Banyak cara melembutkan daging tanpa menggunakan pressure cooker. Jadi jom kita selongkar petua amalan turun-temurun oleh mak-mak kita sehinggalah ke hari ini. Memang ramai yang masih melakukannya dan mengakui keberkesannya.
4 bahan yang boleh lembutkan daging secara kimia(selamat) dalam 20 minit:
Banyak juga petua yang boleh anda cuba bila nak memasak daging nanti. Kalau anda memang mengamalkannya, jom kongsikan keberkesanannya.
4 bahan yang boleh lembutkan daging secara kimia(selamat) dalam 20 minit:
1. Air soda: bikarbonat melemahkan ikatan protein.
2. Baking soda: mengandungi bikarbonat juga.
3. Betik: enzim papain menguraikan ikatan protein.
4. Nanas: enzim bromelain menguraikan ikatan protein.
4 Cara persediaan yang bantu melembutkan daging:
1. Buang fascia, iaitu selaput putih pada daging. Ia liat.
2. Potong rentas urat(serat) daging. Serat akan mudah lerai.
3. Ketuk daging untuk memecahkan serat daging.
4. Potong daging nipis² atau kecil² supaya mudah kunyah.
Banyak juga petua yang boleh anda cuba bila nak memasak daging nanti. Kalau anda memang mengamalkannya, jom kongsikan keberkesanannya.