Cara Masak Sotong Goreng Tepungnya Tak Lari, Jadi Cantik Kejadiannya

Jika beli di kedai, pasti akan kecewa dengan sotong goreng tepung yang tidak menepati citarasa. Jarang sekali jumpa kedai menjualnya yang betul-betul sedap dan puas hati bila dimakan.

Bila pertama kali masak sotong goreng tepung sendiri, sekali tak jadi pula tepungnya lari dan tak melekat pada sotong sebab sotong berair.

Jadi bagaimana trik nak bagi tepung melekat pada sotong dan sotong goreng tepung yang dimasak cantik dan menjadi? jom kita selongkar.

Resipi dan cara masak Sotong Goreng Tepung Tak Lari 

 

Tepung ubi + tepung jagung + tepung bestari sikit..
X meletup2, X makan minyak, rangup & elok kejadian..

Bahan-Bahan
  • Tepung Ubi
  • Tepung Jagung
  • Tepung Bestari
  • Minyak Goreng
  • Sotong
  • Telur
Cara Penyediaan
  1. Sukatan : 1 cawan tepung ubi + 1 cawan tepung jagung + 2 sudu tepung bestari
  2. Telur sebiji
  3. Tepung xyah bancuh..pecah telur gaul2 sotong, angkat terus golek2 dlm tepung..minyak letak banyak, bagi betoi2 panas, api jgn kuat sgt
  4. Goreng sampai kuning keemasan 
  5. Angkat dan tos kan minyak
  6. Sedia untuk dihidangkan

Tip Tambahan
  • Mama Zarina Nasirudin Kamal tambah 1 sudu KFC garam n black pepper tepong bistari 2 sudu makan penuh
  • Kalau nk buat sotong grg tepong, buangkan kulit yg merah tu, tepong melekat cantik, goreng tak meletop. kulit merah tu kalau goreng meletup dan tertanggal sekali dgn tepong. Cuba lah, InshaAllah menjadi. saya selalu buat. mata sotong pun kena buang bagi bersih.

Sumber Resepi : Nurul Faidha

Post a Comment

Apa Kata Anda?

Previous Post Next Post