Cara yang betul untuk menyimpan daging korban - Bersempena dengan Hari Raya Korban yang disambut setiap tahun, pasti ramai dalam kalangan kita dalam peti sejuk di rumah penuh dengan agihan daging korban yang diberikan oleh jiran tentangga atau keluarga kan?
2. Jangan Simpan Daging Dalam Kuantiti Yang banyak Di Dalam Freezer
Jika hendak masak, ambil satu plastik yang kecil sahaja, biarkan yang lain tetap beku di dalam freezer. InsyaAllah daging dalam keadaan beku dapat disimpan lebih 1 tahun.
3. Jangan Terus Simpan Daging Di Dalam Ruang Sejuk Beku / Freezer
Namun,tidak semua tahu cara penyimpanan daging korban yang betul supaya tahan lebih tahan lama dan dijamin kebersihannya. Jadi jom kita selongkar gunakan tips yang betul supaya daging korban anda lebih tahan lama dan kelihatan fresh apabila mahu dimasak.
Jika dicuci guna air paip, kuman-kuman boleh masuk dan tinggal di dalam daging. Itu akan merosakan kualiti daging. Mencuci hanya dibuat bila daging berkenaan hendak dimasak.
2. Jangan Simpan Daging Dalam Kuantiti Yang banyak Di Dalam Freezer
Jika dapat daging banyak, jangan simpan daging keseluruhan 2-4 kg di dalam freezer. Cara yang betul ialah dengan memotong daging berukuran lebih kecil, kemudian simpan di dalam plastik-plastik berukuran 1/2 kg atau 1 kg.
Jika hendak masak, ambil satu plastik yang kecil sahaja, biarkan yang lain tetap beku di dalam freezer. InsyaAllah daging dalam keadaan beku dapat disimpan lebih 1 tahun.
3. Jangan Terus Simpan Daging Di Dalam Ruang Sejuk Beku / Freezer
Sebelum disimpan di freezer, simpan daging terlebih dahulu di dalam peti ais ruang biasa selama 4-5 jam. Setelah daging itu sejuk, baru dimasukkan ke dalam kompartmen sejuk beku/freezer.
4. Jangan Cairkan Daging Beku Dengan Menggunakan Air Panas
4. Jangan Cairkan Daging Beku Dengan Menggunakan Air Panas
Jika hendak memasak daging beku, jangan mencairkan daging yang beku menggunakan air panas.
Cara yang betul adalah meletakkan daging beku di bawah air paip suhu normal (dalam keadaan daging masih terbungkus rapat dalam plastik).
Setelah daging kembali empuk, buka plastik, cuci daging hingga bersih, toskan, dan daging sedia untuk dimasak.
Note : Elakkan Daging Dibungkus Menggunakan Plastik Sampah Hitam
Setelah daging kembali empuk, buka plastik, cuci daging hingga bersih, toskan, dan daging sedia untuk dimasak.
Note : Elakkan Daging Dibungkus Menggunakan Plastik Sampah Hitam
Jangan memakai plastik warna hitam kerana plastik warna hitam itu adalah hasil recycle. Ia mengandungi karsinogen yang dapat mengaktifkan sel kanser . Gunalah sarung plastik putih atau plastik lutsinar ber-seal....!!!
Jadi buat mak-mak yang banyak daging korban tu, bolehlah ikut perkongsian tips yang dikongsikan ni.Semoga daging-daging tersebut kekal segar dan mampu bertahan lama.Malah selain daging korban, apa juga daging segar yang dibeli dipasar juga boleh disimpan dengan kaedah ini.Baarakallah
Semoga memberi manfaat
Kredit: Chef Mawi
Jadi buat mak-mak yang banyak daging korban tu, bolehlah ikut perkongsian tips yang dikongsikan ni.Semoga daging-daging tersebut kekal segar dan mampu bertahan lama.Malah selain daging korban, apa juga daging segar yang dibeli dipasar juga boleh disimpan dengan kaedah ini.Baarakallah
Semoga memberi manfaat
Kredit: Chef Mawi