Cara Buat Adunan Tepung Goreng Ayam Rangup Kriuk Kriuk Sampai Ke Ruang Tamu Dengar

Pasti ramai penggemar ayam goreng disini kan. Selalu tengok orang jual di kedai punyalah rangup krap krup krap mcm pergi Thailand bunyinya. Tapi bila buat sendiri tak menjadi. 

Haa ini ada resipi dan cara nak bancuh adunan tepung goreng ayam rangup boleh cuba. jadi jom kita selongkar Resepi ayam goreng rangup hanya dengan 2 bahan perapan saja.



Bahan perap :
  • Kunyit
  • Stok ayam maggi
  • Bahan salutan ayam :
  • Tepung gandum
  • Tepung bistari
Cara-cara masak ada di setiap gambar.

Satu sudu kecil serbuk kunyit. Sukatan ni untuk sekilo kepak ayam


Gunakan stok ayam pekat MAGGI, perasa ini dah lengkap semua bahan untuk jadi perapan.


Tiga sudu makan stok ayam pekat MAGGI. Kemudian perap ayam dalam sejam atau lebih. Lagi lama lagi sedap.


 Untuk bahan salutan, gunakan tepung BISTARI dan tepung gandum.


1 Cawan Tepung Gandum, Setengah cawan tepung BISTARI.




SEBATIkan tepung gandum dan tepung bistari. Salut ayam perapan dengan tepung


Petua nak bagi ayam tu keriting-keriting adalah kena basahkan dengan air.

Kemudian Salut Sekali lagi, 2 kali salutan


Sedia untuk digoreng


masak sampai keperangan, Sedia untuk dihidangkan

 



Selamat mencuba!
 
Sumber : Reha Rahma

Post a Comment

Apa Kata Anda?

Previous Post Next Post