RESIPI JJAJAGMYEON HOMEMADE YANG SEDAP & MUDAH
BAHAN-BAHAN KUAH ALA BLACKBEAN:
5. Boleh tambahkan sedikit garam, kicap pekat dan sedikit serbuk lada hitam untuk citarasa.
6. Didihkan air dan rebus mi lidi hingga lembut. Toskan airnya. Selain mi lidi boleh juga gunakan mi kuning biasa. (Boleh juga guna spageti)
7. Masukkan mi ke dalam pinggan dan tuangkan kuah blackbean ke atasnya.
8. Hiaskan dengan hirisan timun, gaul sebati dan nikmati segera.
Kredit resipi & foto: Zurina Zulkefli
BAHAN-BAHAN KUAH ALA BLACKBEAN:
- 3 sudu gula putih
- 3 sudu besar taucu
- 1/2 cawan air
- 1 sudu besar tepung gandum
- BAHAN-BAHAN LAIN:
- Mi lidi
- Isi ayam – dipotong dadu
- Timun – dipotong dadu
- Ubi Kentang – dipotong dadu
- Bawang holland – dipotong dadu
- Minyak untuk menumis
- Sedikit air
- Sedikit bancuhan tepung jagung
- Sedikit garam
- Sedikit kicap pekat
- Sedikit serbuk lada hitam
CARA MEMASAK SOS:
1. Untuk sos, mula-mula masak gula menjadi karamel pekat. Ia bertujuan untuk dapatkan rasa pahit-pahit hangus.
2. Kemudian taucu ditumbuk hancur untuk dijadikan pes.
3. Sediakan satu mangkuk besar. Masukkan air, tepung gandum, pes taucu yang ditumbuk tadi, kicap lemak manis (lagi banyak lagi bagus) dan akhir sekali karamel. Kacau sehingga sebati.
4. Masak kuah campuran tersebut di dalam kuali dan kacau sehingga sos menjadi likat seakan-akan dodol.
5. Setelah itu, tuang sos ke dalam bekas kaca untuk digunakan sebagai pes blackbean.
CARA MEMASAK JJAJANGMYEON:
1. Sediakan daging ayam, timun, kentang, dan bawanh holland. Semua bahan dipotong dadu.
2. Tumiskan kesemua bahan dengan sedikit minyak. Kacau sehingga masak.
3. Kemudian masukkan 3 sudu pes blackbean ke dalam masakan. Kacau sehingga rata.
4. Tuang sedikit air untuk menjadi kuah dan campurkan sedikit bancuhan tepung jagung untuk memekatkan kuah.
2. Kemudian taucu ditumbuk hancur untuk dijadikan pes.
3. Sediakan satu mangkuk besar. Masukkan air, tepung gandum, pes taucu yang ditumbuk tadi, kicap lemak manis (lagi banyak lagi bagus) dan akhir sekali karamel. Kacau sehingga sebati.
4. Masak kuah campuran tersebut di dalam kuali dan kacau sehingga sos menjadi likat seakan-akan dodol.
5. Setelah itu, tuang sos ke dalam bekas kaca untuk digunakan sebagai pes blackbean.
CARA MEMASAK JJAJANGMYEON:
1. Sediakan daging ayam, timun, kentang, dan bawanh holland. Semua bahan dipotong dadu.
2. Tumiskan kesemua bahan dengan sedikit minyak. Kacau sehingga masak.
3. Kemudian masukkan 3 sudu pes blackbean ke dalam masakan. Kacau sehingga rata.
4. Tuang sedikit air untuk menjadi kuah dan campurkan sedikit bancuhan tepung jagung untuk memekatkan kuah.
5. Boleh tambahkan sedikit garam, kicap pekat dan sedikit serbuk lada hitam untuk citarasa.
6. Didihkan air dan rebus mi lidi hingga lembut. Toskan airnya. Selain mi lidi boleh juga gunakan mi kuning biasa. (Boleh juga guna spageti)
7. Masukkan mi ke dalam pinggan dan tuangkan kuah blackbean ke atasnya.
8. Hiaskan dengan hirisan timun, gaul sebati dan nikmati segera.
Kredit resipi & foto: Zurina Zulkefli