkuas yg sudah halus
diamkan kurleb 20 minit
goreng hingga matang
.
Sambal
- 6 cili merah
- 6 cili pidi
- 1 bawang putih
- 2 bawang merah
- 1 buah tomato
- 1 sudu kecil gula merah
- Belacan
- jeruk nipis
.

Goreng semua kecuali gula merah dan belacan, lalu tambahkan gula merah, belacan, garam, gula pasir sedikit lalu jeruk nipis secukup rasa..





2. SAMBAL BELACAN
By @Echi_Raffani2016
.
Bahan :
- 10 biji cili Rawit
- 2 biji cili Merah
- 10 biji tomato kecil
- 2 biji belacan, tidak perlu bakar
- 1 sudu kecil gula pasir
- 1/2 sudu garam .
.

Campur Semua bahan. Cili, belacan, gula, garam..ulek kasar saja..masukkan rampai ulek sebentar .
siaaap!


3. Sambal Belacan Tomato
@nafisa_shidqia

Bahan:
- 10 biji cabai (sesuai selera)
- 1 buah tomato (ukuran besar)
- 2 butir bawang merah
- 1/2 sachet terasi abc
- Garam
- Serbuk perasa
- Gula pasir

Cara :

Goreng cabai, tomato, bawang dan belacan. Ulek kasar semua bahan beri gula, garam, dan serbuk perasa. Siap!




4. SAMBAL BELACAN

by: @aras_galeri

Bahan
- 5 cili merah kriting
- 5 cili hijau kriting
- 10 cili hijau
- 5 cili merah
- 1 biji tomato
- 1/2 sudu kecil belacan goreng
- 1 sudu kecil gula pasir (boleh guna gula jawa)
- Garam

Caranya:

Goreng semua cili & tomato, lalu ditumbuk kasar + garam, belacan & gula pasir, titis air jeruk limau, kalau biasa guna penyedap silahkan saja, tapi gula garam ja sudah sedap.


Sekian


Kredit : Resepi Enak

Post a Comment

Apa Kata Anda?

Previous Post Next Post