Kalau beli, topping tu ciput je. Nah... nak lebih tambah mahal pula. Buat sendiri comfirm puas hati. Boleh letak sebanyaknya. Selain tu boleh juga guna chocolate spread. Pun sedap.
Salah satu resipi kek Tapak Kuda yang lembut, sedap. Penuh rasa Nutella. Kalau beli, harga boleh tahan kan? Meh cuba buat sendiri. Comfirm puas hati. yang popular kalau di bakeri dan di TikTok sekarang ini bila nak beli selalu sold out habis tak sempat nak tekan beg kuning.
Telur 3biji (Gred A)
Gula halus 1/2 cawan (taknak manis kurangkan)
Ovelet 1sudu besar
Esen vanila 1 sudu kecil
Mixer bahagian A sehingga gebu
(BAHAGIAN C)
Butter 1/2 cawan (cairkan)
Menggunakan loyang saiz 10 inci. Bakar suhu 150 selama 25-30 minit ikut kesesuaian oven masing².
Boleh letak filling kesukaan. Saya boikot nutella dan sy guna perisa brand delfi perisa chocolate hazelnut. Sedap.
Salah satu resipi kek Tapak Kuda yang lembut, sedap. Penuh rasa Nutella. Kalau beli, harga boleh tahan kan? Meh cuba buat sendiri. Comfirm puas hati. yang popular kalau di bakeri dan di TikTok sekarang ini bila nak beli selalu sold out habis tak sempat nak tekan beg kuning.
Bahan-Bahan Yang Diperlukan
(Bahagian A)Telur 3biji (Gred A)
Gula halus 1/2 cawan (taknak manis kurangkan)
Ovelet 1sudu besar
Esen vanila 1 sudu kecil
Mixer bahagian A sehingga gebu
(BAHAGIAN C)
Butter 1/2 cawan (cairkan)
Cara Membuatnya
Pukul sampai gebu & kembang semua bahan kecuali butter cair. Dah gebu dan fluffy masukkan butter cair. Kaup balik sehingga sebati atau mix sekejap.Asingkan 100g adunan dan masukkan 1sdb serbuk koko jika nak buat warna koko bahagian dalam tu.
Simpan sikit lebihan utk lorekkan bhgian atas.
Simpan sikit lebihan utk lorekkan bhgian atas.
Menggunakan loyang saiz 10 inci. Bakar suhu 150 selama 25-30 minit ikut kesesuaian oven masing².
Dah siap bakar sejukkan sekejap dengan terbalikkan kek. Dan terbalikkan semula. Potong dua bahagian ditengah. Dapat dua biji kek utk 1 adunan ni. Wrap dgn menggunakan plastik cyling wrap kemas².
Boleh letak filling kesukaan. Saya boikot nutella dan sy guna perisa brand delfi perisa chocolate hazelnut. Sedap.
Boleh letak chiller sebelum potong utk elakkan filling terlalu meleleh.
Kredit: Tuan Adriana Arissa
Tip
Cara makan, atau hidang adalah digalakkan untuk masukkan dalam fridge, dah sejuk sikit potong dan makan. Fuh!!! Memang yummeh lah.
Rasa coklat lazat dan kelembutan kek tapak kuda Taste memang tak boleh lawan.
Cara makan, atau hidang adalah digalakkan untuk masukkan dalam fridge, dah sejuk sikit potong dan makan. Fuh!!! Memang yummeh lah.
Rasa coklat lazat dan kelembutan kek tapak kuda Taste memang tak boleh lawan.